Gdyńskie trolejbusy-plany i pomysły

Tutaj są prowadzone różne dyskusje oraz wyrażane opinie o trolejbusach...
Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2011-11-02, 22:25

Mogliby w miarę możliwości poprawić estetykę i aerodynamikę instalując jakąś ładną plastikową osłonę, drogie to raczej nie jest
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4243
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2011-11-03, 14:55

pmaster pisze:Mogliby w miarę możliwości poprawić (...) aerodynamikę
Przy prędkościach do max 80 km/h nie ma to żadnego znaczenia.

Awatar użytkownika
Jack the Ripper
Posty: 1037
Rejestracja: 2011-07-10, 21:41
Lokalizacja: Radom - Lublin
Kontakt:

Post autor: Jack the Ripper » 2011-11-03, 14:59

Nawet mniej. One mają vmax (a jak nie, to są przycięte do) 60-65 km/h.

Rafał

Post autor: Rafał » 2011-11-03, 16:38

Więcej i tak nie pojedzie (kierowca), wtajemniczeni wiedzą czemu :-)

Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2011-12-30, 20:25

Ktoś ma jakieś dokładne informacje o tym kiedy będzie jego premiera..? Ja mam niestety nie potwierdzone informacje że być może po nowym roku wraz ze Skodą. ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28960
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-12-30, 22:42

Larouxxx pisze:Ja mam niestety nie potwierdzone informacje że być może po nowym roku wraz ze Skodą. ;)
Masz na myśli tą Skodę 9Tr ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
ep40
Posty: 1549
Rejestracja: 2006-05-14, 01:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ep40 » 2012-01-02, 21:37

Widzę, że nikt nie poinformował iż Skoda już jest na bazie, tyle, że nie wyjeżdżała na miasto. Kiedy to się stanie? Spodziewałbym się 8 stycznia na WOŚP, ale to nic pewnego. Citaro liniowo już trochę wcześniej ma jeździć.

[ Dodano: 02 Sty 2012 20:37 ]
EDIT:
Byłem dziś w pobliżu bazy i okazało się, że Citaro stał na bazie, nie wiem dlaczego nie jeździł, ale takie stanie miało ten plus, że dało się go dokładnie sfotografować z wielu stron:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Drugie Citaro się robi: Obrazek
Na koniec kremowo czerwona perełka zwana Skodą: Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28960
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-01-02, 23:14

Skoda wygląda świetnie. Brawa dla PKT :)
Obrazek

Awatar użytkownika
K4016td
Posty: 461
Rejestracja: 2011-06-01, 18:33
Lokalizacja: Kierownik Zamieszania
Kontakt:

Post autor: K4016td » 2012-01-03, 15:47

A mam takie pytanie n.t. Gdyńskich Trolejbusów - czy używacie tych baterii w niektórych trolejbusach liniowo tzn. czy jakaś linia trolejbusowa ma odcinek do przejechania bez sieci? ;) Czy może są jakieś pomysły do ich użycia?

Jedynie słyszałem że mają nic więcej nie wiem więc pytam.

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2730
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: Marcin N » 2012-01-03, 15:51

Nie no świetnie wygląda ta Skoda, szkoda że do TLT Tychy nie idzie znów sprowadzić 14Tr tym razem na zabytek :P

Rafał

Post autor: Rafał » 2012-01-03, 17:53

do K4016td. Baterie są wykorzystywane w nagłych wypadkach np. awaria zasilania sieci ewentualnie wypadek drogowy i trasa przejazdu jest wyznaczona ulicami gdzie nie ma trakcji. Co jakiś czas są takie akcje związane z jakimiś uroczystościami, gdzie są zamknięte ulice dla ruchu kołowego w tym dla KM i wtedy wytyczone są inne ulice do przejazdu (ulice bez sieci trakcyjnej). Ostatnio były wykorzystane w dniach 13 i 17 grudnia. Wtedy na linie, które przebiegają na odcinkach zamkniętych wystawia się pojazdy z tzw. napędem pomocniczym. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ep40
Posty: 1549
Rejestracja: 2006-05-14, 01:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ep40 » 2012-01-03, 19:31

K4016td pisze:A mam takie pytanie n.t. Gdyńskich Trolejbusów - czy używacie tych baterii w niektórych trolejbusach liniowo tzn. czy jakaś linia trolejbusowa ma odcinek do przejechania bez sieci? ;) Czy może są jakieś pomysły do ich użycia?

Jedynie słyszałem że mają nic więcej nie wiem więc pytam.
W chwili obecnej poza wykorzystaniem w sytuacjach opisanych we wcześniejszym poście nie ma regularnego wykorzystania, poza tym, liniowo baterie wykorzystać mogą w praktyce tylko Solarisy, w O405N2AC są znacznie słabsze od tych Solarisowych, a jakie są w O530AC, nie wiem jeszcze.

Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2012-01-09, 23:10

Ciekawe co z tym zielonym truchłem zrobią. ;) (jbc. na zdj. obok odrestaurowanej Skody) :chytry:

Awatar użytkownika
Jack the Ripper
Posty: 1037
Rejestracja: 2011-07-10, 21:41
Lokalizacja: Radom - Lublin
Kontakt:

Post autor: Jack the Ripper » 2012-01-12, 10:23

ep40 pisze: Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Drugie Citaro się robi: Obrazek
Powered by Enika ;) ?

Awatar użytkownika
ep40
Posty: 1549
Rejestracja: 2006-05-14, 01:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ep40 » 2012-01-12, 16:10

Tak.

B@rteK

Post autor: B@rteK » 2012-01-17, 14:29

A ja mam pytanko. Jak wygląda sytuacja, gdy trolejbus zjeżdża z sieci trakcyjnej, aby przejechać fragment trasy na bateriach? Pały same spadają, jest przycisk do tego czy kierowca musi wychodzić na zewnątrz z jakimś kijem i sam zdejmować? Tak samo jak jest w sytuacji odwrotnej, czyli gdy trolejbus wjeżdża z powrotem pod sieć?

Ciekawi mnie to, a nigdzie nie zauważyłem wzmianki o tym. Jeśli byłby to proces zautomatyzowany, można byłoby na stałe zmieniać trasy linii, a nie tylko w razie jakichś objazdów.

Rafał

odpowiedź n/p

Post autor: Rafał » 2012-01-17, 19:22

W Solarisach z bateriami jest przycisk do automatycznego ściągnięcia pantografów, bębny zwijają linki samoczynnie i też się tak dzieje gdyby było tzw. pałowanie (niekontrolowane wypięcie pantografów z sieci), no z podłączeniem jest już większy problem - kierowca musi za pomocą linek podłączyć pantografy do sieci ( jest to nie dość że nie komfortowo to jeszcze niebezpiecznie). Przerobione Merce z bateriami niestety nie mają automatycznego zdjęcia pantografów.

Awatar użytkownika
ep40
Posty: 1549
Rejestracja: 2006-05-14, 01:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ep40 » 2012-02-08, 20:42

Citaro miał dziś premierę liniową.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28960
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-02-09, 00:07

ep40 pisze:Citaro miał dziś premierę liniową.
I jak wypadła ta premiera ? Jak spisało się Citaro ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
ep40
Posty: 1549
Rejestracja: 2006-05-14, 01:02
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: ep40 » 2012-02-09, 13:44

Bez zarzutów, podróżuje się nim tak jakby wyjechał prosto z fabryki.

ODPOWIEDZ