[BAHN] Pojazdy

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2013-05-12, 23:00

mały wykop! srr

Po długiej przerwie od Bahn'a, zrobiłem sobie paczkę fajnych pojazdów z Zoom'em 2, no i mam problem bo w programie nie widać tego zoom'a. Wcześniej jak robiłem pojazdy to normalnie były 2 zoom'y.

@Neo
Wiem że minął rok od twojego ostatniego posta w tym wątku.. może rozwiązałeś ten feler i czy wiesz co jest grane? Albo może ktoś inny wie co robię źle.. :roll:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2013-05-13, 21:35

A jaką masz wersję Bahna ? ;)
Obrazek

Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2013-05-14, 18:23

3.87r1

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2013-05-14, 18:40

A czy Korzystałeś z edytora NFZ 3.0 ? ;)

Być może popełniłeś błąd przy przesyłaniu plików, ponieważ modele tworzone w edytorze NFZ składają się z zestawu plików, tj. jeden w formacie .NFZ oraz kilka towarzyszących w formacie .FZZ.

Musisz je wszystkie przenieś do folderu, z którego korzysta symulacja.

Pominięcie plików .FZZ powoduje, że nie Masz w Bahnie zoomu 2. ;)
Obrazek

Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2013-05-14, 22:02

Bez kitu.. Zawsze pamiętałem o tych .fzz'ach a tu nie wiem jak to sięstało że to przeoczyłem :nuts:

Dzięki wielkie ;)

Edit:

Od razu screen'a puszczę paru przegubów...
Obrazek

Awatar użytkownika
MrStronek
Posty: 303
Rejestracja: 2009-11-21, 20:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: MrStronek » 2013-05-15, 18:50

Pojazdy są w takich wymiarach jak tramwaje z Niemiec, lub z Polski?
GG: 46249041

Larouxxx

Post autor: Larouxxx » 2013-05-16, 09:58

Tzn. ?!

Wymiary moich przegubów są "zerżnięte" od bodajże solarisa któregoś z użytkowników tego forum. Tzn długość tego pola zielonego... o ile o to chodzi..

A pojazdy jak widać na solarisach, nie są dopracowane pod kontem wymiarowym okien.. Za bardzo się nad nimi nie męczyłem bo potrzebowałem ich do swojej symulacji i takie mi odpowiadają :retard:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2014-01-03, 19:07

Kolejorz pisze:Uaktualnienie rysunku. Prywatny przewoźnik kolejowy "Mar-Gos Kolej". Więcej informacji na poprzedniej stronie. ;)
Kolejorz, może ja Ci poprawię humor. Coś byś powiedział, gdybym wykorzystał pomysł Twojej firmy i takie ezt-y mogłoby przejąć obsługę kilku linii kolejowych u mnie w symulacji.

Opcje są dwie, może to być tylko taki EN71AKM, którego Zaprezentowałeś powyżej, a mogą to być nowsze jednostki, do wyboru:

- PESA ED74
- PESA EN76 ELF
- PESA Acatus
- Newag 19WE/Newag 25WE - po modernizacji i dostosowaniu do standardu EN71
- Stadler Flirt

To są pojazdy, których modele posiadam - wystarczy je przemalować i spokojnie może to śmigać. Ich rysunków, nie Musisz Tworzyć, schemat malowania znam. Co ty na to ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kolejorz
Posty: 353
Rejestracja: 2012-08-01, 20:33
Lokalizacja: Warmia i Mazury
Kontakt:

Post autor: Kolejorz » 2014-01-03, 20:28

Hmmm... J-31, dobry pomysł. A czy mój pociąg mógłby być ED72A lub ED73A z podwyższoną prędkością do 130km/h?
Poprzedni nick Kolejorz91

Na forum od 1.08.2012

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2014-01-03, 21:27

Oczywiście. Może być, ale dlatego proponowałem Ci tamte ezt-y, ponieważ będą one poruszać się po szybkich trasach na której obowiązuje prędkość maksymalna 200 km/h ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kolejorz
Posty: 353
Rejestracja: 2012-08-01, 20:33
Lokalizacja: Warmia i Mazury
Kontakt:

Post autor: Kolejorz » 2014-01-03, 21:33

A czy mógłbym zobaczyć twój symulator? :)
Poprzedni nick Kolejorz91

Na forum od 1.08.2012

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2014-01-03, 22:06

Symulacja jest w Bahnie. I wygląda to tak. Twoje pociągi przejęły by dwie istniejące linie KOLEJ54 i KOLEJ55

:strzałka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8a8 ... 58d0b.html

Pociągi obu linii rozpoczynają bieg na Dworcu Głównym miasta (bez nazwy) po lewej stronie symulacji.

A poniżej kolejny screen. Tak wygląda aktualnie tabor który obsługuje obie linie ;)

:strzałka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 75f31.html
Obrazek

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: MKM_KK » 2014-02-15, 16:06

Witam,
Czy jest ktoś w posiadaniu mniejszych pojazdów typu np. SOR BN 8,5, czy Libero? Wdzięczny bym był za zapodanie linka do ściągnięcia. :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: J-31 » 2014-02-15, 16:15

Ja mam Autosana M09LE (to jest kontynuacja Jelcza M083C Libero). Sam go sobie wykonałem w NFZ-cie. Zrezygnowałem z zoomu 2. A pojazd wygląda tak

:strzałka: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ba9 ... 6a652.html

Jeśli Chcesz mogę Ci go przesłać. SOR-a nie mam ;)
Obrazek

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: MKM_KK » 2014-02-15, 16:22

Fajnie by było. :)
Jakiś link na priv-a?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: J-31 » 2014-02-15, 16:38

Wysłałem Ci mailem na Twój adres mzk431@o2.pl

Tam w środku są trzy autosany. Jeden z nich to M09LE. Powodzenia ;)
Obrazek

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: MKM_KK » 2014-02-15, 16:43

Dzięki wielkie za wsparcie ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pojazdy

Post autor: J-31 » 2014-02-26, 15:45

W temacie o symulacji Bahn pisałem o ajentach, ale tutaj chciałbym podać małą statystykę poświęconą fikcyjnemu producentowi autobusów, trolejbusów i tramwajów (te pominąłem w statystyce) - firmie Goplan, której pomysłodawcą jest Kędzior. Jest ku temu okazja bo właśnie Goplan przekroczył liczbę 6000 tysięcy pojazdów wyprodukowanych do tej symulacji

=> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... b92ea.html

Rozkłada się to następująco

1. Miejskie
- Citiliner 9 - 110 szt.
- Citiliner 10 (łącznie generacje) - 1150 szt.
- Citiliner 12 (łącznie) - 1767 szt.
- Citiliner 12LE - 385 szt.
- Citiliner 12 Hybrid - 369 szt.
- Citiliner 18 (łącznie) - 1348 szt.
- Citiliner 18 LE - 210 szt.
- Citiliner 18 Hybrid - 361 szt.
- Citiliner 21 III - 80 szt.

- City Troley 12 - 126 szt.
- City Troley 18 - 161 szt.

2. Lokalne
- Suburban 9 - 80 szt.
- Suburban 12 - 315 szt.
- Suburban 15 - 55 szt.

3. Turystyczne
- Suburban Tours 10 - 51 szt.
- Suburban Tours 12 - 112 szt.
- Cruiser 18 - 40 szt.

Łącznie daje nam to liczbę 6720 autobusów i trolejbusów. Te pojazdy - w takich ilościach rzeczywiście poruszają się po symulacji.

Reasumując gratulacje dla Kędziora, dobry pomysł na model ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

[BAHN] Dodatki do BAHN

Post autor: jakubg1 » 2014-05-03, 12:24

Dziś mam przyjemność zaprezentować 38 lokomotyw elektrycznych do BAHN. Niektóre są podobne do innych dodatków, ale te pojazdy są zupełnie mojego autorstwa. Zestaw zawiera 8 lokomotyw ET22, 5 lokomotyw 181/182/183, 7 lokomotyw ET21, 2 lokomotywy ET41, 2 lokomotywy EP09, 11 lokomotyw Ex07, 2 lokomotywy ET11 i 1 lokomotywę EP08. Zestaw będzie powiększany, ale to od Was zależy, co będzie w paczce. Lokomotywy niestety nie posiadają ani Zoom 2, ani Zoom 4. Paczka działa poprawnie od wersji BAHN 3.85r1 wzwyż. Propozycje i błędy/uwagi zgłaszajcie w tym temacie lub na PW.
Link do wersji 1.1.1.1: http://speedy.sh/Qy4Sp/Elektryczne.nfz

Changelog:
1.0.0 Pierwsza wydana wersja - wtedy zawierała 8 lokomotyw ET22, 2 lokomotywy 18x, 2 lokomotywy Ex07 oraz 3 lokomotywy ET21 (r15)
1.0.1 Poprawione zderzaki w EU/P07 (r17)
1.0.2 Poprawione koła w Ex07 oraz 18x (r19)
1.0.3 Poprawione wózki we wszystkich lokomotywach - dodano czarne "błony" między górnymi częściami kół należących do wózka (r34)
1.0.4 Dodano 3E PCC, EP07-10xx "budynie" 4E i 303E oraz EP07-1051 4E (r38)
1.1.0 Dodano ET41 (z żółtymi czołami i bez), EU07 (z żółtymi czołami), EP08, EP09 (z połówkowymi pantografami i z pełnymi), ET21 (z żółtymi czołami) (r48)
1.1.0.1 Dodano EU/P07 w barwach ICC (tylko z "glutkami" sterowania wielokrotnego) (r50)
1.1.0.2 Dodano Ex07 w barwach ICC bez "glutków" sterowania wielokrotnego (wersja 10xx) oraz poprawiono nazwę lokomotywy (r53)
1.1.0.3 Dodano 18x w barwach zielonych, w barwach Kolei Czeskich (połówkowe pantografy), w barwach Transody oraz ET11-001-23 w starych oraz nowych barwach Transody (r58)
1.1.1 Poprawiono błąd: EP09 i ET41 były jednokierunkowe (r60)
1.1.1.1 Posegregowano kategorie pojazdów i same pojazdy; poprawiono także błąd z EP07 303E ICC oraz dodano EN57 beta (r65)
Ostatnio zmieniony 2014-07-09, 13:42 przez jakubg1, łącznie zmieniany 19 razy.
Zbanowany.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Dodatki do BAHN

Post autor: J-31 » 2014-05-03, 12:43

Rzuciłbyś może jakimiś screenami ? Może to być ciekawe ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ