[BAHN] Pytania i odpowiedzi

To forum jest poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-17, 16:07

W sygnalizatorze o nazwie H_001361, Usuń dolny wpis tzn.
:strzałka: https://hostmat.eu/images/62697694002783553848.png

... i Sprawdź wszystkie inne sygnalizatory, bo może jeszcze gdzieś to tak Wpisałeś ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-17, 16:17

Ale w tym dolnym okienku ma nic nie być ?
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-17, 17:07

Tak. Nic, żadnego wpisu ;)

Taki wpis powoduje, że przejeżdżający autobus zablokuje Ci sygnalizator ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-17, 19:18

No to ma kilka setek do poprawki na 800 pojazdów
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-17, 20:25

Jak tak wszędzie Wpisywałeś, to nic dziwnego, że Ci to nie działało :retard:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-21, 04:24

Przerobiłem jjuż 700 sygnalizatorów
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-21, 12:15

Eee tam 700. Tyle to każdy przedszkolak z zamkniętymi oczami w jeden wieczór przerobi. :retard:

Ja mam w symulacji jedyne 10567 sygnalizatorów...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/62917253546360547887.png

... Tyle Zmodyfikuj, to pogadamy :diabeł:
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-21, 20:08

Oj tam, ja pracuje,gram w piłke na gitarze i mam wspanialą Matzenę .Jezdze na mecze,koncerty itd i mam 48 lat
Marzena

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-27, 18:03

Jak stworzyć pole by w określonym obszarze posawic budymkii,drzewa itd.Bo robić próbowałem ale w innym miejscu mi wyskoczyło niż chciałem
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-27, 21:06

Źle Rozumujesz. Tu się nie tworzy "pola" by coś zbudować. "Pole" Masz w dolnym oknie

:strzałka: https://hostmat.eu/images/26994533671908087905.png

... to znaczy, że w całym dolnym oknie Możesz postawić budynek lub inny obiekt (bo i drogę również) w dowolnym - wskazanym przez Ciebie - miejscu ;)

Jest oczywiście jeden warunek. Musisz zaznaczyć sobie myszką konkretne miejsce gdzie ten budynek Chcesz postawić. Jak to zrobić ?

:strzałka: Wystarczy najechać myszką na wskazane miejsce i raz kliknąć lewym przyciskiem myszy. W tym miejscu pojawi Ci się białe okienko (prostokąt), ale czy Musisz to robić - opiszę poniżej ;)

:strzałka: https://hostmat.eu/images/26994533671908087905.png

:strzałka: Jak budować ? Możliwości są dwie. Pierwsza dla mięcz.... yyyy ... dla zielonych :D

1. Pierwsza metoda jest śmiesznie skomplikowana, tzn. Możesz budować przy pomocy myszki. ;)

WAŻNA UWAGA :!: W tej wersji nie Musisz wcześniej Zaznaczać prostokątem miejsca budowania, bo i tak Będziesz klikał myszką ... ;)

Najeżdżasz myszką na górne okienko i Klikasz (lewym przyciskiem) na wybrany przez Ciebie obiekt, który Chcesz postawić. Wskaźnik myszki zmieni swój wygląd - z myszki - na dźwig. I tym dźwigiem (wskaźnikiem myszki) Najeżdżasz na miejsce, które gdzie Chcesz postawić swój obiekt. Po czym klikasz lewym przyciskiem myszy. Budynek pojawi Ci się w wybranym miejscu.

:strzałka: https://hostmat.eu/images/60050532432422651705.png

2. Druga metoda jest dla super profesjonalistów, jest strasznie prosta - ja z niej korzystam i gorąco polecam. Jest dużo szybsza i o wiele fajniejsza od pierwszej ;)

WAŻNA UWAGA :!: W tej wersji Musisz wcześniej Zaznaczyć prostokątem miejsce budowania na dolnym oknie ;)

Tu warto wspomnieć o pewnej ukrytej funkcji, czyli o klawiszu funkcyjnym F6. Ten klawisz pozwala Ci przemieszczać się pomiędzy oknem górnym (z zestawem obiektów) a oknem dolnym, czyli tym w którym Masz stawiać wybrane obiekty (Patrz link powyżej). Ma to znaczenie, jeśli Chcesz budować przy pomocy klawiatury. Ponieważ, jeżeli wcześniej przełączyłeś się na górne okno, to naciskanie klawiatury nic Ci nie da - aby budować, Musisz uaktywnić dolne okno - właśnie klawiszem F6


Jeśli Popatrzysz na poniższy screen...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/27815562123250322308.png

To Zobaczysz, że przy każdym obiekcie znajduje się cyferka (od 0 do 9).

Działa to tak. Zaznaczasz myszką miejsce, gdzie Chcesz postawić budynek (np. zaznaczony z nr. 4).

Jak to już Zrobisz, to na klawiaturze Naciskasz 4. W miejscu zaznaczenia pojawi Ci się wskazany budynek ;)

:strzałka: https://hostmat.eu/images/06728229954382674458.png

WAŻNA UWAGA :!: Używając klawiatury numerycznej, Bahn z automatu będzie Ci stawiać budynki od lewej do prawej... ale można zmienić ten kierunek (od prawej do lewej). Wystarczy jeśli Skorzystasz z kolejnego ukrytego skrótu :strzałka: Ctrl+R

Kolejne ważne skróty klawiszowe
Klawisze F7 i F8 - przewijają Ci obiekty na górnym oknie dialogowym
Klawisz F9 zmienia ich kierunek (lewa-prawa) - ma to znaczenie np. przy latarniach. Latarnia może stać zwrócona w lewo lub w prawo - do zmiany kierunku służy właśnie F9

Proste jak drut. Nic tylko budować :-P

PS. Czy mogę siebie już nazywać "Głównym Specjalistą Robót Inżynieryjnych Wydział Bahn mgr inż dr hab prof J-31" ? :diabeł:

Oooo... Mówcie mi profesor :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 183
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-29, 07:57

Dzięki bardzo ale mi bardziej chodziło opasek i tam jest edycja .Druga od lewej .Tam sie wpisuje współrzędne dla pola
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-29, 20:38

To Ci jest potrzebne, jeśli Chcesz zbudować np. 100km drogi (pojedynczej, podwójnej, potrójnej, etc.). Trudno robić to ręcznie, warto skorzystać z tegoż Menu. Wtedy Ustalasz współrzędne pola początkowego X/Y i współrzędne pola końcowego X/Y ;)
Obrazek

michalsolaris
Posty: 116
Rejestracja: 2012-03-17, 18:31
Lokalizacja: Wrocław-Śródmieście

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: michalsolaris » 2017-05-03, 15:07

Posiada ktoś jakiegoś minibusa w zoomie2? ;)
Numer GG: 46333361

Awatar użytkownika
J-31
Posty: 31751
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-05-03, 15:31

Minibusa ? Ale co konkretnie by Cię interesowało ? Bo ja mam tylko - z tych najmniejszych - to Autosany H6 i Vetlinę, z tymże bez zoomu 2 ;)

Mam też Goplana Citilinera 8 - to jest najmniejszy z najmniejszych Goplanów, z zoomem 2 - z tymże to jest typowy autobus w takiej konfiguracji jak Autosan M09LE lub SU8,6 ;)

Później będę miał MB Sprintera City w tej wersji
:strzałka: http://iv.pl/images/97274398349775901203.png

Będzie w dwóch podwersjach z tym układem drzwi, oraz w wersji bez tylnego wejścia - jeszcze na razie nie wiem, czy będzie w zoomie 2 ;)
Obrazek

michalsolaris
Posty: 116
Rejestracja: 2012-03-17, 18:31
Lokalizacja: Wrocław-Śródmieście

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: michalsolaris » 2017-05-03, 23:22

To może poczekam na tego Sprintera ;)
Numer GG: 46333361

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulatory”