[Trainz 2009] Fikcyjna mapa

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

[Trainz 2009] Fikcyjna mapa

Post autor: jakubg1 » 2013-09-09, 17:14

Witam,
dziś mam okazję rozgłosić jeszcze nie ukończony, ale fikcyjny projekt linii kolejowej (długość ok. 35km!!!) linię IMK (Kobaszewo, Krewetkowo -> Krewetkowo Gł. aż do fragmentu (już zelektryfikowanego) linią CMK "niewłaściwą" do linii CMK właściwej (tak jak jest w realu) do Poznania. Mapka w ostatecznej wersji będzie miała długość ok. 120km, czyli mojej najdłuższej w historii Trainz. Większość pociągów prowadzą gagary, rzadziej fiaty i SU46. Pierwsze kroki IMK są zalesione, i z tego powodu zwykle jadą tylko wagony Kgns oraz wagony Eaos (skąd?) Nie ma tu kopalni ani punktów przeładunkowych, z powodu że lokomotywy podczas manewrach na ostatnich stacjach miały czerwone światło musiałem wstawić sygnalizatory niewidoczne. Tory zelektryfikowane na zwrotnicach są połączone napiętą linią (kablem). Screeny dam później.

[ Dodano: 2013-09-10, 14:47 ]
Screeny:
Obrazek
przystanek, na którym na razie kończy się trasa (Gadowice);
Obrazek
rozpoczynająca trakcję stacja;
Obrazek
Begedice;
Obrazek
tunel wjazdowy do Begedic za przystankiem Begedice Wschód;
Obrazek
zakręt przed tunelem wjazdowym i przystankiem Begedice Wschód;
Obrazek
Kobaszewo;
Obrazek
Krewetkowo;
Obrazek
Krewetkowo Gł.

Awatar użytkownika
mk12
Posty: 69
Rejestracja: 2011-06-14, 14:49
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Post autor: mk12 » 2013-09-13, 16:15

Mapa do bani. ¯adnego otoczenia, wbudowane dodatki, klops. Sam robię mapki w Trainzie, więc niebawem wrzucę kilka screenów z budowy.

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-13, 23:19

Ujmę to tak:

tej mapie dałbym szansę, lecz są duże problemy:

1. Sceneria. Pościągaj z trainz.pl i innych stron budynki. Mnóstwo. Do tego drzewa, krzewy, trawę spline, tekstury etc. I koniecznie perony oraz budynki stacyjne - z tego, co widzę, korzystasz z TS09 (wbudowane perony z którejś z sesji, wiem, bo sam mam), więc ta wersja (jak i inne) ma wbudowane tzw. niewidzialne perony.

2. (może mało ważne) Screeny. Te odradzam robić w trybie Geodety - tylko tryb Maszynisty.

Mniejsze uwagi:

Autostrada przy stacji? :nuts: Jeśli już, to może jakaś droga wojewódzka co najwyżej...

Zwrot "rozpoczynająca trakcję stacja" - nie zrozumiałem. Chodziło ci o "początek szlaku kolejowego"?


Oraz na koniec życzę powodzenia ;) Masz szansę zrobić ładną mapkę.

Awatar użytkownika
mk12
Posty: 69
Rejestracja: 2011-06-14, 14:49
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Post autor: mk12 » 2013-09-14, 00:51

kuracyja pisze:tej mapie dałbym szansę
Nie, dlatego że wszystko jest spartolone. Łuki, trakcja, rozjazdy, perony... :nuts:

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 01:21

`ZgoN! pisze: Nie, dlatego że wszystko jest spartolone. Łuki, trakcja, rozjazdy, perony... :nuts:
Nawet z największego bagna wyłazili ludzie, i im się udawało ;) Miejmy chociaż nadzieję, że autor weźmie się do roboty i to wszystko poprawi... :chytry:

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2013-09-14, 11:19

kuracyja pisze:Zwrot "rozpoczynająca trakcję stacja" - nie zrozumiałem. Chodziło ci o "początek szlaku kolejowego"?
Chodziło mi o to, że na tej stacji rozpoczyna się elektryfikacja.
`ZgoN! pisze:wbudowane dodatki
Jedyne co mam wbudowane to lokomotywy i wagony. Co sugerujesz?
kuracyja pisze:Pościągaj z trainz.pl i innych stron budynki.
Problem w tym, że content manager mnie wywala gdy dodaję dodatki ze zwykłego CDP.
kuracyja pisze:I koniecznie perony oraz budynki stacyjne
Są perony i budynki stacyjne.

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 11:56

jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Zwrot "rozpoczynająca trakcję stacja" - nie zrozumiałem. Chodziło ci o "początek szlaku kolejowego"?
Chodziło mi o to, że na tej stacji rozpoczyna się elektryfikacja.
To radzę poprawić, mamy wiele rodzajów trakcji kolejowej ;)
`ZgoN! pisze:wbudowane dodatki
Jedyne co mam wbudowane to lokomotywy i wagony. Co sugerujesz?
Tabor polski, który pokazałeś na screenach, na bank był ściągany z PTT, więc mówisz nieprawdę (chyba że masz inną wersję niż TS09, radzę podać).
kuracyja pisze:Pościągaj z trainz.pl i innych stron budynki.
Problem w tym, że Content Manager mnie wywala gdy dodaję dodatki ze zwykłego CDP.
Rozumiem, że masz polską wersję (tzn. napisy itp.)? Zmień język na angielski i wtedy spróbuj.
kuracyja pisze:I koniecznie perony oraz budynki stacyjne
Są perony i budynki stacyjne.
Chodzi mi o POLSKIE, a nie oryginalne! :nuts:

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2013-09-14, 12:26

kuracyja pisze:Tabor polski, który pokazałeś na screenach, na bank był ściągany z PTT
Był już z content manager.
kuracyja pisze:Chodzi mi o POLSKIE, a nie oryginalne!
A jaka jest różnica? :chytry:
kuracyja pisze:Zmień język na angielski i wtedy spróbuj.
A jak mam zmienić? :wall:

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 12:33

jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Tabor polski, który pokazałeś na screenach, na bank był ściągany z PTT
Był już z content manager.
Czyli był wbudowany? Jaką masz wersję Trainz, bo ja już się gubię? :o:
jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Chodzi mi o POLSKIE, a nie oryginalne!
A jaka jest różnica?
Duża. Masz większy realizm, do tego dajmy budynki stacyjne, nastawnie, o infrastrukturze (np. SBL) juz nie mówiąc...
jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Zmień język na angielski i wtedy spróbuj.
A jak mam zmienić? :wall:
Uruchamiasz program startowy (czyli menu z opcjami typu "Start", "Opcje", "Forum" itp.), klikasz "opcje", i szukasz po zakładkach opcji "język". Zmieniasz na angielski (czasami trzeba poczekać, aż Trainz "przyjmie do wiadomości" zmianę języka).

Prawda, że proste? :retard:

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2013-09-14, 15:41

kuracyja pisze:Czyli był wbudowany? Jaką masz wersję Trainz, bo ja już się gubię?
Tak, był wbudowany. Wersja to TS2009 World Builder (SP2/SP4)
kuracyja pisze:Duża. Masz większy realizm, do tego dajmy budynki stacyjne, nastawnie, o infrastrukturze (np. SBL) juz nie mówiąc...
A mi się podoba :rotfl: Nie mam czasu 3 godz. pobierać jeden dodatek nic nie wart i bardzo podobny do oryginałów.
A co do zmiany języka wywala mnie nadal. :(

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 15:50

jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Czyli był wbudowany? Jaką masz wersję Trainz, bo ja już się gubię?
Tak, był wbudowany. Wersja to TS2009 World Builder (SP2/SP4)
O, to ja muszę zobaczyć u siebie... podeślij mi nazwy tych wbudowanych dodatków na PW.
jakubg1 pisze:
kuracyja pisze:Duża. Masz większy realizm, do tego dajmy budynki stacyjne, nastawnie, o infrastrukturze (np. SBL) juz nie mówiąc...
A mi się podoba :rotfl: Nie mam czasu 3 godz. pobierać jeden dodatek nic nie wart i bardzo podobny do oryginałów.
A co do zmiany języka wywala mnie nadal. :(
Podczas instalacji w CM wyskakuje błąd "Program Content Manager przestał działać" czy coś w tym stylu? Jesli tak, to wyłącz wszystkie programy w tle podczas instalacji. A jak nic nie wyjdzie, to popytaj na PTT.

Swoją drogą - jak tam dalej z twoją trasą? :-P

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2013-09-14, 16:27

Miasteczka i wsi zrobione, na warsztacie malowanie podłoża i dalsza część trasy.
kuracyja pisze:"Program Content Manager przestał działać"
Dokładnie.

Awatar użytkownika
mk12
Posty: 69
Rejestracja: 2011-06-14, 14:49
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Post autor: mk12 » 2013-09-14, 19:11

Nie mógł być tabor polski wbudowany, bo auran nigdy nie robił polskiego taboru. Wrzucę zaraz screeny i porównaj sobie ten swój cód miód z moją mapką.

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 21:39

`ZgoN! pisze:Nie mógł być tabor polski wbudowany, bo auran nigdy nie robił polskiego taboru. Wrzucę zaraz screeny i porównaj sobie ten swój cód miód z moją mapką.
Potwierdzam screenami od kolegi jakubg1:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio to dodatki polskie (jeśli dobrze kojarzę z PTT) były przy starszej edycji niż TS09. Przepraszam, mam ten sam SP.

(inaczej nie szło wgrać zdjęcia przepraszam :confused: )

Awatar użytkownika
mk12
Posty: 69
Rejestracja: 2011-06-14, 14:49
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Post autor: mk12 » 2013-09-14, 23:16

Prezentuje screeny z mojej fikcyjnej mapki (TRS2006):
Km: 0,7 - Stacja Zagórzany.
(Na torze 2 przy peronie 2 stoi pociąg TLK 6609 "Góralka", na torze 7 stoi 21 węglarek do pobliskiej elektrociepłowni.)
Obrazek

Km: 1,7 - Przedostatni łuk przed stacją Zagórzany.
(W kierunku stacji powoli toczy się InterRegio "Mickiewicz". (ogr. st. 40km/h.))
Obrazek

Km: 5,1 - p.o. Doliska.
(Stonka PKP Energetyka udaje się do Kamieńca z podsyłem.)
Obrazek

Km: 9,9 - Wiadukt nieopodal wsi Kustoszka.
(SPOT zbliża się do p.odg. Wronki)
Obrazek

Km: 10,2 - Tuż za p.odg. Wronki.
(ET41-031 prowadzi ciężkie brutto w kierunku stacji Zagórzany, gdzie wjedzie na tor 8, i odczepi się od węglarek. Następnie powędrują one do EC Zagórzany.)
Obrazek

Km: 0,0 - Budowa stacji Skarżyn Główny.
Obrazek

Mapa nie jest doskonała, ale zapewni nam sporo zabawy.
Numery i nazwy pociągów osobowych są fikcyjne.
Nazwy miejscowości również są fikcyjne.
Komentujcie, głosujcie, lajkujcie, jestem otwarty na wasz opinie!

kuracyja
Posty: 37
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: kuracyja » 2013-09-14, 23:54

Bardzo dobrze to wygląda ;) Masz szczęście, że mi szczęka nie wypadła, było blisko :diabeł:

Byczek z IRem dobry ;) Leci +.

Mogę prosić o zmianę nazwy tematu na "adekwatniejszy"?

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2013-09-15, 15:06

Świetne. Nigdy tych nie będę miał. :( Nie mam takiego trainza i chyba porzucę swój projekt.

Awatar użytkownika
mk12
Posty: 69
Rejestracja: 2011-06-14, 14:49
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna

Post autor: mk12 » 2013-09-16, 15:34

Lepszy jest 2009 od 2006. :| Możesz sobie wgrać lepsze dodatki. Np. tory 3D.

Awatar użytkownika
jakubg1
Posty: 43
Rejestracja: 2011-12-24, 22:33
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: jakubg1 » 2014-01-13, 17:04

kuracyja pisze:
jakubg1 pisze: Problem w tym, że Content Manager mnie wywala gdy dodaję dodatki ze zwykłego CDP.
Rozumiem, że masz polską wersję (tzn. napisy itp.)? Zmień język na angielski i wtedy spróbuj.
Mam dobre wieści. To nie instalowanie dodatków a naprawa bazy danych. Gdy uruchamiam Trainza wyskakuje mi wiadomość że baza danych jest uszkodzona i wymaga naprawy. Wychodzę z tego krzyżykiem i nic się nie dzieje, nie wyrzuca mnie z programu. Gdy natomiast uruchamiam CMP to naciskam "gęsto" przycisk "Anuluj" na oknie naprawy bazy danych. Dodatki instaluję normalnie, ale okienko o naprawie bazy danych w CMP co jakiś czas się pojawia. Rozwiązanie na to okienko przedstawiłem wyżej.

ODPOWIEDZ