[Śląskie] Tabor tramwajowy

Tutaj są prowadzone różne dyskusje oraz wyrażane opinie o tramwajach...
Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-07-29, 13:20

Panie J-31 jakby tak chciał pan wpaść do GOPu i połapać Twisty to postanowiono je puścić na linię 6 (Katowice-Bytom) razem ze 116Nd.

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-04, 00:04

Twist na pętli w Zagórzu, czyli tam gdzie docelowo mają kursować.
http://phototrans.pl/14,704131,0,Pesa_2012N_843.html
Kto by pomyślał, że po tylu latach zobaczę na mojej byłej dzielnicy taki tramwaj ;)

Aa no i tutaj kilka fotek autorstwa kol. P Śl z forum WPK ;)
http://w619.wrzuta.pl/obraz/1xfl9QzBWZr/szopienice_1
http://w619.wrzuta.pl/obraz/71zVZhsRMYh/szopienice_2
http://w619.wrzuta.pl/obraz/aSsBzGzUcH7/szopienice_3
http://w619.wrzuta.pl/obraz/8GtNeMALmF3/szopienice_4
Jak widać na szopienicach praca wre.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-08-05, 12:10

Z tego co widzę, to chyba jest torowisko na ul. Wiosny Ludów ? Dobrze wypatrzyłem ? ;)

A czy na ul. Sosnowieckiej też jest wymieniane torowisko ? Mam na myśli m.in. ten odcinek dwutorowy, tuż za skrętem z ul. Wiosny Ludów - bo dalej do Sosnowca zdaje się, że był już remont ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-05, 12:47

To jest na Wiosny Ludów, tam gdzie jest rozwidlenie ;) Cała trasa 15stki ma być wyremontowana więc na Sosnowieckiej w krzakach też, tam to nawet już chyba na ukończeniu jest.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-08-28, 09:46

Dzięki Marcin za odpowiedź. A przy okazji. A czemu TŚ nie wyślą na 7-kę chociaż kilku wagonów SGP E1, one by pewnie mogły być całkiem niezłe na tą linię - szczególnie, że przecież kiedyś ta linia obsługiwana była 102-kami ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-29, 09:38

Nie wiem jakie zajezdnie obsługują 7 ale chyba Zawodzie i Stroszek a tam wiedeńców nie ma. One są przydzielone do Będzina i Gliwic na linie 1 (Chebzie-Gliwice) i 26 (Milowice-Mysłowice)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-08-29, 16:50

Tak, pamiętam, że na pewno są w Będzinie, bo sam jechałem jednym z będzińskich wiedeńców na linii 26. Natomiast dosyć przyjemnie mi się zrobiło jak wiedeńce zobaczyłem na 1-nce.

A propo czy "trójkę" nadal obsługują solówki w postaci Konstali 105Na ? ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-29, 22:39

A dlaczego tam jeździły solówki ? Przeca w tygodniu tam są planowe składy i jedynie na nocne pociągi wyjeżdżają solówki.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-08-30, 16:36

Nie znam jeszcze tej linii, stąd moje pytanie, ale gdzieś na zdjęciach widziałem solówki na trójce stąd moje pytanie. Z tego co się orientuję napełnienie tych pociągów wymaga składów ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-30, 18:16

Na 3 od zawsze niemal były składy i są w dalszym ciągu. Tak jak pisałem jedynie na nocne pociągi i w weekendy jeżdżą tam solówki. Swego czasu na 3 nawet 111N w składzie szło spotkać i bynajmniej nie z powodu jakiegoś remontu ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-08-31, 11:50

Dzięki, planowałem się na tą linię wybrać, więc teraz to tym bardziej warto by ją obejrzeć ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-08-31, 18:54

Nic się tam specjalnie nie zmieniło, trasa ta sama... Jedynie tramwaje jakieś takie lepsze bo zmodernizowane ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-10-25, 18:16

Pewnie tak. Ale widzę nikt tu nie napisał o innych roszadach, otóż... Zajezdnia Zawodzie przetransferowała na Gliwice trzy lub cztery wagony typu 116Nd dzięki czemu część pociągów na linii 4 jest obsługiwana tramwajami niskopodłogowymi.
http://phototrans.pl/14,720335,0,Alstom_116Nd_811.html
http://phototrans.pl/14,720334,0,Alstom_116Nd_815.html
http://phototrans.pl/14,720333,0,Alstom_116Nd_811.html

Awatar użytkownika
Coffee
Posty: 1499
Rejestracja: 2006-05-19, 16:21
Lokalizacja: Kraków - Borek Fał.
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Coffee » 2014-10-25, 22:05

Ciekawe co na to "wójt" Frankiewicz?

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-10-25, 22:12

Pewnie ma to gdzieś, wszak w Gliwicach już tylko zajezdnia została ;) Na A4 przeca jeżdżą ekologiczne Solarisy i DABy :P

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2014-10-25, 22:16

Jemu to rzeczywiście zwisa kwestia tramwajów, ale powoli sytuacja tramwajów na Górnym Śląsku ulega bardzo pozytywnym zmianom i tak po cichu liczę, że wcześniej czy później pojawią się głosy mieszkańców o powrót tramwajów do Gliwic ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2794
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: Marcin N » 2014-10-25, 22:23

Szczerze w to wątpię, ludzie już przywykli do autobusów i mało kto tęskni za tramwajami. W centrum torowisk już właściwie nie ma a w miejscu pętli stoi Biedronka.

Awatar użytkownika
kubex
Posty: 143
Rejestracja: 2014-07-10, 19:29
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: kubex » 2015-02-04, 14:57

Dlaczego wysyłanie zabytkowych pojazdów na regularne linie to zły pomysł:
http://itvm.pl/index.php/na-sygnale-2/i ... -tramwajem
Na szczęście nie wygląda na to żeby się coś stało, więc raczej wyliże się z tego.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29193
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: J-31 » 2015-02-04, 18:43

To jest akurat przypadek. Odpukają tą 105-tkę i będzie git. A co można powiedzieć o linii 38 w Bytomiu. Tam przecież normalnie kursują wyłącznie N-ki. A w zasadzie jedna N-ka. I jakoś nic złego się nie dzieje ;)

Awatar użytkownika
kubex
Posty: 143
Rejestracja: 2014-07-10, 19:29
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Tramwaje w aglomeracji Śląskiej - tabor, infrastruktura

Post autor: kubex » 2015-02-04, 19:24

Ale to jest liniowa "N-ka" po paru modyfikacjach przystosowana do polskich przepisów, a nie zabytek.

ODPOWIEDZ