Sprzęt - aparat cyfrowy.

Dyskusje na pozostałe tematy nie pasujące do innych kategorii.
Awatar użytkownika
Nikki
Motorniczy
Motorniczy
Posty: 1237
Rejestracja: 2005-11-29, 23:38
Lokalizacja: Twierdza Wrocław
Kontakt:

Post autor: Nikki » 2011-12-27, 18:29

oolek15 pisze:Dokładnie, ja na swoich Energizerach mam to samo - bateria "mruga" a ja jeszcze ze 20 zdjęć zrobię I nie wiesz czy zostało ci 1 zdjęcie czy te 20.
Przy GP jak mi wyświetli końcówkę robię jeszcze no niech będzie te 20 zdjęć (nigdy tego nie liczyłam) a przy Sony wyświetlało mi końcówkę po czym aparat się wyłączał...
O530 pisze:ale póki co to mogę powiedzieć, że aparat jest strasznie ciężki
shakkie pisze:Bez przesady, w moim odczuciu Lumix FZ8 - ważący tyle samo co ten Canon - był bardzo lekki. Szybko się przyzwyczaisz.
Jak zmieniłam Panasonica LZ5 na Fuji S9600 to mi się ten Fuji wydawał bardzo ciężki. I mam go już 3,5 roku i wcale się nie przyzwyczaiłam :lol: Bywa że zastanawiam się czy go wziąć na miasto i nie biorę bo mi się nosić nie chce :retard:
"Naucz swego syna, o tym musi wiedzieć, że w Mieście Neptuna, Wrocław jest u siebie!"

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28964
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-12-27, 18:53

O530 pisze:J-31@: Mam pytanko, jak włączyć efekt rybiego oka w tym sprzęcie ? Bo na internecie wyczytałem, że coś takiego jest w nim, więc dlatego pytam.
Zacznijmy od pokrętła - ustaw go w pozycję "SCN".

Potem naciśnij przycisk "FUNC.SET". Na ekranie pojawią Ci się dostępne fukcje. Przesuwaj je okrągłym przyciskiem "FUNC.SET" (możesz go nacisnąć po prawej lub obrócić).

W MENU (SCN) jest ukryta funkcja "Rybie oko". Wystarczy to kliknąć, wybrać. I aparat sam się przestawi ;)

Same rybie oko można zwiększyć lub zmniejszyć (Naciśnij "DISP.")

:strzałka: http://img692.imageshack.us/img692/461/rybie1.jpg
:strzałka: http://img846.imageshack.us/img846/4097/rybie2.jpg
Obrazek

Awatar użytkownika
O530
Posty: 741
Rejestracja: 2010-06-15, 18:32
Lokalizacja: Kielce

Post autor: O530 » 2011-12-27, 19:09

Dzięki Ci wielkie ;)

Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 380
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Pomoc przy wyborze aparatu

Post autor: Rudy » 2012-03-22, 14:02

Niestety stało się, po roku mój Fujifilm Finepix S1600 dostał takiej wady że nie opłaca mi się go naprawiać. Przycisk od makro/dawania w bok/ustawień po prostu wcisnął się na amen i spece z FujiFilma chcą 71 funtów za naprawę a nowy kosztował 80 funtów.
Wieć tak jako FujiFilmem zrobiłem pierwsze zdjęcie na TWB to chyba przy nich zostanę, znalazłem dwa modele (mam do wykorzystania jakieś 180 funtów):
http://www.jessops.com/online.store/pro ... cm_vc=PPZ1
http://www.jessops.com/online.store/pro ... /show.html
Jeszcze znalazłem to:
http://www.jessops.com/online.store/pro ... cm_vc=PPZ1
Po południu jeszcze się chyba przejadę do PC Worldu i Currysa aby zobaczyć ich aparaty i ceny. Stary sprzedam za 70 lub 80 funtów bo będą w nim jeszcze akumulatory i karta 2GB.
A wy co myślicie o tych które pokazałem lub jakie proponujecie?

ppln

Post autor: ppln » 2012-03-22, 15:22

Rudy pisze:Niestety stało się, po roku mój Fujifilm Finepix S1600 dostał takiej wady że nie opłaca mi się go naprawiać. Przycisk od makro/dawania w bok/ustawień po prostu wcisnął się na amen i spece z FujiFilma chcą 71 funtów za naprawę a nowy kosztował 80 funtów.
A próbowałeś po prostu to rozebrać (właściwie nic nie ryzykujesz skoro masz wybór między naprawą w cenie nowego a wyrzuceniem) i zobaczyć czy nic nie da się zrobić?

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2012-03-22, 16:04

Gwarancja nie obejmuje usterki :?:
Tory na tiry!

Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 380
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Post autor: Rudy » 2012-03-23, 11:15

Dobra to teraz gdyby ktoś mógł mi wytłumaczyć jak ustawiać przysłonę i czas migawki? Bo pamiętałem ale po tym jak nie robiłem nim zdjęć przez 5 miesięcy to zapomniałem, a na trybie automatycznym kijowe zdjęcia wychodzą.

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2012-04-19, 19:03

Uwaga, szukam pomocy. :mruga: Szykuję się (bardzo) powoli do zakupu nowego aparatu. Moje wymogi to:
- używka
- do 550 zł
- dużo opcji manualnych
Patrzyłem już na Sony (H9, H10), zainteresowało mnie Fuji (S8000fd, ino tego nie mogłem znaleźć na sprzedaż). Możecie doradzić coś jeszcze? Ew. może ktoś z was miał styczność z powyższymi wymienionymi przeze mnie i mógłby się podzielić spostrzeżeniami?

ppln

Post autor: ppln » 2012-04-19, 19:44

Jak bardzo płynna jest twoja granica cenowa? Bo zestaw Nikon D70(s)+18-55 można dostać za jakieś 750-820 zł na Allegro, w podobnej kwocie można kupić 350d+18-55 lub 20d, jak poszperasz po aukcjach i policytujesz może wyjść taniej. Jak wejdziesz w poważny system (czyli Canon lub Nikon, Sony to SLT, którego raczej nie polecam, do Pentaxa jest gorszy wybór systemowych obiektywów, ale spokojnie współpracuje ze starymi manualami)

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4252
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2012-04-19, 19:51

Ale może nie wszyscy chcą od razu kupować lustrzanki?

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2012-04-19, 19:57

No właśnie na razie nie chcę się bawić w lustrzanki. Wolę popracować ogólnie nad swoimi umiejętnościami na czymś bardziej zaawansowanym niż małpki Nikona i Olympusa.

Awatar użytkownika
Matlik
Posty: 612
Rejestracja: 2008-01-23, 23:02
Lokalizacja: Krynica-Zdrój

Post autor: Matlik » 2012-04-20, 11:11

Ja mam Sony H9 i jestem dość zadowolony:
http://phototrans.eu/autobusy.php?s=501 ... end_data=s

Nie sprawia żadnych problemów, a co do jakości to dobrych warunkach jest ok, trochę gorzej jest gdy zaczyna się ściemniać, ale da się przeżyć. Bardzo możliwe, że pod koniec wakacji będę sprzedawał ten aparat.

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2012-04-20, 15:21

A konkretniej - jak się ściemnia, to co się dzieje? Coś oprócz typowego większego ziarna, itd.?

I jeszcze jedno, ważne dla mnie pytanie. Jak wychodzą zdjęcia w pomieszczeniach? Oprócz mnie, tego aparatu będą używać jeszcze moi rodzice, a oni raczej na foty to nie wychodzą specjalnie... ;)

Awatar użytkownika
Matlik
Posty: 612
Rejestracja: 2008-01-23, 23:02
Lokalizacja: Krynica-Zdrój

Post autor: Matlik » 2012-04-21, 21:38

Straszne ziarno jest. Jak się używa lampy to jest super. Słabiutko bez niej.

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2012-04-22, 17:18

Dziękówa za rady. Ostatecznie dorwałem takowego H9 i po pierwszych fotkach jestem raczej zadowolony.

faja_k
Posty: 6027
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2012-04-22, 20:25

Tutaj argumentem jest też nazwa, świetna dla MKM-a. Gdziekolwiek idziesz, H9 podąża razem z Tobą!
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2012-04-22, 21:53

I może nawet zdjęcia H9 lepiej będą wychodzić
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
204wras
Motorniczy
Motorniczy
Posty: 356
Rejestracja: 2006-06-02, 20:57
Lokalizacja: Wrocław Bronx

Post autor: 204wras » 2012-06-11, 21:39

Nie dość że zrobię odkop, to będzie też nieco of-top (ale chyba lepiej tak niż zakładać nowy temat) :D
Otóż chciałbym się poradzić w kwestii zakupu kamery do ~1000zł. Ktoś ma sprzęt z takiego zakresu cenowego, może coś poradzić/odradzić?

ppln

Post autor: ppln » 2012-06-11, 23:28

Do wygodnego rodzinnego kamerowania czy do sensownej jakości? Ktoś gdzieś polecał aparat Sony TX7, lustrzanka albo NEX5 to już niestety wyższy koszt (zwłaszcza że filmowanie to tutaj nowość, a nowsze modele trzymają wysokie ceny) i trzeba ręcznie ostrzyć.
Kamery do 1000 to może nie być najszczęśliwszy pomysł (chyba że do jakichś rodzinnych wyjazdów, żeby nakręcić film, którego i tak nikt nie obejrzy, a nawet jak obejrzy to przymknie oko na jakość)

Awatar użytkownika
204wras
Motorniczy
Motorniczy
Posty: 356
Rejestracja: 2006-06-02, 20:57
Lokalizacja: Wrocław Bronx

Post autor: 204wras » 2012-06-12, 13:57

Raczej do kręcenia jakichś własnych gniotów typu wyjazd gdzieś tam (takie typu "Patrzcie, byłem w Niżnym Zadupsku i odpadły drzwi od jadącego KTM 5!"), nawet nigdy nie planowałem profesjonalnie filmować. Być może limit wzrośnie, ale to się okaże po jutrzejszej wizycie na poczcie.

ODPOWIEDZ