[OMSI] (Der Omnibussimulator)

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2010-12-11, 23:11

Kosmos. Gdyby tylko pokusili się o jeszcze jakieś inne modele. Choćby NL202 i jestem w niebie.
Tory na tiry!

Awatar użytkownika
Szymon
Posty: 356
Rejestracja: 2007-10-24, 13:20
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: Szymon » 2010-12-12, 18:02

Kopara mi opadła, zbieram kasę do marca :)

Faktycznie to co Amalio napisał, że przydał by się jeszcze jakiś autobus, ale i tak nie jest źle, autorzy dodali też dwa nowe, cywilne auta, VW T3 i MANa F2000 ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28960
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2010-12-12, 18:35

Fantastyczna grafika. Czy ktoś z Was, się może orientuje ile jest tych tras do wyboru i czy można budować np. swoje linie. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Shadow238
Posty: 3006
Rejestracja: 2006-10-22, 00:17
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Shadow238 » 2010-12-13, 03:04

Genialne! Wiem, że muszę to mieć koniecznie ;)

Według mnie taką drobną wadą w tej grafice są odbicia od lusterek bocznych wyświetlane z delikatnymi opóźnieniami.
Tylko jeszcze czekać na pozostałe modele.

Ps. Ciekawe czy w późniejszych kolejnych modelach będzie można obniżać pojazd z prawej strony i wysuwać rampę dla wózków inwalidzkich :P

tyrystor

Post autor: tyrystor » 2010-12-13, 03:52

J-31 pisze:Fantastyczna grafika. Czy ktoś z Was, się może orientuje ile jest tych tras do wyboru i czy można budować np. swoje linie. ;)
Ekhm, na stronie jest.

Jak na razie jedna linia po jednej dzielnicy. (92 obecne M37)

Można też budować swoje trasy i linie -> również jest na stronie symulatora.
Shadow238 pisze:Genialne! Wiem, że muszę to mieć koniecznie ;)

Według mnie taką drobną wadą w tej grafice są odbicia od lusterek bocznych wyświetlane z delikatnymi opóźnieniami.
Tylko jeszcze czekać na pozostałe modele.

Ps. Ciekawe czy w późniejszych kolejnych modelach będzie można obniżać pojazd z prawej strony i wysuwać rampę dla wózków inwalidzkich :-P
Jak mi raz raczyły zadziałać lusterka w ATS to też były opóźnienia - zresztą nie oszukujmy się i tak OMSI będzie wymagał dość niezłego komputera, a gdyby jeszcze lusterka miałyby wyświetlać taki obraz jak kamera główna, to do odpalenia OMSI chyba konieczny byłby kombajn.

Będzie można, jeśli tylko symulowany autobus będzie posiadał ECAS.

dj_rychu

Post autor: dj_rychu » 2010-12-13, 17:12

AA!! rewelka! dodali też kilka nowych pojazdów ulicznych. Super jest też efekt gdy autobus trzęsie na wybojach.

Awatar użytkownika
Shadow238
Posty: 3006
Rejestracja: 2006-10-22, 00:17
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Shadow238 » 2010-12-13, 23:44

tyrystor pisze:Jak mi raz raczyły zadziałać lusterka w ATS to też były opóźnienia - zresztą nie oszukujmy się i tak OMSI będzie wymagał dość niezłego komputera, a gdyby jeszcze lusterka miałyby wyświetlać taki obraz jak kamera główna, to do odpalenia OMSI chyba konieczny byłby kombajn.
Zgadzam się. Tak jak już wspomniałem we wcześniejszym poście to jest tylko szczegół, który nie psuje efektu całej grafiki gry, a co do wymagań to myślę, że będą one zbliżone do tych jakie wymagają obecnie najnowsze gry na rynku ;)

dj_rychu

Post autor: dj_rychu » 2010-12-14, 12:59

Co ciekawe, nie ma jeszcze oficjalnych wymagań sprzętowych. W FAQ pisze, że póki gra jest jeszcze w fazie budowy nie mogą ich podać, jednakże gra powinna ''z satysfakcją działać na starszych systemach'' (ciekawe co mają na myśli 'starszych')

Awatar użytkownika
miechowiczanin
Posty: 37
Rejestracja: 2008-10-04, 13:16
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: miechowiczanin » 2010-12-14, 17:15

Na ich forum okazały się wymagania systemowe, ale nie jestem pewien ,że są prawdziwe:
System operacyjny: Windows XP/Vista/7
Procesor (CPU): 2,4 GHz
RAM: 1024 MB pamięci RAM
Karta graficzna: GeForce ® ATI Radeon ® 128 MB
Dodatkowo: DirectX 9.0c lub wyższy
http://omnibussimulator.forumieren.com/ ... 01-135.htm
Są to minimalne wymagania.
Ostatnio zmieniony 2010-12-14, 18:50 przez miechowiczanin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2010-12-14, 17:54

Czyli nie tak źle jak wszyscy myślą ;)
http://www.kmrow.vot.pl - ROWkom - Regionalny Informator Komunikacyjny

autosanh10
Posty: 22
Rejestracja: 2008-10-14, 11:46
Lokalizacja: ¯ary
Kontakt:

Post autor: autosanh10 » 2010-12-14, 21:37

miechowiczanin pisze:Na ich forum okazały się wymagania systemowe, ale nie jestem pewien ,że są prawdziwe:
System operacyjny: Windows XP/Vista/7
Procesor (CPU): 2,4 GHz
RAM: 1024 MB pamięci RAM
Karta graficzna: GeForce ® ATI Radeon ® 128 MB
Dodatkowo: DirectX 9.0c lub wyższy
http://omnibussimulator.forumieren.com/ ... 01-135.htm
Są to minimalne wymagania.
Chwila, chwila
Procesor (CPU): 2,1 Ghz
RAM: 4096 MB
Grafa : ATI Radeon HD bodajże 5350 - 512 MB
Direct X10

Jak na minimum to zaczynam mieć wątpliwości czy mi pójdzie na laptopie. Bo na PC sądzę, że nie bardzo :mruga:

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4244
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2010-12-14, 23:12

Chwila, chwila
Procesor (CPU): 2,1 Ghz
RAM: 4096 MB(...)
Czytajcie ze zrozumiem to co piszą na forum, a nie wyrywkowo. Pewien użytkownik pisze, że ma w komputerze 4GB pamięci RAM i Procesor dwurdzeniowy (2x) 2,1GHz.

Z kolei:
System operacyjny: Windows XP/Vista/7
Procesor (CPU): 2,4 GHz
RAM: 1024 MB pamięci RAM
Karta graficzna: GeForce ® ATI Radeon ® 128 MB
Dodatkowo: DirectX 9.0c lub wyższy
http://omnibussimulator.forumieren.com/ ... 01-135.htm
Są to minimalne wymagania
i nie dają gwarancji, że gra na podobnej konfiguracji sprzęcie będzie działać płynnie. A w gruncie rzeczy, myślę, że są niezbyt wygórowane wymagania, tym bardziej biorąc pod uwagę oferowane obecnie komponenty do komputerów. A na allegro za bardzo małą trzycyfrową sumę można fajny zestaw komputerowy kupić, który z powodzeniem spełni wymagania OMSI.

Kernel

Post autor: Kernel » 2010-12-16, 17:27

Pre-Order jest już możliwy:

http://en.shop.aerosoft.com/eshop.php?a ... ge=english

Przesyłka + Vat - 30 Euro.

a tak do wymagań, nie sadzę, że full będzie miało wymagania większe od Far Cry 2 czy gry podobnej do tej. Jeżeli Far Cry 2 chodziło mi na pełnych całkiem dobrze, to OMSI tym bardziej.

Mój laptop:
Core 2 Duo - 2GHZ
3 GB RAM - 667MHZ
GeForce 9300M G 256mb
Windows Vista Home Premium 32bit
Seagate 5200RPM.

Co do symulatora:
To wszystkie inne (vBus, CBS 2010) wymiękają doszczętnie, totalny nokaut.
Dłuuugo nie będzie symulatora autobusu dorównującego temu oraz jeśli chcecie inne swoje autobusy to można się pouczyć blendera itd i je robić, twórcy napisali, że gra jest w pełni otwarta na dodatki, Edytor map będzie dołączony nie widzę wręcz żadnego problemu tylko chęci.

Oczywiście gra jak najbardziej warta 30 euro.

Awatar użytkownika
miechowiczanin
Posty: 37
Rejestracja: 2008-10-04, 13:16
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: miechowiczanin » 2011-02-05, 18:11

Na stronie OMSI pojawiła się informacja o dacie wydania wersji do pobrania, a takze kilka nowych zdjęć m.in. z zajezdni, plan lini, oraz kilka screnów z miasta.

http://www.omnibussimulator.de/

http://www.omnibussimulator.de/screenshots.htm

Filip7370

Post autor: Filip7370 » 2011-02-07, 09:57

Co do CBS2010 to bym nie powiedział żeby wymiękał, problem z tym że nie ciągnięto go, a szkoda bo to znakomity symulator. OMSI będzie tylko bardziej rozbudowany, ale nie odkryje ameryki.

Filip7370

Post autor: Filip7370 » 2011-02-09, 20:58

A ja bym się pogibał :D starym i grzechoczącym SG192/220 :rotfl: Chociaż i O405G nie pogardziłbym. Koniecznie wysokopodłogowym.

Mam dla kolegi dobre newsy
Obrazek

Dla siebie znalazłem niestety tylko to:
Obrazek
:cry:
Ale ktoś tam coś marudzi o SG220.

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2011-02-09, 22:01

To pierwsze wygląda mi na render w jakimś programie 3D, drugie to ruski model NG272 do vBusa. Podejrzewam, że w podstawowej wersji gry będą tylko piętrusy.

Koti821

Post autor: Koti821 » 2011-02-09, 22:04

Ja tam pośmigam na czym się tylko da :D Czy to piętrus,solo,przegub... Bo symulator sam w sobie wymiata na maxa... :D

Filip7370

Post autor: Filip7370 » 2011-02-09, 23:29

Wiadomo, trzeba się liczyć że tylko wozy w standardzie, albo robione przez twórców będą tak wypasione jak te z filmów. Userów wytwory nie będą miały otwieranych okienek, opuszczanych rolet itp.

Awatar użytkownika
Adam_pl
Posty: 115
Rejestracja: 2007-12-03, 17:53
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Adam_pl » 2011-02-19, 17:12

Gra wczoraj została wydana. Czy miał już ktoś okazję pojeździć MANem? :)

ODPOWIEDZ