Modertrans - Poznań

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o polskch konstrukcjach tramwajów...
Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2708
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: Marcin N » 2011-05-17, 15:46


Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-05-18, 17:06

Świetnie, że Beta jeździ, ale byłbym wdzięczny gdyby któryś z poznańskich kolegów napisał choć mały komentarz - jak wyglądał ten pierwszy dzień eksploatacji ;)
Obrazek

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-05-18, 19:41

Dzisiaj jeździła na 17. Jechać nie jechałem, ale widziałem - z przodu wygląda jak Alfa, z boku inaczej - bardzo estetycznie, do tego jest cichutka. Według zdjęć wnętrze jest przestronne, jak się jeszcze okaże, że się nie psuje to w ogóle elegancko będzie :)
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Caponeal

Post autor: Caponeal » 2011-05-18, 22:17

Czy taka cichutka to bym polemizował. Generalnie jeśli chodzi o hałas podczas jazdy (w członie środkowym) bardzo porównywalny ze 105-tką.
Więc pod tym względem bez rewelacji.
Ale tak po za tym to ciekawa konstrukcja.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-05-19, 15:55

Dzięki za info - KKS i Caponeal ;) - a czy ktoś orientuje się jak wygląda kwestia właśnie awaryjności ;)
Obrazek

Caponeal

Post autor: Caponeal » 2011-05-19, 18:38

Na razie w kwestii awaryjności zbytnio nie można się wypowiadać, ponieważ liniowo jeździ dopiero trzeci dzień. Dzisiaj na linii 12 podobnie jak Tramino.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-24, 10:18

Co się dzieje z Betą ? Wczoraj ostro ganiałem za nią po prawie całym Poznaniu i nigdzie jej nie widziałem. :]
Obrazek

Podi

Post autor: Podi » 2011-08-24, 13:34

Bety jeżdżą na dwójce- sprawdziłeś wszystkie brygady ?

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-08-24, 20:26

Przy okazji, bo widzę że nikt się nie wypowiadał na temat wrażeń, mogę powiedzieć, że w środku również ładnie i przestronnie, ciszej niż w stopiątce, do tego niski człon większy niż myślałem, mam wrażenie że jest większy niż w N8C. Awaryjność Bet jak na razie bardzo niska :)
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-25, 13:55

Podi pisze:Bety jeżdżą na dwójce- sprawdziłeś wszystkie brygady ?
Ooops. No właśnie nie trafiłem na "dwójkę". Trudno, może następną razą ;)
Obrazek

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2011-08-28, 22:42

A ja mam chyba wybitnego farta. Wracając z Kołobrzegu pociągiem widziałem na jakiejś pętli tylko jeden poznański tramwaj - Betę właśnie. muszę przyznać, że wygląda naprawdę efektownie ;)

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-08-28, 22:54

Niekoniecznie farta - jeżdżą już cztery, po prostu to J-31 miał pecha ;)
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2011-08-28, 23:54

Ja widziałem ten tramwaj 9.07, nie wiem czy wtedy też były 4. Poza tym w Poznaniu byłem przejazdem (i to pociągiem) ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-29, 11:30

KKS pisze:Niekoniecznie farta - jeżdżą już cztery, po prostu to J-31 miał pecha ;)
To prawda. To musiał być pechowy dzień ;)
Obrazek

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-08-29, 14:22

To wtedy były chyba jeszcze trzy. Pewnie na Dębcu ją widziałeś, bo żadnej innej pętli jadąc z Wrocławia ani nad morze się nie mija ;)
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2011-08-29, 16:32

A może na moście Dworcowym. Ja jadąc ostatnio do Wawy pociągiem właśnie miałem farta, bo pociąg stoi w Poznaniu 10 minut, patrzę, a tu mostem Dworcowym Tramino jedzie. :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-29, 18:28

OPi pisze:A może na moście Dworcowym. Ja jadąc ostatnio do Wawy pociągiem właśnie miałem farta, bo pociąg stoi w Poznaniu 10 minut, patrzę, a tu mostem Dworcowym Tramino jedzie. :)
Tramino Mogłeś widzieć na Moście Dworcowym - ale nie Moderusa Betę. Bo jeśli te wagony obsługują 2-kę - to na pewno nie przejeżdżają przez most Dworcowy, ale przez most Uniwersytecki... Czyli o jeden most za daleko :mruga:
Obrazek

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-08-29, 19:16

Kolega 9507 pisał o pętli. A Beta do niedawna śmigała po różnych innych liniach, na 2 na stałe jest dopiero od wakacji.
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28879
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-29, 22:43

KKS pisze:A Beta do niedawna śmigała po różnych innych liniach, na 2 na stałe jest dopiero od wakacji.
Jak Sądzisz - jest szansa, że już na niej pozostanie, czy może dalej Bety będą się pojawiać po różnych liniach ? ;)
Obrazek

Podi

Post autor: Podi » 2011-08-29, 23:08

Bety w zamierzeniu mają kursować tam, gdzie nie mogą inne tramwaje niskopodłogowe (z racji skrajni czy stanu torowisk). Po dwóch brygadach na linii 2 przyjdzie czas na linię 8 czy też 11.

ODPOWIEDZ