Informacja przystankowa

Ogólnie o transporcie w Polsce, problemy i codzienność komunikacji miejskiej
9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2010-01-25, 20:49

Ręcznie wypisywane rozkłady? :shocked:

ŁK-MZK

Post autor: ŁK-MZK » 2010-01-25, 23:52

9507 pisze:Ręcznie wypisywane rozkłady?
Na to wygląda, że ręcznie sam byłem w szoku ;) . W sumie jak mają ręcznie pisane kursówki to i rozkłady też :)

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: MKM_KK » 2010-02-20, 16:32

Już przez dłuższy czas na przystankach linii nr 1 naklejono numeracje linii, które przejeżdżają przez określone pprzystanki... W Kędzierzynie-Koźlu jest to niespotykana rzecz gdyż ostatnie numery były naklejane bardzo dawno temu jak jeszcze linia 12 kursowała przez Koźle Port, a linia K była skróconym wariantem linii 1.

Awatar użytkownika
MrStronek
Posty: 303
Rejestracja: 2009-11-21, 20:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: MrStronek » 2010-04-05, 13:31

MZK Pabianice
Teraz ja przedstawię, jak wyglądają u nas rozkłady :)
Linia nr 3.
Obrazek

Linia nr 7.
Obrazek

Linia nr 10.
Obrazek

Linia nr 1.
Obrazek

Linia nr 8.
Obrazek

Linia nr 9.
Obrazek

PS.Może ktoś wie co to za czcionka jest używana w nr lini ? Bym był wdzięczny za podanie nazwy :)

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2010-04-05, 13:37

A jakie tabliczki są na linii tramwajowej do Pabianic?

Awatar użytkownika
MrStronek
Posty: 303
Rejestracja: 2009-11-21, 20:02
Lokalizacja: Pabianice

Post autor: MrStronek » 2010-04-05, 17:28

Takie jak w MPK - Łódź :)
GG: 46249041

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28962
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2010-04-19, 21:19

Po remoncie trasy W-Z w Warszawie, ktoś na Przegubowcu przyczepił się do nowych tablic, które pojawiły się na wspólnych przystankach, że są one "niezgodne z przepisami" ;)

A tymczasem, w taki prosty sposób rozwiązano to w Łodzi. To jest wspólny przystanek autobusowo tramwajowy ;)

:strzałka: http://img718.imageshack.us/img718/7964/lodz1.jpg
Obrazek

romek

Post autor: romek » 2012-02-19, 18:58

Odkop ;)

A tak wygląda rozkład w Ostródzie:

Obrazek

Co ciekawe czasem stosuje się czarno-białe kserówki.. Czyli aby odczytać godzinę odjazdu w dzień wolny od pracy nie wystarczy spojrzeć czy jest czarna czy czerwona :) No i pominę fakt że wiele kursów jeździ o innej godzinie, gdzie indziej..

A tymczasem na pewnej wsi wisi rozkład pamiętający latka 90. :

Obrazek

Ostatni autobus KM zajechał tam 31.09.2011 ale godziny na rozkładzie pamiętają latka 90. :)

I najlepszy jest osławiony cytat z ostródzkich rozkładów:
W kursach mogą wystąpić odchylenia od +4 do -1 minut

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2012-02-19, 20:13

romek pisze: W kursach mogą wystąpić odchylenia od +4 do -1 minut
W Poznaniu też tak jest.
Oryginalne te ostródzkie rozkłady
ObrazekObrazek

TLaskowski

Post autor: TLaskowski » 2012-03-04, 15:37

Jakiś czas temu pobawiłem się w exelu i zrobiłem nowy wzór rozkładu. "Wymieszałem" styl iławski z olsztyńskim.

W Ostródzie obecnie przystanki nie mają swoich nazw, jedynie na rozkładzie jest podana informacja i numer przystanku np. Chrobrego_I_62. Tak samo nie ma podanego przebiegu trasy.

Obrazek

spex

Post autor: spex » 2012-06-19, 13:33

Pytanie w jakich miastach oprócz Łodzi i Wrocławia na rozkładach jest wypisywana czas przejazdu (nawet tylko maksymalny).

spooney

Post autor: spooney » 2012-06-19, 13:44

spex pisze:w jakich miastach oprócz Łodzi i Wrocławia na rozkładach jest wypisywana czas przejazdu
W Bydgoszczy na rozkładach jazdy tramwajów :D

Obrazek

spex

Post autor: spex » 2012-06-19, 14:10

Bydgoszcz tylko na tramwajach?

Z tego co widzę po stronie, to chyba jeszcze Szczecin.

Tigin

Post autor: Tigin » 2012-06-19, 15:29

Całe MZK Jastrzębie-Zdrój i chyba MZKP Tarnowskie Góry też.

faja_k
Posty: 6027
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2012-06-19, 15:57

W Poznaniu również.
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2012-06-19, 17:30

Taka wyliczanka nie ma sensu, bo w sumie każde miasto z w miarę przyzwoitą KM ma czasy przejazdu na rozkładach. Od siebie dopiszę, że Płock i Warszawa mają, a Radom może nie mieć
ObrazekObrazek

spex

Post autor: spex » 2012-06-20, 14:30

No właśnie Kraków niema czasów przelotów na przystankach. I właśnie szukam innych miast które mają taką informację i korzystają z BusMana - z jego poziomu drukują rozkłady jazdy.

spooney

Post autor: spooney » 2012-06-20, 19:08

spex pisze:Bydgoszcz tylko na tramwajach?
Tak tylko :) Mają problem by wygenerować dla autobusów bo warianty są, trza by oprogramowanie zaktualizować itepe itede a to kosztuje :D

Zresztą zobacz sam co ZDMiKP odpisało Stowarzyszeniu na propozycję by autobusowe rozkłady też posiadały czasy przejazdu
:strzałka: http://komunikacja.bydgoszcz.pl/b69-2-1.pdf

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2012-06-21, 12:47

we Wrocławiu jest (a przynajmniej do niedawna) był BusMan, a czasy przelotów były i są od bardzo dawna obok godzin odjazdów, warianty w niczym nie przeszkadzają.

spooney

Post autor: spooney » 2012-06-21, 21:52

9507 pisze:czasy przelotów były i są od bardzo dawna obok godzin odjazdów, warianty w niczym nie przeszkadzają.
Nasi mają pewno stare oprogramowanie, na dodatki nie ma kasy i potem się głupio tlumaczą że "niedasię" :D

ODPOWIEDZ