Kolejarz

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 1944
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Kolejarz

Post autor: irisbus » 2007-11-03, 11:37

Grzebiąc ostatnio w Internecie wpadłem na takie coś:
Dosyć ciekawy i prosty programik, dzięki któremu możemy się wcielić w rolę dyżurnego ruchu na stacji kolejowej, nasza rola polega na zezwalaniu pociągów na wjazd, odpowiednim ustawianiu składów oraz kierowaniem ich do odpowiednich stacji, więcej tutaj:
http://www.kolejarz.prv.pl/

Awatar użytkownika
Szymon
Posty: 356
Rejestracja: 2007-10-24, 13:20
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Szymon » 2007-11-03, 12:57

Super gra, super rysunki, ale jak w to grać :?:

Matthew

Post autor: Matthew » 2007-11-03, 13:07

Właśnie, czy tam sie ustawia jakoś semafory ? Bo mi pociąg ze stacji nie chce wyjechać a przebieg ma ustalony.

Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 1944
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: irisbus » 2007-11-03, 13:08

sm48 pisze:ale jak w to grać
Poczytaj instrukcje, głównie chodzi o to żeby kliknąć na pociąg (niebieska kreseczka na torach) prawym przyciskiem myszy, następnie wybrać punkt docelowy i kliknąć lewym przyciskiem myszy.
Matthew pisze:Właśnie, czy tam się ustawia jakoś semafory ? Bo mi pociąg ze stacji nie chce wyjechać a przebieg ma ustalony.
na dole wyświetla się komunikat dla czego pociąg nie che jechać, zazwyczaj chodzi o to że to nie jego wyjazd jest albo że ma jeszcze czas do odjazdu, czasem zdarza się zę jest zły skład ustalony.
Ostatnio zmieniony 2007-11-03, 13:13 przez irisbus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Szymon
Posty: 356
Rejestracja: 2007-10-24, 13:20
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Szymon » 2007-11-03, 13:09

Matthew pisze:Właśnie, czy tam sie ustawia jakoś semafory ? Bo mi pociąg ze stacji nie chce wyjechać a przebieg ma ustalony.
U mnie jest tak samo, pociąg nie chce jechać i tyle, fajne szynobusy są :cool:

Michał

Post autor: Michał » 2007-11-03, 13:13

Ustawiasz pociągom trasę i jak minie godzina odjazdu to ruszają.

Gra jest banalna, ale bardzo wciągająca. Polecam.

Kamil

Post autor: Kamil » 2007-11-03, 21:49

Mi to nie działa :| Jak ładuję stacje to jest ''Brak rysunku jakiegoś tam''

Awatar użytkownika
S_S
Posty: 236
Rejestracja: 2005-11-30, 18:16

Post autor: S_S » 2007-11-03, 21:52

Dokładnie, mi robi się tak samo.

Awatar użytkownika
Szymon
Posty: 356
Rejestracja: 2007-10-24, 13:20
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Szymon » 2007-11-03, 23:34

Teraz ja się wypowiem, musicie ściągnąć plik "rysunki taboru" i wrzucić je do folderu gdzie trzymacie gre

Awatar użytkownika
S_S
Posty: 236
Rejestracja: 2005-11-30, 18:16

Post autor: S_S » 2007-11-04, 10:53

Ale odkrycie! Wyobraź sobie że go mamy. :shocked:

lukasz92

Post autor: lukasz92 » 2007-11-04, 11:34

to ma wyglądać tak:
1) Katalog Kolejarz
- Pliki programu
- folder Audio (tam pliki dźwiękowe
- folder Stacje (tam foldery z plikami stacji)
- folder Tabor (tam pliki z rysunkami taboru)

a tak poza tym, to bardzo dokładna instrukcja jest zawarta w programie :chytry:

Awatar użytkownika
S_S
Posty: 236
Rejestracja: 2005-11-30, 18:16

Post autor: S_S » 2007-11-04, 11:42

O, dzięki! Teraz już nie wywala błędów.

DK_ZG

Post autor: DK_ZG » 2007-11-05, 23:34

Ja mam problem z wyprowadzeniem pociągów z bocznic oznaczonych tymi kwadracikami.. Pomóżcie ;)

P.S. Polecam staję Kołobrzeg

Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 1944
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: irisbus » 2007-11-06, 19:44

DK_ZG pisze:Ja mam problem z wyprowadzeniem pociągów z bocznic oznaczonych tymi kwadracikami.. Pomóżcie
Konkretnie w czym tkwi problem, nieco jaśniej proszę :) ?

DK_ZG

Post autor: DK_ZG » 2007-11-07, 22:07

Aj już nie trzeba.. a dziwne bo szukając kiedyś tego w pomocy znaleźć nie mogłem, a dziś.. od razu znalazłem.

NL283

Post autor: NL283 » 2007-11-10, 19:43

Kliknij na semafor, a potem na punkt docelowy :razz: .

DK_ZG

Post autor: DK_ZG » 2007-11-11, 18:17

No już poradzilem sobie ;) Teraz mam inny problem.. tworze rozkład Zielonej Góry na 2007 rok i mam problem. O ile w rozkladzie są Szynobusy i EZT to wszytsko działa ladnie pięknie, ale jak dodaa jakiś pociąg pośpieszny/eksperess, który ma stać na jakiejś bocznicy i włącze Kolejarza to wyskakuje mi: "Lok stoi na zajęty miejscu, skontraktuj się z autorem rozkladu", mimo, że te bocznice są puste.. O co chodzi?

szndm

Post autor: szndm » 2008-08-19, 19:04

Witam wszystkich forumowiczów!

Jako osoba związana z projektem symulatora Kolejarz chciałbym wszystkich zainteresowanych zaprosić na stronę dotyczącą rewolucji rysunków taboru gry.
Obrazek

Zachęcam do współpracy w dokończeniu zestawu, wychwytywaniu błędów i komentowania.

Pozdrawiam!

___________

Kontakt do mnie:
e-mail: szndm[at]o2.pl
gg: 7184714
Ostatnio zmieniony 2009-03-30, 15:43 przez szndm, łącznie zmieniany 1 raz.

mil

Post autor: mil » 2008-09-18, 20:47

koledze chodziło o bocznice. Z tego co ja rozeznałem to trzeba kliknąć na ten semafor i później na miejsce gdzie ma się zatrzymać.

Gra ogólnie super! Na niektórych stacjach jednak nie da się ustawić odpowiedniej szybkości zegara :) Widzieliście Warszawę Zachodnią? Masakra...

szndm

Post autor: szndm » 2008-09-24, 17:30

Polecam używać Pauzy (Ctrl+P). :)

Warszawa Zach. jest stosunkowo prosta i rzekłbym... nudnawa - pociągi opierają się głównie na EZT, mało manewrów, garść przepinania loków, tylko ruch jest spory co trochę utrudnia.
Bardzo przyjemne jest Zakopane - mimo małego ruchu jest sporo machania na bocznicach wagonami (głównie odwracania składów) i ciekawe przepinki loków.
Nieco trudniejszy, lecz równie ciekawy jest Lublin. Ruch jest duży i mieszany (os/tow), ale stacja jest czytelna i przy rozsądnej gospodarce miejscami gra się płynnie.
Dla chętnych "ostrej jazdy" polecam Wrocław1989. Ruch ogranicza się tylko do osobowego ale moim zdaniem stacja wymaga mistrzowskiego zarządzania. Jeszcze nie udało mi się "zrobić" jej bez żadnego opóźnienia (fakt faktem gram tylko na najszybszej prędkości, ale używam na masę pauzy).

Jakby ktoś był zainteresowany zestawem z nowymi rysunkami to proszę o kontakt.

ODPOWIEDZ