[BAHN] Pytania i odpowiedzi

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-26, 15:47

No, ale Gullit - nie Pokazałeś nam wszystkiego - tzn. Dałeś nam screeny z poszczególnych sygnalizatorów. I na tym etapie Masz dobrze.

Jednakże najważniejsze jest teraz jak ustawiony jest system sygnalizacji - czyli S1000, S1001 i S1500.

Jak klikniesz na dowolny sygnalizator z tej grupy - to Naciśnij "Podłączone systemy sygnalizacji" :strzałka: Powinno otworzyć Ci się okienko - "Edytuj" :strzałka: Kliknij na Edytuj i Pokaż nam screena dla S1000, S1001 i S1500.

Konkretnie rzecz biorąc potrzebuję screena z coś takiego
:strzałka: http://hostmat.eu/images/49540370072840078011.png


Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-26, 16:31

Dobrze Masz ustawione :cool:

Wobec tego Zaznacz sobie dowolny sygnalizator i naciśnij klawisz F4. I Zobacz czy zareaguje ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-26, 17:19

H 887 ten po prawo nie reaguje

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-26, 21:07

Chyba doszedłem - sygnalizator H887 - nazywa się "Sygnalizator połączony (główny i tarcza ostrzegawcza)" :cool:

Tymczasem pozostałe sygnalizatory nazywają się "Sygnalizator główny".

Podmień H887 na Sygnalizator główny i zrób to samo z H858 - to jest ten po lewej, on też może sprawiać ten sam kłopot. One wyglądają tak samo, ale działają trochę inaczej.

Podmień H887 i H858 na "Sygnalizator główny", natomiast Pozostaw S1000 - i Zobacz co się stanie ;)

================

PS. Możliwe, że po zainstalowaniu poprawnego sygnalizatora, to nie ruszy - wtedy znów Naciśnij na F4 dowolnie - na H887 lub H858 ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-26, 21:46

Dzięki jutro zrobie bo teraz mecz

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-31, 11:15

Powoli to opanowuję ale jeszcze sporo zatrzymań

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-31, 20:34

Tzn. ? Daj jakieś koń-krety. Może trochę screenów. Trochę więcej opisz ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-01, 14:40

Najwiecej zatrzyman na duzych skrzyżowaniach .Screeny wrzuce.
Ostatnio zmieniony 2017-04-01, 15:59 przez Gullit, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 500
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: NEO » 2017-04-01, 15:35

A jaką ilość pojazdów przejeżdżających przez sygnalizację wpisałeś?

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-01, 16:01

Własnie nie wiem co wpisac . Mam jeszcze pytanko.Czemu gdy wrzucam do caredi plik z gotowymi pojazdami jest jako FGS. Co mam zrobic by pokazały sie jako uzz i uzg

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-01, 16:25

A czemu nie Korzystasz z NFZ-ta. Jest darmowy i bardzo prosty ;)

Co do sygnalizacji. Generalnie pojazdy, jeśli jest ich dużo, będą się trochę blokować, ponieważ następny pojazd nie wjedzie na rozjazd, zanim skrzyżowania nie opuści jego poprzednik. Możesz wpisać dużą liczbę pojazdów, ale w ciągu 160 sekund, przez skrzyżowanie przejedzie Ci i tak tylko 2/3 pojazdy - oczywiście w ciągu jednego cyklu sygnalizacji ;)


Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-01, 20:45

Pokazałeś tylko same screeny z tabel S1523 i S1547 - tutaj Masz w miarę dobrze, aczkolwiek wydaje mi się, że błędem jest ustawienie odstępu czasowego 120 - Spróbuj wpisać 160 i Zobacz co się stanie ;)

Niepokoją mnie jednak - i tu zabrakło mi screenów - te sygnalizatory. Dlaczego część z nich ma nazwę "H_00xxxx", a część "Hxxxx" ? Co więcej te sygnalizatory różnią się numeracją i to sporo ?

Rzuć mi screenem z kilku sygnalizatorów i Napisz, które konkretnie nie działają ? ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-01, 21:57

No tak ale jaki mam wpływ stawiając sygnalizator .Sam sie numer nadaje..Przynajmniej ja tak sądzę

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-01, 23:15

Nie o to chodzi. Chodzi o rodzaj sygnalizatora, tu może być błąd. One niby wyglądają tak samo, ale potrafią inaczej się zachowywać ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-04-02, 07:10


Awatar użytkownika
NEO
Posty: 500
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: NEO » 2017-04-02, 13:32

To problem jest z pojazdami. Zmień trakcje pojazdów na Droga.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29137
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-04-02, 17:57

No jasne, że tak. Źle Ustawiłeś pojazdy. Pojazdy mają trzy rodzaje dróg po których mogą się poruszać: droga, torowisko i woda, ale torowisko może być zarówno z podsypką jak i w jezdni.

Jeśli to mają być autobusy, to mogą one poruszać się zarówno po drodze jak i po torowisku w jezdni.

Zrób screeny kilku z tych pojazdów i Podeślij je ;)

I jeszcze jedno pojazd linii 44 - Skierowałeś do nie właściwej zajezdni, albo źle go Ustawiłeś. Istnieje taka możliwość, że pojazd wyjeżdża z zajezdni DP0, a ma dotrzeć do zajezdni DP1.

Jednakże bardzo ważne są dwa elementy:

1. Po pierwsze w ustawieniach pojazdu musi to być określone

2. Po drugie ta druga zajezdnia musi mieć właściwie ustawiony kierunek wjazdu. Jeśli będzie źle, to Twój pojazd - np. autobus - wyjedzie Ci z zajezdni DP0 tyłem i będzie jeździł tyłem do przodu. ;)

Ja mam na tyle dużą symulację, że bardzo często blokują mi się duże zajezdnie - tzn. tylko te, które posiadają ponad 900 pojazdów. Mam ich kilka, szczególnie w tych największych miastach. Objawia się to tym, że znika mi rysunek zajezdni, ale pojazdy z niej wyjeżdżają. Natomiast pojazdy zjeżdżające do tej zajezdni nie mogą w nią w jechać i albo stoją, albo przejeżdżają przez nią. No i szybko tworzy się paraliż ;)

W takich sytuacjach wprowadziłem zasadę podwójnej zajezdni. Nie zmieniałem ustawień pojazdów, bo dla 900 pojazdów to nie miało sensu, natomiast w sytuacjach awaryjnych, kiedy dochodzi do "zawieszenia" docelowej zajezdni, przestawiam rozjazd i pojazdy awaryjnie zjeżdżają do zajezdni awaryjnej, która zawsze jest po prostu obok tej docelowej. Wtedy pojawi mi się taki komunikat jak u Ciebie "Zjazd do obcej zajezdni", ale olewam to i kiedy sytuacja wraca do normy - odbudowuję zawieszoną zajezdnię i przestawiam rozjazd z powrotem ;)

Tobie to na razie nie grozi, Masz za małą symulację ;)

Wracając do tematu

1. Zrób screeny kilku tych pojazdów

2. Napisz dlaczego 44 trafia do nie swojej zajezdni - czy to celowy zabieg ? Czy tylko Twój błąd ? ;)

ODPOWIEDZ