[BAHN] Program nadal się rozwija!

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Michał

[BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: Michał » 2008-09-15, 22:02

Mam świetną wiadomość dla wszystkich miłośników BAHN'a. Otóż, jak już pewnie większość z was wie wyszła wersja... 3.85beta0. A w niej wiele nowości, moim zdaniem najważniejsza z nich to Zoom4!
Jak dla mnie rewelacja!

Tutaj więcej szczegółów

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-09-16, 08:52

Wow. Super. Poczekam jeszcze trochę i chyba się zdecyduję :)

buseireann

Post autor: buseireann » 2008-10-12, 12:09

Jedna sprawa - wersja 3.87 chyba bedzie z Zoom8 ;) Nie zapeszam, ale tak to idzie w przyszlosc :cool:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-10-13, 10:35

Ja zdecydowałem się, zainstalować sobie próbnie wersję 3.85beta0 i muszę przyznać, że jakoś nie powaliła mnie na kolana. Tzn owszem jest kilka ciekawych możliwości, ale modele. Owszem modele tramwajów i pojazdów kolejowych są fajne - nawet super wygląda PESA - ale te modele są jakby ciut małe.

A na dodatek, autor programu zupełnie nie popracował nad modelami autobusów i trolejbusów. To chyba my mamy już większy wybór. I te modele są jakby lepiej dopracowane ;)

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2008-12-23, 16:21

Jestem ciekaw kiedy wyjdzie program np. taki jak NFZ do robienia pojazdów w Zoom4..

Chyba, że już takowy wyszedł :?:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2008-12-29, 12:47

Jeśli powstał taki program, to pewnie będę musiał się w niego zaopatrzyć. Bo JSBB już się skończył :cool:

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 5115
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2009-01-05, 04:20

A ja się spytam, kiedy wreszcie powstanie open-source`owy odpowiednik tego programu? (analogicznie jak OpenTTD a Transport Tycoon Deluxe)

Nie dość, że jak na 2009 rok to wygląda jak program pamiętający czasy windows 3.1, a na dodatek trzeba za niego (o zgrozo) tyle pieniędzy zapłacić, żeby z niego korzystać dłużej.

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2009-08-16, 20:55

KB pisze:Jestem ciekaw kiedy wyjdzie program np. taki jak NFZ do robienia pojazdów w Zoom4..

Chyba, że już takowy wyszedł :?:
Jest już taki program, ale:
- nie zawsze chce działać
- jak działa to zwykle topornie
- Obsługuje tylko własny format plików
- Nie obsługuje plików .Fzz/.Fz2 ani .Fz4. Szkoda :( , bo można było by wczytać plik Zoom2 i na bazie niego przerobić na Zoom4 ;) a tak trzeba wszystko od początku robić.

Program ten nazywa się: Zoom4-Editor obecna wersja to 0.4.1 a pobrać można go z tego adresu: http://www.juergen-richter.de/Download.html wersja pochodzi z 27.02.2009 nowszej wersji nie widziałem

Ale i tak NFZ rulez i chętnie widział bym go obsługującego jednocześnie obie wersje (Zoom2 i Zoom 4)

Szkoda też że wbudowany edytor w programie, niema takiej funkcjonalności jak NFZ i trzeba wszystko robić ręcznie. :cry:

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2009-08-16, 23:53

wlocek369 pisze:Szkoda też że wbudowany edytor w programie, niema takiej funkcjonalności jak NFZ i trzeba wszystko robić ręcznie. :cry:
Czyli coś podobnego do edycji w samym BAHNie. To już wolę poczekać na nową wersję NFZ ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-08-17, 16:39

Ja w sumie darowałem sobie tego NFZ-ta. I dalej robię sobie pojazdy w Caredi. Niestety te pojazdy mają jedną wadę - nie ma Zoom 2. No, ale mnie to chwilowo, nie przeszkadza ;)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2009-08-31, 16:38

J-31 pisze:Ja w sumie darowałem sobie tego NFZ-ta. I dalej robię sobie pojazdy w Caredi. Niestety te pojazdy mają jedną wadę - nie ma Zoom 2. No, ale mnie to chwilowo, nie przeszkadza ;)
To co wymieniasz, to nie jedyna wada tego programu:
- Ograniczenie do 8 pojazdów/zestaw (NFZ do 16/zestaw)
- Ograniczenie całkowitej długości zestawu do 256 pkt. (NFZ każdy z pojazdów zestawu może mieć po 256 pkt. długości)
- Jeżeli w Caredi w zestawie stworzysz 8 pojazdów o szerokości 8 pkt., to i tak już nie wykorzystasz pozostałych 192 pkt.
- Aby użyć pliku w programie musisz go wyeksportować, a to jednocześnie uniemożliwia jego ewentualną późniejszą edycję, nawet jeżeli posiadasz źródło, gdyż po poprawce ponownie musisz go wyeksportować (NFZ stworzony plik, można od razu użyć w programie, oraz w każdej chwili można go edytować)
- Caredi nie ma opcji importu pojazdów z bazy pojazdów programu (NFZ ma taką opcję w wersjach 3.83 (2.01) i 3.84 (3.00))
- Brak zjawiska nachodzenia się Przodu/Tyłu. Przy jeździe góra/dół skład wygląda jak kilka nie połączonych pojazdów.

Ale zaletą Caredi jest to że:
- Działa w Obecnych jak i w starych wersjach co najmniej od wersji 3.80 (NFZ wymaga przynajmniej 3.83)

Ja osobiście zamiast Caredi wolę GE. Gdyż oprócz pojazdów (zawsze można je zaimportować do NFZ-edit i dorobić brakujące elementy i Zoom2 a następnie zapisać jako plik NFZ), umożliwia tworzenie scenerii, na razie nie spotkałem się z równoznacznym odpowiednikiem NFZ dla scenerii.

Zastanawia mnie skąd (o ile jest) można pobrać program obsługujący pliki .gs/.uzg w wersji 45/90 elementów ? bo obecnie dostępna wersja obsługuje tylko wersję 36/72 elementów

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Bahn

Post autor: Gullit » 2009-12-14, 18:35

Ciekawe czy ukaże się jakas nowa wersja bahna ?

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Bahn

Post autor: wlocek369 » 2009-12-14, 22:19

Gullit pisze:Ciekawe czy ukaże się jakas nowa wersja bahna ?
Coś na stronie Autora było na ten temat, ale wersja 3.86 ma się ukazać nie wcześniej jak za 2-3 miesiące.

Ja osobiście bardziej od nowej wersji Bahn bardziej wolał bym:
- Nową wersję GE z obsługą zestawów 90 elementowych zamiast 72
- NFZ-edit z obsługą plików zoom 2 i 4 (.Fzz/.Fz2/.Fz4)
- Zoom 2 Editor z obsługą trybu Zoom 4 względnie 2 osobnych ale podobnych programów każdy do tworzenia innego poziomu plików Zoom (Zoom 2 Editor, Zoom 4 Editor) ale jednego autora i takim samym wyglądzie
- Jakiś program do tworzenia plików scenerii w nowym standardzie oraz sygnalizatorów (.Gz1 i .Uz1)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-12-15, 10:05

wlocek369 pisze:Ja osobiście bardziej od nowej wersji Bahn bardziej wolał bym:
- Nową wersję GE z obsługą zestawów 90 elementowych zamiast 72
- NFZ-edit z obsługą plików zoom 2 i 4 (.Fzz/.Fz2/.Fz4)
- Zoom 2 Editor z obsługą trybu Zoom 4 względnie 2 osobnych ale podobnych programów każdy do tworzenia innego poziomu plików Zoom (Zoom 2 Editor, Zoom 4 Editor) ale jednego autora i takim samym wyglądzie
- Jakiś program do tworzenia plików scenerii w nowym standardzie oraz sygnalizatorów (.Gz1 i .Uz1)
To fakt. Ja również preferowałbym na razie jakieś zmiany w programach służących do edycji zarówno pojazdów jak i scenerii. Póki co korzystam z Caredi. I to jest normalnie tragedia :]

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Odp

Post autor: Gullit » 2009-12-17, 23:00

Znacie może jakąś stronę w necie z planami i schematami stacji kolejowych,bocznic, dworców?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-12-18, 10:36

Jest tego całem mnóstwo w "Świecie Kolei". Sam wielokrotnie z tego korzystałem do symulacji w Bahnie ;)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2010-01-18, 20:42

Mi w obecnej wersji BAHN brakuje opcji pamiętania z którego kierunku "zwrotnicy" wjechał autobus/tramwaj aby przy wyjeździe pojazd skręcał w odpowiednim kierunku (coś dla wjazdów pod Market itp) tak aby nie trzeba było na siłę tworzyć pod-linii typu 3A, 3B tylko dlatego aby autobus wjeżdżając pod market itp. z kierunku A wyjechał <b>napewno</b> w kierunku B.
przecież i tak zaraz po wyjeździe te linie 3A i 3B ponownie stają się linią 3 czemu służą takie utrudnienia :(
Uważam że dodanie opcji pamięci zwrotnicy w której znajdowały by się informacje o: numeru wozu, linii na której jedzie i kierunku z którego wjechał to jest jedna ze zmian którą powinno się wprowadzić w pierwszej kolejności. (zwrotnice powinny pracować parami tak aby pojazd wjeżdżający z danego kierunku mógł ponownie wrócić na swoją trasę)

Ta zmiana w znaczny sposób uprościła by projektowanie map dla linii mających podjazdy pod ten sam przystanek (chodzi mi fizycznie o to samo stanowisko) lub grupę przystanków na których ta sama linii kursuje z/w 2 i więcej różnych kierunkach tym samym odcinkiem trasy w tym samym kierunku, bez konieczności wprowadzania jak teraz "linii pomocniczych" tak aby po pokonaniu tego odcinka każdy pojazd mógł kontynuować swoją trasę zgodnie z zadeklarowanym kierunkiem. Aby nie doszło że autobus Jadący z kierunku A w kierunku B po wjechaniu pod Market przez przypadek nie zawrócił w kierunku powrotnym.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29293
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2010-01-19, 10:31

Sorry, ale nie bardzo rozumiem jaki Masz problem. Zwrotnice w Bahnie możesz zaprogramować w dowolny sposób. I może spróbuję Ci pokazać tylko jedną funkcję związaną z programowaniem zwrotnicy - przy pomocy screenów. ;)

Sytuacja pierwsza - najprostsza. Jedna zwrotnica i dwie różne linie
:strzałka: http://img27.imageshack.us/img27/7941/image001qg.png

Sytuacja druga - jedna linia i jedna zwrotnica... ale pojazdy tej linii muszą za każdy razem jechać w innych kierunkach
:strzałka: http://img33.imageshack.us/img33/7369/image003o.png

I jak to rozwiązać technicznie ;)
:strzałka: http://img27.imageshack.us/img27/3289/image005f.png
:strzałka: http://img192.imageshack.us/img192/8128/image007w.png
:strzałka: http://img192.imageshack.us/img192/5775/image009t.png

I na koniec sytuacja trzecia - jedna linia, jedna zwrotnica i jedna zajezdnia
:strzałka: http://img199.imageshack.us/img199/9027/image011a.png

W Bahnie zwrotnice nie mają ze sobą połączenia jako takiego, bo nie ma sensu, aby takie połączenie było. Jak ten pojazd ma pojechać, to Musisz oprogramować zwrotnicę "rozjazdową, czyli tą, która ma sterować ruchem rozjazdowym (warianty skrętu lub jazda prosto).

Zwrotnica "zjazdowa" nie ma żadnego udziału, ani związku ;)

Jeśli nadal Miałbyś problemy, rzuć screenem i opisz problem ;)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2010-01-19, 16:48

dzięki za pomoc ale na screenach wpisujesz dodatkową linię 1R, mi natomiast chodzi o to aby można było było zrobić to samo co zamieściłeś ale bez wprowadzania "linii pomocniczych" tak aby linia 1 była zawsze linią 1 i nigdy nie musiała być zmieniana na inny pod-numer, bo opisałeś jak rozwiązać problem ale stosując "linie pomocnicze".


A jak rozwiązać ten problem:

http://img237.imageshack.us/img237/4430/problem2g.png


i jego trudniejszą wersję

http://img503.imageshack.us/img503/1989/problem1.png

tak aby docelowo wszystko na końcu miało ten sam numer lini.
Ostatnio zmieniony 2010-01-19, 17:50 przez wlocek369, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2010-01-19, 17:14

wlocek369 pisze:aby można było było zrobić to samo co zamieściłeś ale bez wprowadzania "linii pomocniczych" tak aby linia 1 była zawsze linią 1 i nigdy nie musiała być zmieniana na inny pod-numer...
Inaczej tego nie ominiesz, po prostu wówczas na zjeździe będzie się kręciła w kółko :]

ODPOWIEDZ