[BAHN] Pytania i odpowiedzi

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 380
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Post autor: Rudy » 2012-07-02, 23:26

Mam pytanie, czy jest gdzieś dostępna symulacja Wrocławia z 2012r? Bo aktualnie tylko znalazłem z lutego 2011r.

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-07-03, 17:29

Adam 4044 pisze:Mam pytanie . Zakonczyl mi sie okres probny Shareware i w zwiazku z tym nic nie zrobie poki nie zarejestruje się.????? Czy jeszcze moge sie pobawic???
Rafaellos pisze:Może odinstaluj Bahna , ściągnij go jeszcze raz i zainstaluj ;) Może będzie śmigać :retard:
Jest pewna sztuczka która pozwala na użytkowanie programu (tworzenie i zapisywanie map) nawet po zakończeniu okresu Shareware. Ale z powodu że może być uznana za nielegalną (obejście zabezpieczeń) więc nie mogę jej zdradzić :-P
Jedyne co mogę powiedzieć o tej sztuczce to to że tą czynność trzeba wykonywać każdorazowo przed uruchomieniem programu.

Natomiast wersja Viever działa cały czas nawet gdy minie 92 dni tyle że nie pozwala na zapisywanie map. No ale nazwa już to sugieruje ;)

ppln

Post autor: ppln » 2012-07-03, 20:46

Nie wiem jakie zabezpieczenia ma ten program, ale czasami przy prostszych licznikach czasowych (tzn. generujących datę zablokowania przy pierwszym uruchomieniu) zainstalowanie programu przy dacie ustawionej kilkanaście lat do przodu pomaga ;)

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-08-23, 11:02

Nie wiem czy ktoś to zauważył że każda kolejno zainstalowana wersja (jeżeli idziesz w górę) działa niezależnie więc jeżeli skończyła ci się wersja 3.81 instalujesz 3.83 i program będzie działał kolejne 92 dni po tym czasie instalujesz 3.84 itd.

Więc wcześniejsze zainstalowanie starszej wersji która straciła "okres ważności" niewyklucza możliwości przetestowania następnej wersji. (o ile to nie jest beta).

Awatar użytkownika
Jacbull
Posty: 127
Rejestracja: 2006-11-19, 20:54
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jacbull » 2012-08-23, 19:25

wlocek369 pisze:Jedyne co mogę powiedzieć o tej sztuczce to to że tą czynność trzeba wykonywać każdorazowo przed uruchomieniem programu.
To nie jest ten numer z usuwaniem jednego z plików? W najnowszych wersjach nie działa.

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2012-11-06, 16:36

Też jestem ciekawy, ponieważ zarejestrowałem się w 3.86r1 więc nie muszę tego próbować.
J-31 pisze:Musisz zapłacić - mnie to kosztował 100 zł.
No nie masz szczęścia - u mnie kosztowało 50zł :D

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-11-06, 17:20

jakubg1 pisze:No nie masz szczęścia - u mnie kosztowało 50zł :D
Jak będę miał tyle lat co Ty, to też tyle zapłacę :diabeł:

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 499
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2012-11-15, 15:46

Witam :!:

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje program do tworzenia scenerii w ZOOM-ie 2?

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: wlocek369 » 2012-12-17, 16:41

Jeżeli masz na myśli samodzielny program (jak NFZ-edit dla pojazdów) to niestety taki program nie istnieje. Jedyny edytor scenerii Zoom 1/2/4 to ten wbudowany w programie.


A tak przy okazji to zastanawia mnie czemu elementy scenerii (nawet stworzone przez użytkownika) i ruchome mają dodatkowo niezależnie od orginalnego pliku edytor Zoom1 podczas gdy dla pojazdów Zoom1 nie istnieje.

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2015-02-14, 12:38

Witam.Dawno tu nie logowałem się. Gdzie znajde dodatki bahn.Domy,drzewa,mosty,budynki kolejowe itp.?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2015-02-14, 14:39


Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 380
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Rudy » 2016-02-18, 13:39

Czy BAHN wspiera ruch lewostronny? Jeśli tak czy są dostępne jakieś pojazdy lewostronne.

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 2755
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Marcin N » 2016-02-18, 14:42

W domyślnych pojazdach masz autobusy lewostronne i kilka brytyjskich i australijskich tramwajów.

Pan J-31 ma chyba nawet w swojej symulacji jakieś miasteczko z ruchem lewostronnym więc on może powiedzieć coś więcej.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2016-02-18, 22:19

Rudy pisze:Czy BAHN wspiera ruch lewostronny? Jeśli tak czy są dostępne jakieś pojazdy lewostronne.
Tak. Marcin dobrze Ci napisał. Bez problemu wykonasz symulację miast z ruchem lewostronnym. Mam kilka miasteczek - w swojej symulacji - właśnie z ruchem lewostronnym i dosyć duży zakres taboru, który to obsługuje - oczywiście mam na myśli autobusy.

Tabor obecnie przeze mnie posiadany - przystosowany do ruchu lewostronnego, to:

1. Pojazdy realne
- Volvo 7900 Hybrid
:strzałka: https://hostmat.eu/images/18254754270415968870.png

- Mercedesy Citaro C2, we wszystkich możliwych konfiguracjach spotykanych w UK
:strzałka: https://hostmat.eu/images/93336952627111611198.png
:strzałka: https://hostmat.eu/images/37423700715456895929.png
:strzałka: https://hostmat.eu/images/37775137032955294834.png

Układ drzwi oraz klimatyzacja - duża lub mała (w postaci tzw. grzybków), to tylko kwestia zamówienia

Mam nawet autobus lotniskowy w oparciu o Mercedesa Citaro C2, w wersji lewostronnej
:strzałka: https://hostmat.eu/images/06028545533604749220.png

2. Pojazdy fikcyjne
To przede wszystkim moje piętrowe autobusy Jakbus 10L DD
:strzałka: https://hostmat.eu/images/46808861094671511588.png

Te pojazdy u mnie kursują w takiej konfiguracji, ale można je dowolnie modyfikować ;)

Mam też Goplany Citilinery w wersji lewostronnej, ale tych pojazdów nie oferuję, ponieważ ich producent - Kędzior - wyraźnie zaznaczył, że nie ma takich pojazdów w ofercie. U mnie kursują ;)

Co do modeli autobusów, bez problemu można przebudować każdy, dowolny model na lewostronny. Kwestia tylko wyboru :)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-25, 06:15

Witam was.Dawno nie wchodziłem Taki problem mi wyszedł nagle wszystkie pojazdy prawie zatrzymują sie na sygnalizacjach.Nigfdzie sie nie przełączają z zielonego na czerwone i odwrotnie. Co to jest ?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-25, 17:40

Oj będzie trochę screenów :mruga:

Bo zgodnie z Twoim pytaniem to wszystko zależy od tego jak tą sygnalizację ustawiłeś. Bo sygnalizację świetlną można ustawiać na kilka sposobów.

1. Pierwszy jest typowo kolejarski , tzn. chodzi o zajęcie sektora toru, ale po jego zwolnieniu, sygnalizacja powinna przełączyć się z czerwonego na zielony. Jak to zrobić ?

Najpierw o co chodzi. To jest linia kolejowa, podzielona na sektory. Sektorem nazywamy odcinek toru pomiędzy sygnalizatorami A i B. Tylko jeden pociąg może wjechać na dany sektor.
:strzałka: http://hostmat.eu/images/46116654737838165462.png

Pociąg (biały pasek) właśnie zajął nasz przykładowy sektor. Następny pociąg, który jechałby za nim - musiałby się zatrzymać
:strzałka: http://hostmat.eu/images/31117863663474767183.png

A teraz pociąg opuścił przykładowy sektor, gdybyśmy mieli na tym torze inny skład, to mógłby już ten sektor zająć
http://hostmat.eu/images/06873113734330895451.png

Jak to zrobić ? To jest bardzo proste. Do tego potrzebne nam są dwa elementy - sygnalizator i przełącznik. Aby jednak to chciało działać, trzeba nadać nazwę systemową którym połączone będą obydwa elementy, czyli sygnalizator i przełącznik - a więc np.S8123

Jak to ustawić ? Zacznijmy od sygnalizatora
:strzałka: http://hostmat.eu/images/67886109293683035126.png

Bardzo ważne jest aby numer systemowy został powtórzony w okienku poniżej (opisany jako "Passing in normal driving direction (pointed by arrow)"), ale dodatkowo ze znaczkiem "+" - a więc S8123 :strzałka: S8123+

Ma to znaczenie, bo wtedy pojazd przejeżdżający przez ten sygnalizator spowoduje, że zaświeci się on na czerwono. Jeśli tego nie Zrobisz - sygnalizator nie zareaguje ;)

Teraz przełącznik
:strzałka: http://hostmat.eu/images/21628009425702601839.png

Tak ustawiony przełącznik spowoduje, że pociąg - najeżdżając na niego - spowoduje, że sygnalizator, który stoi wcześniej, zaświeci się na zielono ;)

Gdzie ustawić sygnalizator i przełacznik na torze ?
:strzałka: http://hostmat.eu/images/08288034616756918144.png

Sygnalizator - wiadomo, ale przełącznik musi znaleźć się poza sektorem, czyli - tutaj w przykładzie - za przykładowym sygnalizatorem B

PS. Ciekawostką jest to, że może to działać odwrotnie. Tzn. pociąg najeżdżający na Przełącznik spowoduje reakcję szlabanu (jego zamknięcie) lub sygnalizacji (zaświecenie na czerwone). Ma to znaczenie np. na przejazdach kolejowych zabezpieczonych albo tylko sygnalizacją, albo szlabanami. Nie będę jednak tutaj i teraz się o tym rozpisywał

====================

2. Teraz drugi przykład - sygnalizacja miejska. Tu pojazd nie wpływa na sygnalizator, ale ten wpływa na ruch pojazdów ;)

Wiadomo jak to jest. Gdy pojazdy jadące poziomo mają zielone, to pojazdy jadące pionowo - muszą czekać na swój cykl.
:strzałka: http://hostmat.eu/images/67767614919952235528.png

Jak to ustawić ? Do tego celu potrzebne nam są jedynie sygnalizatory (bez przełączników) oraz dwa numery systemowe Sxx0 i Sxx1 - w poniższym przykładzie będą to odpowiednio - S613 i S615
:strzałka: http://hostmat.eu/images/47500973147335875770.png
:strzałka: http://hostmat.eu/images/23053488123761273775.png

Teraz chcielibyśmy aby sygnalizatory działające z S613 zaświeciły się na zielono - a w tym samym czasie sygnalizatory z S615 mają zaświecić się na czerwono.

Jak to ustawić ?

:strzałka: Kliknij na sygnalizator - otworzy się okienko
:strzałka: http://hostmat.eu/images/25571261902948433218.png

:strzałka: teraz kliknij na samym dole na List connected signal systems - otworzy się kolejne okienko
:strzałka: http://hostmat.eu/images/54059985170990782408.png

:strzałka: teraz Kliknij - Edit parameters i otworzy Ci się takie okno, a w nim...
:strzałka: http://hostmat.eu/images/49540370072840078011.png

Bardzo ważne jest ustawienie tych parametrów - Możesz z nich skorzystać.

Tabela z godzinami - tutaj Podajesz minuty, kiedy sygnalizator ma zareagować. W tym przypadki ma się zaświecić na czerwono. Ja ustawiłem co 2 minuty. Powrót do zielonego po 160 sekundach (S615)
:strzałka: http://hostmat.eu/images/49540370072840078011.png

Teraz ta sama tabela dla S613
:strzałka: http://hostmat.eu/images/62838812284184837185.png

Prawie wszystko jest to samo... prawie, bo chociaż godziny reakcji są te same, to sygnalizator ma się przełączyć na zielone i powrócić do czerwonego po 160 sekundach

Jeśli tak to poustawiasz, to sygnalizatory na skrzyżowaniu będą zmieniały Ci kolory na przemiennie ;)

Bardzo istotne jest aby, wpisując nr. Sxxx w sygnalizatorze - nie dodawać znaczka "+" :!:

==================================

Nie będą już Ci mocniej komplikował sytuacji, ale dodam tylko jako ciekawostkę, że odpowiednio modyfikując parametry można sobie ustawić sygnalizację dowolnie tzn. może ona działać kilku fazowo. :cool:

Poniżej screen ze skrzyżowaniem, autobus, który skręca do góry ma osobną fazę w sygnalizacji świetlnej ;)
:strzałka: http://hostmat.eu/images/11429905775061484590.png

=================================

PS. Jeśli dalej Ci to nie będzie działało, to rzuć screenem jaki Masz problem ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-25, 23:16

Dzięki bardzo za obszerny referat.Już studiuję to

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: J-31 » 2017-03-25, 23:27

Zapomniałem Ci dodać jeden ważny szczegół. Stawiając sygnalizatory i przełączniki - Zwracaj uwagę na kierunek, bo jeśli postawisz "odwrotnie", to pojazdy nie będą reagować na sygnalizatory i odwrotnie ;)

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 195
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: Gullit » 2017-03-26, 09:43

Porobiłem wszytko wg tego co opisałes i ni hu hu...Cały czas na pionowym i poziomym jest zielone światło

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 499
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Re: [BAHN] Pytania i odpowiedzi

Post autor: NEO » 2017-03-26, 13:09

?Daj screeny tak będzie łatwiej.

ODPOWIEDZ