Tyskie trolejbusy.

Tutaj są prowadzone różne dyskusje oraz wyrażane opinie o trolejbusach...
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2016-04-10, 20:28

Mijałem się wielokrotnie zarówno z #005 jaki #006, nawet je sfociłem, ale niestety nie udało mi się na trafić na żadnego z nich. Było mi z nimi nie po drodze. Ilekroć chciałem zmienić miejsce fotostopu zawsze pojawiały mi się Trollino 25MB. Trochę szkoda, ale cóż - jak człowiek ma konkretnie zaplanowany dzień, to nie patrzy na pewne niedogodności ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2016-04-12, 16:57

Te elektrostatyczne dywaniki były też w Jelczach jak pamiętam ale tam we wszystkich drzwiach.

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2016-07-29, 14:54


Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Auper » 2016-07-29, 16:16

Jeezu nie, po kilku latach w TLT z tych elektryków wiele nie zostanie... Czemu nie PKM jeśli już koniecznie te elektryki? chociaż ja tam generalnie im przeciwny jestem

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2016-07-29, 18:03

Marcin, czy Możesz napisać o co chodzi - niestety nie mam konta na FB ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2016-07-29, 19:06

http://www.tlt.pl/index.php?id=n_el01
Może tak będzie prościej ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2016-07-30, 17:19

Dzięki wielkie. No cóż testuje TLT, ale jakoś nie chce mi się wierzyć aby TLT miało kiedykolwiek kupić elektryczne autobusy. Wydaje mi się, że pozostaną przy opcji trolejbusów z akumulatorami, czy to co mają teraz ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2017-12-22, 22:50

Czy któryś ze Śląskich kolegów orientuje się jakie są przyszłościowe plany TLT. Podobno chcą uruchomić jakieś połączenie do Katowic. To prawda ? A jeśli tak, to gdzie i jak miałoby to wyglądać ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Auper » 2017-12-23, 00:01

Pierwsze słyszę, ale brzmi to co najmniej śmiesznie... Kojarzy mi się z gadaniem dzieciaków "a ja polecę w kosmos!" ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2017-12-23, 00:10

No właśnie i mnie to trochę zdziwiło. Bo byłem na miejscu i wiem jakie to są odległości. Stąd moje pytanie i zdziwienie ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1470
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Auper » 2017-12-23, 00:43

Nie znam kompletnie tego tematu, ale gdybać mogę że ma to związek z "planami" (raczej koszmarami) o zakupie elektryków. Pytanie tylko, po co ta dodatkowa linia do Katowic? przecież to kompletny nonsens, powinno się nakupić dziesiątki trolejbusów do samych Tychów, zapewnić im praktycznie pokrycie całego miasta i skomunikowanie ich z koleją metropolitarną, przy zachowaniu oczywiście odpowiedniej unii biletowej i uzupełnieniu infrastruktury miasta Katowice o kilka przystanków kolejowych (na wysokości politechniki śląskiej wydaje się być to wręcz oczywistą koniecznością). Do tego zamknąć centrum Katowic na ruch samochodowy, wzmożyć takty strategocznych linii tramwajowych w mieście Katowice do najwyżej 6-minutowych, i mamy problem transportu na ten moment rozwiązany.

Skoro TLT mogą sobie pomarzyć o śmiganiu do Katowic to ja mogę sobie pomarzyć o zdrowym kręgosłupie komunikacji zbiorowej w mojej okolicy ;)

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2017-12-23, 10:48

O to to to, nic takiego nie ma w planach a sam zakup elektryków przez TLT to czysty strzał w stopę.

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2018-03-11, 13:56


Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2018-03-11, 16:47

I to zdaje się, że będzie już IV generacja ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2018-03-11, 16:50

Zgadza się, nawet w linku jest wizualizacja.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2018-03-11, 16:54

Gratuluję. Nie pozostaje już nic innego, jak czekać na gotowe pojazdy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2018-07-01, 18:07

Ho-ho. To widzę, że w Tychach się dzieje. Władze miasta postanowiły nieznacznie rozbudować sieć trolejbusową - a dokładnie łącznie 2 km trakcji (po 1 km w obie strony) na ul. Sikorskiego.

Pytanie do kolegów z rejonu Tych - czy oni chcą dociągnąć trolejbusy do pętli na Gajowej ?

Czyli tutaj :strzałka: https://www.flickr.com/photos/129661548 ... 660833893/

Jeśli tak, to miałaby tam docierać linia E (teraz kończy na pętli "Tychy Paprocany Pętla T-bus") oraz nowa linia G - pod kątem której był zakup trzech nowych trolejbusów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2018-07-01, 19:47

Nie, one mają na Z-1 jeździć.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28891
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: J-31 » 2018-07-01, 20:26

A gdzie miałaby się znajdować ich pętla ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2717
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: Tyskie trolejbusy.

Post autor: Marcin N » 2018-07-02, 11:43


ODPOWIEDZ