Sprzęt - aparat cyfrowy.

Dyskusje na pozostałe tematy nie pasujące do innych kategorii.
Bartek

Post autor: Bartek » 2009-08-30, 13:43

kilof pisze:Kupiłeś już ?
Kupiłeś, kupiłeś ;)
kilof pisze:Więc tak, aparacik jest troszkę ciężki, to jest fakt. Ale akurat mi to nie przeszkadza-
Mnie również to nie przeszkadza.
kilof pisze:Zasilanie to 4 baterie 'paluszki'.
Strasznie prądożerny jest, cały dzień na fotkach i akumulatorki naddają się do ładowania. Do tego denerwuje mnie fakt, że aparat nie wyświetla informacji o mocy baterii odpowiednio wcześniej. Czerwona ikonka i informacja "wymień baterie" pojawia się dopiero w tedy, gdy na szybką zmianę baterii jest już za późno. W kodaku na "słabej baterii" mogłem jeszcze spokojnie 6-7 zdjęć wykonać.
Najbardziej zawiodłem się na ustawieniach ręcznych. Nie ma pełnego manualnu, kiedy robię nocne fotki (tryb M oczywiście) nie mogę swobodnie operować przesłoną i balansem bieli.
Obrazek
Zdjęcie było w sumie całe zielonkawo pomarańczowe, dopiero intensywna reanimacja w photoshopie pozwoliła na uzyskanie jako takiego efektu, podczas gdy w kodaku balans bieli pozwalał zmieniać pomarańczowe światło latarni na białe, np. tu
Obrazek
W skali od 1 do 6 aparat oceniam na 5.

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4403
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2009-08-30, 14:01

A próbowałeś pobrać dane bieli (manualne nastawianie balansu bieli) ustawiając aparat na światło lampy? W SX100IS dało to niezły efekt:
http://phototrans.eu/14,343582,0,Volvo_ ... _8039.html
http://phototrans.eu/14,343584,0,Volvo_ ... _8039.html

obróbka ograniczyła się do zmniejszenia, wykadrowania i lekkiego wyostrzenia zdjęć.

Bartek

Post autor: Bartek » 2009-08-30, 14:33

Dzięki za podpowiedź, będzie okazja to się sprawdzi :)

kilof

Post autor: kilof » 2009-08-30, 15:36

Nie ma pełnego manualnu, kiedy robię nocne fotki (tryb M oczywiście) nie mogę swobodnie operować przesłoną i balansem bieli.
Co przez to rozumiesz? Na Mce w chwili włączenia na dole masz dwie 'liczby' pierwsza z nich to czas naświetlania, a druga to właśnie przesłona. Przechodzisz do drugiej przyciskiem pod tym oznaczonym kwadracikiem z trójkątem wewnątrz i pokrętłem ustawiasz. A co do balansu wciskasz przycisk wewnątrz pokrętła opisany jako FUNC.SET i tam pierwsza pozycja to balans bieli. Ostatnia pozycja to 'Wg. wzorca' i tam masz opcję Pobierz dane bieli. I potem to już jak Kędzior napisał.

Szczerze mówiąc nocnych fotek jeszcze nim nie robiłem, ale myślę że da się coś z niego wycisnąć :)


Co do baterii- może po prostu słabe akumulatorki już masz? Mi startowe bateryjki wystarczyły na około 500 zdjęć. O akumulatorkach i ich trwałości nie mogę się obiektywnie wypowiedzieć bo jeszcze nie zdążyłem ich rozładować, a i w chwili włożenia ich do kanoniera nie były wpełni naładowane.

Bartek

Post autor: Bartek » 2009-08-30, 16:32

kilof pisze:Co do baterii- może po prostu słabe akumulatorki już masz?
Kupiłem je razem z aparatem, to są Energizery 2650mAh
kilof pisze:Na Mce w chwili włączenia na dole masz dwie 'liczby' pierwsza z nich to czas naświetlania, a druga to właśnie przesłona. Przechodzisz do drugiej przyciskiem pod tym oznaczonym kwadracikiem z trójkątem wewnątrz i pokrętłem ustawiasz
Wiem o tym, ale skala w tym momencie jest ograniczona np od 3,2 do 5,7 (przykład) a powinna być cała dostępna.

kilof

Post autor: kilof » 2009-08-30, 16:36

z tego co się wcześniej bawiłem, na czasie naświetlania 1/60 jest dostępny cały zakres od F2.8 do F8 :)

i zalezny jest od przybliżenia, ale smieszne :mruga:

na 28mm jest cały zakres, i zawęża się wraz z większą ilością mm ;/

Awatar użytkownika
shakkie
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-03-21, 21:32
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: shakkie » 2009-08-30, 17:19

kilof pisze:i zalezny jest od przybliżenia, ale smieszne :mruga:

na 28mm jest cały zakres, i zawęża się wraz z większą ilością mm ;/
Typowe dla obiektywów zmiennoogniskowych, szczególnie o tak dużym zakresie ogniskowych.

Bartek

Post autor: Bartek » 2009-09-02, 08:20

Trochę się wczoraj pobawiłem aparacikiem, i już mniej więcej się orientuję.
1. Balans bieli pobrany wg. wzorca, w tym przypadku z kremowego lakieru na przodzie Jelczyka
Obrazek
2. Balans bieli pobrany wg. wzorca, tym razem z białej kartki papieru
Obrazek
3. Balans bieli ustawiony na "¯arówki"
Obrazek
Proszę o jakieś uwagi i spostrzeżenia.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29091
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-09-02, 08:59

pr110 pisze:Proszę o jakieś uwagi i spostrzeżenia.
Lewa, przednia żarówka do wymiany :diabeł:

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4403
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2009-09-02, 14:40

Zdecydowanie najlepsze WB w drugim zdjęciu.

Bartek

Post autor: Bartek » 2009-09-02, 17:25

Tak myślałem. W takim razie dzięki Kędzior za podpowiedź we wcześniejszym poście o tym pobieraniu balansu wg. wzorca ;)

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2010-02-04, 15:14

Z bólem serca żegnam się powoli z moim aparatem to jest Fuji S8000fd. Aparat posiada matrycę 8Mpx oraz osiemnastokrotny zoom optyczny. Aparat ma niecałe dwa lata i przez cały ten czas nie było z nim żadnych problemów. Ma zrobione zaledwie niecałe 5800 zdjęć, a więc od strony technicznej nie jest on wyeksploatowany. Jeżeli chodzi o stronę wizualną, to jedynym mankamentem jest chromowany napis Fujifilm na osłonie obiektywu który najzwyczajniej w świecie się wytarł. W zestawie z aparatem oryginalne pudełko, instrukcja, kabelki, ładowarka, baterie, etui. Jeżeli uzgodniona cena będzie satysfakcjonująca, to dorzucę karty pamięci i statyw(z pokrowcem).
Oddam w dobre ręce. Zachęcam do zakupu :!:

Awatar użytkownika
Maciek007
Posty: 414
Rejestracja: 2009-01-31, 20:24
Lokalizacja: Dębica

Post autor: Maciek007 » 2010-02-04, 16:49

Chce kupić w najbliższym czasie jakiś aparat nowy. I tak szukałem na allegro i wpadło mi w oko kilka propozycji. Czy ktoś z wam miał styczność z aparatem: Fuji S 1500 lub aparatami tej marki? Bo zastanawiam się czy nie kupić takiego aparatu lub innego aparatu z tej firmy.

Gustawek

Post autor: Gustawek » 2010-02-04, 17:02

Maciek007 pisze:Chce kupić w najbliższym czasie jakiś aparat nowy. I tak szukałem na allegro i wpadło mi w oko kilka propozycji. Czy ktoś z wam miał styczność z aparatem: Fuji S 1500 lub aparatami tej marki? Bo zastanawiam się czy nie kupić takiego aparatu lub innego aparatu z tej firmy.
A możesz powiedziec ile pięniędzy chcesz przeznaczyć na nowy aparat? :)

Awatar użytkownika
Maciek007
Posty: 414
Rejestracja: 2009-01-31, 20:24
Lokalizacja: Dębica

Post autor: Maciek007 » 2010-02-04, 19:04

Chciałbym kupić jak najtaniej ale coś w przedziale 400-800zł :)

Awatar użytkownika
O530
Posty: 741
Rejestracja: 2010-06-15, 18:32
Lokalizacja: Kielce

Zakup sprzętu fotograficznego

Post autor: O530 » 2011-12-24, 10:03

Witam serdecznie. Zakładam nowy temat, ponieważ takowego nie znalazłem, a na pewno się on przyda. Jeżeli jednak jest już taki temat to proszę o usunięcie tego.

Przejdźmy do sedna sprawy. Jutro chcę jechać kupić aparat, mam już jeden upatrzony, ale chciałem zasięgnąć opinii zarówno jego użytkowników jaki kogoś kto zna się na aparatach. Mój wybór padł na Nikona PowerShot SX130IS, dobrze zrobię kupując go ?

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4403
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2011-12-24, 13:18

Jako iż byłem posiadaczem bardzo podobnego SX100IS to muszę stwierdzić, że matryca w pochodnych do niego aparatach (SX110,120,130IS) pozostawia wiele do życzenia. Najbardziej przejawia się to przy zdjęciach przy mniejszej ilości światła, jak choćby w zimie, a tym bardziej robienia zdjęć nocnych.

I nie Nikon SX130IS, tylko Canon;)

Awatar użytkownika
O530
Posty: 741
Rejestracja: 2010-06-15, 18:32
Lokalizacja: Kielce

Post autor: O530 » 2011-12-24, 14:42

O, dziękuję za przeniesienie.
Kędzior pisze:I nie Nikon SX130IS, tylko Canon;)
Dopiero po zejściu z PC uświadomiłem sobie, że napisałem Nikon, a nie Canon :)

A wracając do funkcjonalności, to raczej go nie polecasz ?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29091
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-12-24, 21:34

Ja mam Canon-a PowerShot SX130IS. Ma swoje plusy i minusy jak każdy aparat.

Do minusów można zaliczyć jego wymiary i ciężar. Jest on dosyć ciężki i nieco większy od pozostałych kompaktów. Trudno go schować do kieszeni. Co akurat dla mnie ma znaczenie. ;)

Fajnie robi się nim filmy... ale szybko zdychają baterię (2xLR6), szczególnie gdy podczas ujęcia chcesz robić zoom. To jest jego poważna wada. Natomiast nie robiąc zoomu, można filmować długo.

Na pewno ujęcia filmowe są dobrej jakości. Potem to już kwestia montażu. I od tej strony bardzo go sobie chwalę ;)

Natomiast co do jego problemów ze zdjęciami przy małej ilości światła. Jest taka wbudowana opcja, gdzie łatwo przestawić aparat. I wtedy mała ilość światła dla SX130IS nie stanowi problemu ;)

Aparat ma jeszcze jeden plus. Zarówno zdjęcia jak i ujęcia filmowe, można robić w skali mikro. Poniżej próbka ;)

:strzałka: http://www.youtube.com/watch?v=VQET3Lds1Q4

Można ustawić prędkość nagrania. Ja ustawiłem optymalną (można szybciej)

Awatar użytkownika
O530
Posty: 741
Rejestracja: 2010-06-15, 18:32
Lokalizacja: Kielce

Post autor: O530 » 2011-12-24, 22:08

J-31@: A nic Ci się w nim nie zacina ? Ile mniej więcej trzymają baterie ? Jak szybko aparat robi zdjęcia od momentu kiedy naciskam przycisk za to odpowiedzialny ? To takie pytanka co z grubsza ;)

ODPOWIEDZ