CN2x0UB

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki Scania...
chudy5d

Post autor: chudy5d » 2008-03-08, 00:25

A na TWB patrzałeś :?: Szczerze mówiąc, to mnie się one nie podobają, z resztą tak samo jak CN270UB.

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2008-03-08, 00:46

Nie... Kto kupił?
T'estimo Barça!

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2008-03-08, 00:48

Pewnie jacyś skandynawowie
ObrazekObrazek

tyrystor

Post autor: tyrystor » 2008-03-25, 12:57

J-31 pisze:
Lopez pisze:To oznacza niską notę w kategorii: wandaloodporność. Tego rodzaju uszkodzenia projektanci powinni byli przewidzieć i z góry im zapobiegać.
Przynajmniej te poręcze, które są na skrzydłach drzwi są przykręcane do ramy skrzydeł drzwi. Zauważyłem, że najpierw się ruszają, a potem znikają. :]
Ująłbym to inaczej - wada produkcyjna. Drzwi są firmy Bode (jak np. w MAN-ach), poręcze zamontowane - prawie, że bliźniacze. Jednak te w MAN-ach nie są wyłamywane, bo niżej się kończą i przez to mają więcej śrub mocujących je do ramy skrzydła drzwi (MAN - 3, Scania - 2). Scania po prostu wypuściła wersję "europejską" :P Problem został wyeliminowany w II serii Scanii, gdzie poręcze są bardziej masywne i konstrukcyjnie przypominają te zamontowane w warszawskich Ikarusach 417.

lemba

Post autor: lemba » 2008-04-03, 15:25

Prawie...
CN jest oznaczeniem podwozia. Owszem warunkuje to umiejscowienie i sposób montażu silnika, ale jest to oznaczenia typu podwozia.
270 jest oznaczeniem mocy silnika. Istnieją jeszcze dwie możliwości 230 lub 310 (KM).
UB tu się zgadza.
No dobra ale przecież jak jest CN94UB to nie jest podawana moc silnika ;) Czyli w pierwszej serii było inaczej

Gadzie
Posty: 1046
Rejestracja: 2007-04-16, 20:48
Lokalizacja: Dobroszyce
Kontakt:

Post autor: Gadzie » 2009-03-27, 20:53

Przepraszam, ale odkopię trochę temat.

Otóż Scanie jeżdżą już przez pewien czas. W związku z tym mam pytanie do kolegów ze stolicy. Jak się Scanie mają? :D Czy są awaryjne, czy pojawiły się jakieś inne prolemy oprócz wymienianych już w temacie?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-30, 08:53

Gadzie pisze:Jak się Scanie mają?
Scanie wciąż jeżdżą w najlepsze. I przynajmniej ja osobiście mam o nich bardzo dobrą opinię. Ciche, wygodne, praktyczne do bólu :)

Niestety częste stłuczki i wypadki z udziałem Scanii ( w tym, jedna wjechała na drzewo, a inna w dom), oczywiście negatywnie odbijają się na tych autobusach.

Jak wygląda awaryjność tych autobusów - nie wiem, ale coraz częściej widuję Scanie z rozerwanym poszyciem - szczególnie w dolnej części pudła. Czasami pogniecione zderzaki. Czasami nie dokońca zerwano reklamę - pozostawiając jej fragmenty na poszyciu.

Reasumując. Mimo wszystko, póki co - Scanie PKS Grodzisk Mazowiecki mają się dobrze i są doskonale widoczne w Warszawie. Szczególnie u mnie na Ursynowie widuję je codziennie. Przyznam, że jeszcze ani razu nie widziałem Scanii ciągniętej na holu ;)
Obrazek

Krzysiek

Post autor: Krzysiek » 2009-03-30, 12:21

Scanie to obecnie najczęściej pojawiający się wozy koło mojego domu.
Jeżdżą u mnie na linii 142 i 119. I też ani razu nie widziałem żeby się zepsuły.
Wadą dla scanii jest firma która kupiła te wozy, jak również niektóre elementy plastikowe, które nadal skrzypią. Nowością w wozach z pierwszej dostawy jest uruchomienie - ostatnio - zapowiadania przystanków, np tak jest w wozie A553, co przy drugiej dostawie jest standardem.
W ciągu dwóch lat scania A520 na linii 142 zaliczyła wóz straży miejskiej i A56? dom w Aleksandrowie , to tylko z mojego podwórka.

Lopez

Post autor: Lopez » 2009-03-30, 12:38

Jakiegoś wyjątkowego pecha mają te scanie...

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-30, 14:12

Lopez pisze:Jakiegoś wyjątkowego pecha mają te scanie...
... jak każdy autobus, który trafił do któregokolwiek ze stołecznych przewoźników k.m. :diabeł:
Obrazek

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2009-03-30, 17:06

J-31 pisze:... jak każdy autobus, który trafił do któregokolwiek ze stołecznych przewoźników k.m.
U Grodzia mają najbardziej przerąbane
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-31, 08:30

A propo pecha. Wczoraj jechałem A584 - to jest autobus z najnowszej dostawy i odklejał mu się materiał z sufitu (ten materiał wypełnia środkowy pasek sufitu). Kierowcy podklejali to jednostronną taśmą klejącą, ale mimo to kawałek zwisał z sufitu. :retard:
Obrazek

Lopez

Post autor: Lopez » 2009-03-31, 09:24

J-31 pisze: Kierowcy podklejali to jednostronną taśmą klejącą
Ale żenada. Może jednak ZTM powinien zapisywać w jakiś sposób w umowach obowiązek zachowania minimum eststyki w pojazdach i to egzekwować.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-31, 09:30

Lopez pisze:Ale żenada. Może jednak ZTM powinien zapisywać w jakiś sposób w umowach obowiązek zachowania minimum eststyki w pojazdach i to egzekwować.
No jak wybiera się najtańsze oferty, to potem tak jest. Obawiam się powtórki z rozrywki :]
Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Monitory

Post autor: J-31 » 2009-05-14, 09:56

Jeszcze nie wiem co dokładnie chce wykombinować PKS Grodzisk Mazowiecki w Scaniach CN270UB, które obsługują komunikację miejską w Warszawie, ale... w jednym z autobusów pojawił się monitor. :cool:

Póki co jeszcze nie działał, tak więc nie wiem czy to będzie reklama, czy jakaś informacja :|

Monitor wisi w przedniej części pojazdu tuż nad zbiornikiem paliwa. ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadow238
Posty: 3006
Rejestracja: 2006-10-22, 00:17
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Shadow238 » 2009-05-14, 11:46

J-31 pisze:Póki co jeszcze nie działał, tak więc nie wiem czy to będzie reklama, czy jakaś informacja
Pewno do wyświetlania reklam i informacji, albo do monitoringu ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-05-14, 13:58

Shadow238 pisze:Pewno do wyświetlania reklam i informacji, albo do monitoringu ;)
Monitoring to raczej odpada, ale na pewno reklama się ukaże. Ciekawy jednak jestem, czy pojawi się również informacja - a jeśli tak, to jaka :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2009-05-14, 16:01

J-31 pisze: Monitoring to raczej odpada
Bo :?: W katowickich Lionsach pojawia się obraz z kamer.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2009-05-14, 16:10

A po co?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2009-05-14, 16:13

plocmaster pisze:A po co?
Po to żeby włosi ( chyba studenci ) machali do kamery i cieszyli ryja.
Tak jest ustawione po prostu - reklamy, a w "wolnych chwilach" przełącza się na kamerę z drugiego członu.

ODPOWIEDZ