[Ogólnie] Węzły przesiadkowe w Polsce

Informacje o komunikacji miejskiej w Polsce
ppln

Post autor: ppln » 2011-08-31, 20:25

J-31 pisze: Wypadało by jednak - przy takiej inwestycji, pomyśleć o jakiejkolwiek tablicy elektronicznej. Czymś, co choć trochę ułatwiłoby ludziom przesiadkę. Coś na wzór tablic na dworcach np. w Poznaniu... ale "nie dało się" i wyszło jak zwykle
W kilku miejscach wielkie tablice z rozkładem zbiorczym i wystarczy. Najgorzej jest jak trzeba chodzić po peronach żeby sprawdzić godziny odjazdu

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28859
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-08-31, 22:01

W kilku miejscach wielkie tablice z rozkładem zbiorczym i wystarczy. Najgorzej jest jak trzeba chodzić po peronach żeby sprawdzić godziny odjazdu
Mogę mieć jedynie nadzieję, że może kiedyś ktoś z ZTM-u pomyśli o polepszeniu informacji na tym dworcu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 10000
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2011-09-01, 01:26

Przecież to nie pierwszy taki obiekt, skąd przekonanie że ZTM go zaniedba?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2011-09-01, 09:48

Matko, jaka beznadziejna nazwa! Jak można było zastąpić znane od wojny Okęcie jakimś potworkiem?

Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 1944
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: irisbus » 2011-09-01, 09:58

W sumie to po zmianie nazwy, jak SIPy zostaną zaktualizowane, to żaden wieśniak z Wałbrzycha (jak ja) nie wsiądzie w tramwaj linii 9 i na końcówce lotniska nie będzie szukał :D

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28859
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-09-01, 15:24

irisbus pisze:W sumie to po zmianie nazwy, jak SIPy zostaną zaktualizowane, to żaden wieśniak z Wałbrzycha (jak ja) nie wsiądzie w tramwaj linii 9 i na końcówce lotniska nie będzie szukał :D
To fakt. Ta nazwa - "Okęcie" - nieco potrafiła zmylić ludzi z poza Warszawy ;)

Aczkolwiek dla warszawiaków, ta pętla zawsze będzie się nazywać "Okęcie". ;)
pmaster pisze:Przecież to nie pierwszy taki obiekt, skąd przekonanie że ZTM go zaniedba?
To nie jest kwestia zaniedbania - tylko szkoda, że ZTM nie chcie zainwestować w informacje elektroniczne. A na takim dworcu by się to sprzydało... zresztą nie tylko na Okęciu ;)
Obrazek

JaBaal
Posty: 84
Rejestracja: 2006-12-23, 17:54
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: JaBaal » 2011-09-01, 16:52

Fajnie, że jest nowy P+R, ale:
1. Niekonsekwencja: Skoro jest POŁCZYńSKA P+R to powinno być AL. KRAKOWSKA P+R (duże litery specjalnie, ponieważ tak jest pisane na przystankach, więc odpada problem językoznawczy -> Al. dużą literą błędnie)
2. Część tramwajowa węzła bez żadnych zmian - mogliby chociaż daszek jakiś dobudować
3. Parking znajduje się tam, gdzie się dojedzie... po pokonaniu największych korków jadąc od Janek i przed korkami jadąc do Janek :(
4. Przedłużenie linii tramwajowej znakomicie utrudnione.
5. Potworek nazewniczy to już "insza inszość", władze Warszawy chyba chcą wymazać Okęcie - z niejasnych powodów też C.H. Okęcie już się nie nazywa Okęcie, tylko Krakowska ileś-tam

[Oftopic napisany z rozgoryczenia]
Dlaczego gmina, której większość terytorium stanowi Okęcie, nazywa się Włochy? A ratusz Włoch jest na Okęciu... :nuts:
Ciekawe, kiedy przystanek kolejowy Warszawa Okęcie zmieni nazwę, bo przecież "ktoś może tam wysiąść, myśląc, że to lotnisko" :wall:
[/oftopic]

faja_k
Posty: 6028
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2011-09-01, 18:51

No ale nie jest to takie głupie, większość mieszkańców Polski skojarzy tę nazwę z lotniskiem właśnie. Takie losy stolicy - musicie się pogodzić z tym, że 1) przyjeżdża do Was mnóstwo idiotów, 2) nawet bardziej rozgarnięci ludzie mogą to pomylić.
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28859
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-09-01, 20:30

Jabaal ma trochę racji. Przynajmniej jeśli chodzi o ten brak konsekwencji w nazewnictwie ;)

Przedłużenie linii tramwajowej - to i tak było nie realne. W Raszynie jest tak ciasno, że bez wyburzeń (czytaj wysiedleń, a więc protestów mieszkańców) by się nie obeszło. A to z kolei podraża koszty. Po za tym przedłużać linię tramwajową - ale dokąd ? do Janek ? ;)

Ja bym jednak ograniczył się do tematu tego wątku - czyli "węzłów przesiadkowych w Polsce" - i patrząc na tą dosyć w sumie ciekawą inwestycję jaką jest budowa piętrowego parkingu, a pod nim dworzec autobusowy mnie osobiście diabli biorą, że ZTM nie chce inwestować w nowoczesne systemy informacji.

Na Okęciu, na Młocinach czy również na Marymoncie - czyli na tych sporych węzłach przesiadkowych - po prostu aż się prosi o duże tablice elektroniczne.

Dlaczego np. w Nowym Sączu (na dworcu MPK) może działać taka tablica ? Dlaczego w Poznaniu działa to bez większych problemów ?... a w Warszawie się nie da zainstalować ? :]
Obrazek

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2011-09-01, 22:23

JaBaal pisze:Al. dużą literą błędnie
Ale w przypadku nazwy przystanku, ktory zaczyna się od slowa aleja, to powinno być z wielkiej litery, bo to nazwa własna przystanku (w tym przypadku aleja nie jest "przedrostkiem" do Krakowska). Tak więc jak dla mnie błędne jest pisane samymi wielkimi literami, bo to jest dopiero niepoprawne dydaktycznie. Przecież nikt tak normalnie nie pisze.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 10000
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2011-09-02, 00:18

Głupio wychodzi z tym Okęciem - niby ludzie z Wałbrzycha mogą myśleć, że pętla tramwajowa Okęcie czy przystanek kolejowy Warszawa Okęcie mają coś wspólnego z lotniskiem, ale lotnisko jest uparcie nazywane ,,lotniskiem im. Chopina". Niedługo się wymyśli nową nazwę, jak Czechowicom
ObrazekObrazek

JaBaal
Posty: 84
Rejestracja: 2006-12-23, 17:54
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: JaBaal » 2011-09-03, 15:12

OPi pisze:[...]
Ale w przypadku nazwy przystanku, który zaczyna się od słowa aleja, [...]
Otóż nazwa zaczyna się od P+R a nie Al. Nazwa Al. Krakowska P+R byłaby już prawidłowa.

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4118
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2011-09-03, 22:39

Sprawę z myleniem lotniska i dzielnicy Okęcie załatwiłoby IMHO wprowadzenie nazy przystanków: "OS. OKęCIE", albo "OSIEDLE OKęCIE".

Bo teraz to macie kfffiatek jak z miasta nad Odrą, w stylu "Zachodnia (stacja kolejowa)".

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 10000
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2011-09-04, 01:55

Sprawę z myleniem lotniska i dzielnicy Okęcie załatwiłoby IMHO wprowadzenie nazy przystanków: "OS. OKęCIE", albo "OSIEDLE OKęCIE
Nie nadaje się. Okęcie to po prostu Okęcie, os. to raczej tyczy się osiedli/dzielnic nazwanych od ulicy (np. ,,os. Górczewska") albo po prostu tak się nazywających (np. ,,os. Bajkowe").
Kędzior pisze: Bo teraz to macie kfffiatek jak z miasta nad Odrą, w stylu "Zachodnia (stacja kolejowa)".
Akurat to nie jest takie złe. Ale nie powinien być Wrocław Zachodni?
ObrazekObrazek

Pirix

Post autor: Pirix » 2011-09-04, 11:53

pmaster pisze:Akurat to nie jest takie złe. Ale nie powinien być Wrocław Zachodni?
Nie może być Wrocław Zachodni ponieważ stacja Wrocław Zachodni jest w całkiem innym rejonie miasta. A stacja w pobliżu przystanku Zachodnia (stacja kolejowa) nazywa się Wrocław Mikołajów. Przystanek wziął nazwę od ul. Zachodniej, która dochodzi w tym miejscu do ul. Legnickiej (na niej właśnie jest zlokalizowany przystanek).

Awatar użytkownika
Rumpel
Posty: 643
Rejestracja: 2010-12-31, 01:02
Lokalizacja: Czeladź Scorpio: 379 619km

Post autor: Rumpel » 2011-09-04, 12:29

A nie lepiej by było wprowadzić nazwe np. OKęCIE P+R ? Bo musze przyznać ż jak byłem tam ostatnio, to myślałem że mój tramwaj gdzieś na jakąś inną pętla jedzie ;) A co do mylenia nazwy - tyle lat było i jakoś funkcjonowało, więc po co te zmiany ?
ЯЦSSIДИ DДИCЭ GIVЭS PФШЭЯ ГФ ЧФU
Post nie zawiera niczego, to tylko spam.

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2011-09-04, 16:01

pmaster pisze:os. Górczewska
No właśnie. Zawsze mnie dziwi ta niepoprawna gramatycznie forma. Tak samo os. Wolska. Powinno być "Osiedle Górczewskie" lub "Górczewska Osiedle".

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4118
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2011-09-04, 17:47

Pirix pisze:
pmaster pisze:Akurat to nie jest takie złe. Ale nie powinien być Wrocław Zachodni?
Nie może być Wrocław Zachodni ponieważ stacja Wrocław Zachodni jest w całkiem innym rejonie miasta. A stacja w pobliżu przystanku Zachodnia (stacja kolejowa) nazywa się Wrocław Mikołajów. Przystanek wziął nazwę od ul. Zachodniej, która dochodzi w tym miejscu do ul. Legnickiej (na niej właśnie jest zlokalizowany przystanek).
To jeszcze dopiszę ciekawostkę z tym związaną: dopisek "(stacja kolejowa)" dodano niedawno.
A żeby było śmieszniej sama stacja znajduje się na ul. Stacyjnej ;) też ulicy dochodzącej do ul. Legnickiej.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28859
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2011-09-14, 19:10

Miałem dzisiaj okazję wpaść - na chwilę na wspomniany w tym temacie dworzec przesiadkowy - "P+R Al. Krakowska", czyli dawne "Okęcie" ;)

No i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem ludzi z ZTM-u. Bowiem ZTM skierował ostatnio, na wspomnianą pętlę, nową linię - 317 ;)

I okazało się, że udało się dosyć szybko po uzupełniać wszelkie tabliczki na samym dworcu:

:strzałka: http://img42.imageshack.us/img42/845/prkrakowska10.jpg
:strzałka: http://img651.imageshack.us/img651/4223 ... wska11.jpg

Pojawiła się też nowa informacja na dużych tablicach informacyjnych. ZTM rozwiesza to wszędzie, ale tak naprawdę to owe plakaty powinny raczej wisieć na dworcach i przystankach kolejowych ;)

Może kogoś z Was to też zainteresuje ;)

:strzałka: http://img18.imageshack.us/img18/8765/informacja10.jpg
:strzałka: http://img707.imageshack.us/img707/5944 ... acja11.jpg

I jeszcze na koniec - ciasnota. #8903 musiał wjechać na krawężnik, by ominąć #1849... ten ostatni przechylił się zresztą na "lewą burtę" ;)

:strzałka: http://img231.imageshack.us/img231/1562 ... wska12.jpg
Obrazek

JaBaal
Posty: 84
Rejestracja: 2006-12-23, 17:54
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: JaBaal » 2011-09-15, 20:08

J-31 pisze:Pojawiła się też nowa informacja na dużych tablicach informacyjnych. ZTM rozwiesza to wszędzie, ale tak naprawdę to owe plakaty powinny raczej wisieć na dworcach i przystankach kolejowych ;)
Nie tylko: np. na pętli autobusowej Dw. Zachodni byłoby to jak najbardziej pożądane (a może tam wisi też? nie wiem) i innych przystankach w pobliżu linii kolejowych.

Dziwnie wygląda "strefa 2. WKD" której nie ma :o:

ODPOWIEDZ