Kolejarz

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-09-25, 12:09

Właśnie zainstalowałem sobie kolejarza i... wchłonęło mnie. Całkiem niezłe. Tylko nie wiem jeszcze kilku rzeczy.

1. Jak wyprowadzić gotowy skład (połączony, czyli lokomotywa z wagonem), z tzw. "szopy", czyli hali postojowej. Jak to się robi ? ;)

2. Na Dworcu Głównym w Krakowie, chciałem wysłać pociąg do Warszawy, z EP09 z lokomotywowni warszawskiej, ale program stwierdził, że "elektrowóz jest z niewłaściwej lokomotywowni". O co chodzi ? ;)
Obrazek

szndm

Post autor: szndm » 2008-09-25, 22:14

J-31 pisze:1. Jak wyprowadzić gotowy skład (połączony, czyli lokomotywa z wagonem), z tzw. "szopy", czyli hali postojowej. Jak to się robi ? ;)
Zaznaczasz (PPM) skład, kliknij (LPM) na tory postojowe i wybierasz w okienku tor na który chcesz wprowadzić skład. Zatwierdzasz (LPM) trasę. Jeśli trasa nie jest zdefiniowana w pliku stacji pojawi się info "Brak trasy między wskazanymi punktami".
J-31 pisze:2. Na Dworcu Głównym w Krakowie, chciałem wysłać pociąg do Warszawy, z EP09 z lokomotywowni warszawskiej, ale program stwierdził, że "elektrowóz jest z niewłaściwej lokomotywowni". O co chodzi ? ;)
W rozszerzonym rozkładzie odjazdów na zielono są wyszczególnione zmiany loków. Musisz wybrać dokładnie taką, jaka jest żądana.

Wszystko jest w zasadach gry w pomocy.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-09-26, 11:17

Dzięki. Już rozgryzłem te problemy. Swoją drogą, to aż szkoda, że dopiero teraz odkryłem ten programik. Jest naprawdę fantastyczny...

PS. Jeśli ktoś z Was dopiero co zainstalował ten program, to ... nie wybierajcie się na Warszawę Zachodnią :mruga: . Tam można umrzeć w butach. Lepiej najpierw zapoznać się z zasadami funkcjonowania programu, a dopiero potem zajrzeć na W-wę Zachodnią :)

:strzałka: Aha. Jeszcze jedno pytanie. Na stacji Lublin główny jest taki tor wjazdowy nr. 7 - jest on dwukierunkowy.

Pojawił mi się tam pociąg towarowy.. ale nigdzie nie mogłem go skierować ? Nawet do najbliższego miejsca postojowego. Dlaczego ?

:strzałka: I po drugie - również Lublin - na tor nr. 8 chciałem odstawić skład cystern. Jednak program nie pozwolił. Dostałem iformację "wagony w nie właściwej kolejności". Czy to oznacza, że miałem przetaczać wszystkie wagony i odwrócić ich kolejność ?
Obrazek

mil

Post autor: mil » 2008-10-04, 13:59

ja też mam zawsze problemy z wagonami. Jak sprawdzić czy są dobrze ustwawione tak z dwie godzinki przed wyjazdem? Muszę czekać aż będzie 30 minut?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-06, 11:17

ja też mam zawsze problemy z wagonami. Jak sprawdzić czy są dobrze ustwawione tak z dwie godzinki przed wyjazdem? Muszę czekać aż będzie 30 minut?
Z tego co zauważyłem, program nie daje takiej możliwości. Po prostu w ostatniej chwili dowiadujesz się, że wagony są nie po kolei. :]

A, skoro już o tym piszemy. To w kwestii kolejności jest jakiś błąd. Ponieważ mnie zdarzyło się już wielokrotnie, że poprzestawiałem wagony - a program nadal nie pozwolił mi wypuścić składu.

I o ile skład składa się z dwóch wagonów, to pół biedy - można szybko je poprzestawiać - o tyle, jeśli skład składa się z kilku wagonów, to zaczyna być problem. :confused:

Zatem, jeśli mógbłym coś zasugerować autorom programu, to powinniście byli zaznaczyć przy wagonach, który, powinien był być w kolejności, to ułatwiłoby życie.

A póki co... ja po prostu wyłączam opcję podglądu całych składów. I problem rozwiązuje się sam :)

PS. Super programik. Muszę przyznać, że pomysł jest przedni :P
Obrazek

NL283

Post autor: NL283 » 2008-10-06, 14:21

Przecie jest :o: .Najeżdżasz na wagon i obok nr pociągu pojawia się w nawiasie cyfra.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-06, 15:23

NL283 pisze:Przecie jest :o: .Najeżdżasz na wagon i obok nr pociągu pojawia się w nawiasie cyfra
Taa ? A czy Możesz mi pokazać gdzie ? Zwróć uwagę na skład na ostatnim torze lub na pierwszym. I gdzie Masz te dodatkowe cyfry :chytry:

ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kolejka
Posty: 239
Rejestracja: 2007-07-02, 12:49
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Kolejka » 2008-10-06, 16:19

Trzeba najechać myszką na wagon i wyskakuje taki żółty prostokąt:
Obrazek
W nawiasie obok godziny jest podane miejsce od czoła składu, w którym ma być ten wagon.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-07, 10:08

Kolejka pisze:Trzeba najechać myszką na wagon i wyskakuje taki żółty prostokąt:
Ach, rzeczywiście dzięki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

WKD

Post autor: J-31 » 2008-10-15, 09:19

Szndm, czy Możesz mi podpowiedzieć - co należy zrobić jeśli na dworcu Warszawa Zachodnia na peron wtoczy się uszkodzona jednostka WKD (EN94) ?

:strzałka: Ani do niej nie można podesłać jakiegoś loka,
:strzałka: Ani nie można podłączyć do niej drugiej jednostki - tak, aby tamta druga zepchnęłą ją ze stacji.

:strzałka: A jednocześnie "uszkodzony pociąg nie może poruszać się samodzielnie"

Co w takiej sytuacji ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 496
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2008-10-16, 14:48

Podczepiasz do niej lokomotywe najlepiej jeśli masz SM42 i jedziesz dalej.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-16, 15:09

NEO pisze:Podczepiasz do niej lokomotywe najlepiej jeśli masz SM42 i jedziesz dalej.
No właśnie w przypadku WKD-ki nie da rady. Tory WKD są odseparowane od reszty sieci - zresztą trudno się dziwić, one różnią się szerokością ;)
Obrazek

lass

Post autor: lass » 2008-10-16, 17:25

J-31 pisze:No właśnie w przypadku WKD-ki nie da rady. Tory WKD są odseparowane od reszty sieci - zresztą trudno się dziwić, one różnią się szerokością ;)
Toś ciekawostkę walnął. Zawsze myślałem, że tory mają normalną szerokość, a inne od kolejowego jest napięcie w sieci (600 V). Mimo wszystko pozostanę przy swoim. :P

Awatar użytkownika
Kolejka
Posty: 239
Rejestracja: 2007-07-02, 12:49
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Kolejka » 2008-10-16, 19:06

WKD jest koleją normalnotorową. Dowodem na to jest np. Komorów, gdzie do linii WKD dochodzi jakaś bocznica PKP (i oczywiście tory się ze sobą łączą).

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-17, 09:04

Dobra - sorry pomyłka - wróćmy do symulacji :chytry: . Jak ściągnąć uszkodzoną jednostkę WKD, do której nie da się podesłać SM42 ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 496
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2008-10-17, 10:54

No to spróbuj kolejną WKD podłączyc do niej i ruszyć.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28829
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-17, 10:58

NEO pisze:No to spróbuj kolejną WKD podłączyc do niej i ruszyć.
Próbowałem. Nie da rady. Program nie pozwala wjechać drugiej jednostce na peron. Otrzymuję komunikat "za mało miejsca". :]
Obrazek

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 496
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2008-10-17, 11:03

A w pliku pomocy nic nie pisze co w takim wypadku trzeba zrobić?

szndm

Re: WKD

Post autor: szndm » 2009-03-30, 15:39

Przepraszam za tak późną odpowiedź, ale prace nad taborem pochłonęły mnie do tego stopnia, że zapomniałem o tym temacie. Włączę sobie powiadomienie, żeby nie robić więcej takich kwasów...
J-31 pisze:Szndm, czy Możesz mi podpowiedzieć - co należy zrobić jeśli na dworcu Warszawa Zachodnia na peron wtoczy się uszkodzona jednostka WKD (EN94) ?
Autor stacji nie zadbał o dobry opis tego problemu. Przeanalizowałem kod pliku i znalazłem rozwiązanie.
Na pomoc zdefektowanym jednostkom możemy wysyłać tylko spalinówki.
:strzałka: Jeżeli zdefektowana jednostka pojawi się na wjeździe [7]:
stawiamy SMkę na punkcie po lewej stronie od peronu 2 i puszczamy na peron 1.
:strzałka: Jeżeli zdefektowana jednostka pojawi się na wjeździe [4]:
stawiamy SMkę na punkcie po lewej stronie od wyjazdu 6 i puszczamy na peron 1.

Jeszcze raz przepraszam ze potężny poślizg...

speed_cars

Re: Kolejarz

Post autor: speed_cars » 2015-03-03, 13:09

Czy ktoś robi nowe stacje dla Kolejarza ?
Ostatnio zmieniony 2015-10-09, 13:13 przez speed_cars, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ