Informacja przystankowa

Ogólnie o transporcie w Polsce, problemy i codzienność komunikacji miejskiej
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29026
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-08-13, 19:03

Ciekawa zmiana w Warszawie, ale to się w końcu musiało stać ;)

Otóż do niedawna warszawski ZTM zaznaczał na rozkładach jazdy kursy obsługiwane pojazdami niskopodłogowymi. Były to różne oznaczenia, na początku literka "n", potem kwadracik otaczający dany kurs.

Teraz sytuacja się odwróciła. Jest tak mało Ikarusów, że ZTM obecnie zaczyna zaznaczać - odwrotnie, czyli - kursy nie realizowane przez autobusy niskopodłogowe. :cool:

Oto rozkład linii 193, a w nim "kropeczki" ;)

:strzałka: http://imageshack.us/photo/my-images/40 ... jazdy.jpg/

Awatar użytkownika
shakkie
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-03-21, 21:32
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: shakkie » 2012-08-23, 08:35

OPi pisze:A w Szczecinie na przystankach pojawiły się już nowe tabliczki rozkładowe w stylistyce FG.
Kędzior, to powinno działać:
http://www.mkm.szczecin.pl/galeria/foto ... zystankach
A nie ma zdjęcia tego z jakąś poważną linią - z taktem 7,5 albo nawet 6?
Na razie nie ma.

Tigin

Post autor: Tigin » 2012-08-23, 11:15

shakkie pisze:to powinno działać
Nie działa... w Firefoxie. W Chrome oba linki działają dobrze.

Jak już im się zachciało wielu języków to część "sprzedaż biletów" też mogli przetłumaczyć :P

spex

Post autor: spex » 2012-10-23, 02:43

9507 pisze:we Wrocławiu jest (a przynajmniej do niedawna) był BusMan, a czasy przelotów były i są od bardzo dawna obok godzin odjazdów, warianty w niczym nie przeszkadzają.
Należy pamiętać iż busMan to program modułowy i dotego dostępny w dwóch wersjach tz BusMan80 i BusMan100

galant7

Post autor: galant7 » 2012-11-04, 22:38

spex pisze:Należy pamiętać iż busMan to program modułowy i dotego dostępny w dwóch wersjach tz BusMan80 i BusMan100
A jakie to ma znaczenie?

spex

Post autor: spex » 2012-12-05, 03:04

Okazuje się iż dość duże, aż tak iż MPKi nie mogą jednocześnie pracować na BM80 i BM100 bo nie są ze sobą kompatybilne :/

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Informacja przystankowa

Post autor: wlocek369 » 2015-06-30, 17:14

We Włocławku na poprzednich rozkładach był pionowy wykaz przystanków. Nie było podanego czasu przejazdu do danego przystanku, ale w zależności od strefy nazwy przystanków miały różne kolory. Niebieski dla 1 (do 15 min) czerwony dla 2 (pow. 15 minut) czarny dla strefy podmiejskiej przed pierwszym takim przystankiem umieszczony jest wpis "granice adm. miasta" w kolorze zielonym. W przypadku lini z kilkoma wariantami umieszcza się teoretycznie 2 najczęściej używane. (Niekoniecznie najważniejsze czy najdłuższe) często róźnią sie od siebie obecnością/brakiem 1 ! Przystanku nawet jeźeli inny wariant trasy ma całkowicie inny przebieg. W obu kolumnach wymienione pełne (w miarę możliwości) nazwy przystanków (w przeciwieństwie do Łodzi gdzie wykaz jest tylko 1 a warianty są wymienione w wąskich kolomnach z czasem przejazdu do tego przystanku w tym wariancie). W efekcie czego w przypadku podwójnego wykazu przystanków ta pozycja zajmuje aż 50% całej szerokości rozkładu (pojedyncza kolumna zajmuje ok 20%) przykładamy tych rozkładów są w temacie "Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach" tego działu. Obecne montowane tabliczki ( przy zmianach rozkładu) mają już inny układ teraz wykaz przystanków jest poziomy i zawiera wszystkie przystanki z trasy (tras jeżeli są 2) niżej jest zamieszczona strzałka z kropkami (koralikami) pod nazwą przystanku na którym się zatrzymuje. Jeżeli nie to brak kropki w tym miejscu (wersje z 2 strzałkami, jedna pod drugą) przy kropce znajduje się informacja ile czasu jedzie się do tego przystanku. Dodatkowo kropki mają różne kolory w zależności od strefy. Niebieski 1 strefa-do 15 min, czerwony 2 strefa-pow. 15 min, czarny strefa podmiejska, szary przystanki już minięte (w poprzednich rozkładać wykaz zawierał tyko przystanki jakie jeszcze zostały na trasie).

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 280
Rejestracja: 2007-10-02, 21:05
Lokalizacja: PL-WR,KR,KSU/IE-G

Re:

Post autor: TranslatorPS » 2015-07-01, 11:21

Skoro już ktoś wykopał ten wątek...
spex pisze:Okazuje się iż dość duże, aż tak iż MPKi nie mogą jednocześnie pracować na BM80 i BM100 bo nie są ze sobą kompatybilne :/
BM80 i BM100 są relatywnie kompatybilne - bazy danych z jednego programu nie otworzysz w drugim, ale dwoma-trzema kliknięciami można takową skonwertować do danego programu - i działa to w relacji 80->100 jak i 100->80. Ja osobiście po 15 miesiącach styczności z obydwoma wersjami poza kolorem ikonki programu (80 - zielona; 100 - pomarańczowa) różnic żadnych nie widzę.

Awatar użytkownika
kubex
Posty: 142
Rejestracja: 2014-07-10, 19:29
Lokalizacja: Mysłowice
Kontakt:

Re: Informacja przystankowa

Post autor: kubex » 2017-12-28, 01:03

Odkopię.
Rynek Kolejowy pisze:KZK GOP, wspólnie z Tychami i Bieruniem, organizuje przetarg na rozbudowę systemu informacji pasażerskiej. Na przystankach pojawi się w sumie 462 nowych tablic dynamicznej informacji, a ponadto pojazdy na liniach MZK Tychy zostaną wyposażone w urządzenia mobilne dla kierowców zintegrowane z systemami KZK GOP i karty ŚKUP.

CZYTAJ DALEJ
Tablice SDIP były już od dawna w Katowicach - na Osiedlu Tysiąclecia, Sokolskiej i pewnie kilku innych przystankach. Ale tutaj mówimy o wprowadzeniu tego systemu na poważnie w wielu miastach KZK GOP, MZKP i MZK Tychy.

P.S.: Czy tylko mi się wydaje że nie ma wątku o KZK GOPie w dziale Organizatorzy i Przewoźnicy KM?
Jeśli nie ma pasującego tematu, to można taki założyć. //Przemek

ODPOWIEDZ