[BAHN] Program nadal się rozwija!

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2011-04-11, 17:34

Przepraszam że odchdzę trochę od tematu ale czy was to trochę nie dziwi a mianowicie:

Pliki grafiki które stworzymy (.uzg) mogą mieć dodatkowo grafikę zoom1, 2 oraz 4 podczas gdy pojazdy które stworzymy (.ufg+.uzz) oraz nowsze (.nfz) mogą mieć zoom2 oraz 4.
Z czego może wynikać taka różnica:

że element grafiki może składać się z 4 plików:
- plik zbiorczy ze wszystkimi elementami (.uzg)
- plik Zoom1 (.uz1) - dla każdego elementu osobny
- plik Zoom2 (.uz2) - dla każdego elementu osobny
- plik Zoom4 (.uz4) - dla każdego elementu osobny

natomiast dla pojazdów zestaw składa się z 3 plików:
- plik zbiorczy ze wszystkimi elementami (odpowiednio .ufg+.uzz lub .nfz)
- plik Zoom2 (.fz2) - dla każdego elementu osobny
- plik Zoom4 (.fz4) - dla każdego elementu osobny

czy domyślacie się dlaczego dla pojazdów niema czegoś takiego jak zoom1 (.fz1) podczas gdy dla grafiki plik zoom1 (.uz1) istnieje.


I taka nowa uwaga:
Wyszła nawa wersja NFZ oznaczona jako 3.1 beta0
Nowymi opcjami jakie obsługuje w stosunku do 30b2:
- obsługa trybu Zoom4
- opcja otwartych drzwi (równierz w trybach zoom2 i zoom4)

W założeniu ta wersja ma mieć możliwość importu pojazdów z Bahn w wersji 385r3 ale niestety ale jakoś nie działa (nie wiem czy to tylko u mnie czy błąd w programie)

na razie nie ma polskiej wersji językowej.
W przeciwieństwie do poprzednich wersji tej edycji się nie instaluje. Wystarczy wypakować i odpalić.
Wersję NFZ 3.1b0 Można pobrać z adresu: http://bahn.mosfont.ru/exe/nfz31.php?en=1

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29097
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-04-11, 18:26

Ja z ciekawości importowałem NFZ 3.1b0, odpaliłem i edytowałem w nim model 19WE

Po czym próbowałem importować do Bahna 3.85r1, ten edytowany plik. Importować go mogłem, ale zainstalować w symulacji - już nie dało rady. Wyskakuje błąd :]

W ogóle dziwny jest NFZ 3.1b0. Nie działa w nim "kubełek". Reszta jakoś funkcjonuje ;)

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2011-04-11, 19:30

Nono ciekawe, zaraz się tym chyba zajmę i zobaczymy co można wyciągnąć :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29097
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-04-11, 22:04

KB, jeśli udałoby Ci się to odpalić w Bahnie - to Sprawdź, czy te drzwi otwierają się tylko na przystankach i pętlach, czy również na innych postojach - np. przed sygnalizatorem, czy w zatorze ;)

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2011-04-12, 16:08

Póki co będę musiał pooglądać wnętrza i drzwi jak się otwierają itd., kupa roboty z tym będzie :D

@EDIT: Zrobiłem testobusa jakby ktosik chciał:
http://www.speedyshare.com/files/27923553/TEST.rar

*Autobus oczywiście z otwieranymi drzwiami i kawałkiem wnętrza w drugich drzwiach ;)

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 499
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2011-04-14, 11:55

I wkońcu można powiększyć pojazdy podczas edycji, a nie męczyc sie z małym rysunkiem co dla mnie jest plusem.

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2011-04-14, 17:13

NEO pisze:I wkońcu można powiększyć pojazdy podczas edycji, a nie męczyc sie z małym rysunkiem co dla mnie jest plusem.

powiększanie widoku edytowanego pojazdu było już w poprzedniej wersji oznaczonej jako 3.0b2.
A z tego co wiem, to ostatnią wersją edytora jeszcze bez opcji powiększania widoku była wersja 2.01

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2011-04-14, 20:31

NEO pisze:I wkońcu można powiększyć pojazdy podczas edycji, a nie męczyc sie z małym rysunkiem co dla mnie jest plusem.
Dokładnie, zoom4 jest chyba najlepszym co może być :mruga:
wlocek369 pisze:powiększanie widoku edytowanego pojazdu było już w poprzedniej wersji oznaczonej jako 3.0b2.
A z tego co wiem, to ostatnią wersją edytora jeszcze bez opcji powiększania widoku była wersja 2.01
Tu raczej chodzi o brak edycji tej opcji (zoom-u4) w przypadku edytowania w programie, a nie w NFZ ;)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2011-09-30, 11:22

Orginalnie post pochodzi z 2011-04-04
KB pisze:Tu raczej chodzi o brak edycji tej opcji (zoom-u4) w przypadku edytowania w programie, a nie w NFZ ;)
wcześniejsze wersje (1.5 oraz 1.7) były pisane pod 3.81/3.83 (nie mają nawet wbudowanego edytora zoom2)
wersja 2.01 była pisana z myślą o wersji 3.83/3.84
a wersja 3.0 pod 3.84.
natomiast tryb zoom4 zaimplementowano dopiero w wersji 385b2, więc jest chyba oczywiste że wcześniejsza wersja NFZ nie mogła obsługiwać z wiadomych powodów.

Osobiście uważam ¯e tryby Zoom2 oraz Zoom4 są w zupełności wystarczającymi dla zwiększenia dokładności pojazdów przy powiększeniach.
Plany wprowadzenia trybu Zoom6/8 mijają się z celem (moja osobista opinia), gdyż raczej na codzień podglądów 6:1 i 8:1 się nie używa.

W następnej wersji Bahn chętnie bym widział, aby opcjach podglądu wybranego pojazdu/instalowanego zestawu podgląd był wyświetlany równierz w trybie zoom4 (o ile go posiada), w przeciwnnym razie było by tak jak teraz, czyli zoom2 lub bez zoom.

Bo był raz taki przypadek, że pojazd posiadał grafikę Zoom4 ale nie posiadał Zoom2, więc w trybie podglądu pojazd był wyświetlany tak, jak by nie miał grafiki Zoom wcale mimo że ją posiadał.

-------------------------------------------------------------------------------------
dodano 211-09-30
Co chcielibyście aby by było dodane w wersji 3.87 ?
- ja w zasadzie mam tylko jedną rzecz: to aby w opcji podglądu zainstalowanych pojazdów podgląd pojazdów obsługiwał równierz tryb zoom 4:
tzn.
Pojazd niema grafiki - wyświetlany jako zoom 1
Pojazd ma zoom 2 - wyświetlany jako zoom 2
Pojazd ma zoom 4 (ale nie posiada zoom 2) - wyświetlany jako zoom 4 (a nie jako zoom 1)
Pojazd ma zoom 2 i 4 - wyświetlany jako zoom 4

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29097
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-09-30, 15:20

Wg. mnie problem z tymi zoom-ami to w pewnym sensie głupota. Ponieważ model trzeba rysować dwa razy (zoom1 i zoom2). :]

Dziwny

Post autor: Dziwny » 2011-10-08, 13:28

Najbardziej przydatna byłaby możliwość budowy tras pod innymi kątami niż 45 i 90.

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2011-10-10, 21:50

J-31 pisze:Wg. mnie problem z tymi zoom-ami to w pewnym sensie głupota. Ponieważ model trzeba rysować dwa razy (zoom1 i zoom2). :]

Jeżeli już to raczej 3 razy.
- Stworzenie pojazdu ( w NFZ lub podobnym programie)
- Stworzenie grafiki zoom 2 (NFZ lub wbudowany edytor)
- Stworzenie grafiki zoom 4 (NFZ lub wbudowany edytor)

Jeżeli natomiast faktycznie miałeś na myśli jedynie 2-krotne rysowanie to zapewne chodziło ci o zoom 2 i 4 ale przez przypadek napisałeś zoom 1 i 2

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29097
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-10-10, 22:52

wlocek369 pisze:Jeżeli natomiast faktycznie miałeś na myśli jedynie 2-krotne rysowanie to zapewne chodziło ci o zoom 2 i 4 ale przez przypadek napisałeś zoom 1 i 2
Ja mam NFZ-ta wersji 3.0. I tam jest "normalna skala" i "zoom2" :cool:

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-02-20, 14:03

Pierwszy raz się chyba zdarza aby na stronie autora od prawie 2 miesięcy nie było żadnej aktualizacji programu ostatni wpis jest z 08.01 a ostania sama aktualizacja programu (lub dodatku do niego) jest jeszcze z poprzedniego roku. czyżby autor planował powoli porzucenie programu :o:

Butelka

Post autor: Butelka » 2012-02-20, 14:29

O ja, to niemożliwe :o:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29097
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-02-20, 23:19

Mnie tam znacznie bardziej martwi, brak programów do edycji grafiki, elementów stałych. ;)

kwiaciol

Post autor: kwiaciol » 2012-02-21, 15:23

Tak narzekacie Panowie, a tu proszę wczoraj nowa wersja BAHNA się pojawiła - 3.86r2 :)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-02-21, 23:38

A może przeczytał nasze posty i odpowiedział na nie :mruga:

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2761
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Post autor: Marcin N » 2012-02-22, 12:28

Ze zmian jakie zaszły nie widać na pierwszy rzut oka ale dodano nowe polskie pojazdy.
*Tatra KT4 w malowaniu FG
*Szegedyński Swing
*Moderus Beta
*Grafika Zoom 2 dla poznańskich Beynesów
*Nowe malowanie śląskich 116tek

No i chyba tylko tyle wyłapałem z polskich nowości.

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-02-27, 19:00

Ciekawostka: 6 dni po premierze wersji 3.86r2 pojawiła się wersja 3.86r2a. chyba to pierwszy przypadek aby oficjalne wydanie miało literę w numerze (oprócz oczywistego r)

ODPOWIEDZ