Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Ogólnie o transporcie w Polsce, problemy i codzienność komunikacji miejskiej
Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: pmaster » 2015-08-30, 15:41

Byłem niedawno w szpitalu (nic wielkiego), a droga do szpitala akurat jest w remoncie i autobusy jadą objazdem. Na pętli powieszono coś takiego:
Obrazek
W sumie nawet dobry pomysł, chociaż trasy też by się przydały. Na wiacie przyklejone były jeszcze takie tabelki na sobotę i niedzielę, a żółte komunikaty o objazdach gdzie bądź (jeden na wiacie, drugi — na słupku podtrzymującym dach drugiej wiaty)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: Auper » 2015-08-30, 16:58

Jeśli chodzi o tabelki odjazdów chronologiczne to jest to powszechnie spotykane na większych przystankach Tyskiego MZK, rzeczywiście wygodna sprawa...;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28957
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: J-31 » 2015-09-03, 21:00

Uwaga, to będzie nie przydługa - nie przykrótka historyjka o niegrzecznym misiu i cwanym króliczku...żartowałem. Będą tabliczki. Czyli to co kręci głównego bohatera tegoż tematu, czyli Wlocka :mruga:

Zacznijmy jednak od krótkiej historyjki. Otóż jest w Warszawie taka linia autobusowa co się zwie 166. I od bardzo dawna autobusy tejże linii kursowały do pętli o nazwie "STP Kabaty" (Stacja Techniczno Postojowa Warszawskiego Metra)... aliści aby tam dojechać autobusy przejeżdżały przez inną pętle umiejscowioną tuż przy Testo Kabaty - o nazwie "Os. Kabaty".

Pewnego słonecznego dnia jakiś niegrzeczny misio w ZTM-ie uznał, że to kompletnie nie ma sensu, aby grodziowe Scanie pędziły wszystkie do pętli STP Kabaty ... i tak skrócono linię 166 do pętli "Os. Kabaty", ale... z wariantowymi kursami do pętli STP Kabaty.

Czyli niby 166 dalej dociera do STP, ale tylko w kilku wybranych kursach wariantowych. ;)

Jak ZTM to pokazał w rozkładach ?

1. Tak wygląda rozkład z daleka :strzałka: http://hostmat.eu/images/46947972896717487380.jpg

2. A tak z bliska - zaznaczyli wszystkie kursy nie wiem po co :strzałka: http://hostmat.eu/images/86752135251450412090.jpg

3. A tak wygląda druga strona rozkładu :strzałka: http://hostmat.eu/images/33202884642651021945.jpg

Problem z właściwym oznakowaniem tych kursów bierze się stąd, że linia 166 ma teraz podwójny kraniec "Os. Kabaty / STP Kabaty". Jednakże De facto jak widać po rozkładzie 166 dociera do pętli STP Kabaty tylko w DP ;)

============================

No to teraz mała zmiana klimatów i kilka ciekawostek z Warszawy

1. Linia 28 - taka mała częstotliwość, że udało się wszystko pokazać w jednej, potrójnej tabeli :strzałka: http://hostmat.eu/images/26013638640768495921.jpg

PS. To jest jedyny - biały - rozkład jazdy w tym poście, czyli linia nie jest objęta tymczasową zmianą trasy. To chyba dodatkowa ciekawostka warta pokazania, bo cała reszta powyżej i poniżej - jest na żółto :retard:

2. Linia nr. 1 - napiszę o niej jeszcze w innym temacie - ale tutaj wspomnę o tabliczce rozkładowej. Jedynka została całkowicie opanowana przez Jazz-y Duo, bowiem została skrócona do przystanku "Budowlana" na Bródnie. I tak obecnie wygląda jej rozkład jazdy - tymczasowy do dnia 21.09
:strzałka: http://hostmat.eu/images/84627662588028769982.jpg
:strzałka: http://hostmat.eu/images/93007188198801194618.jpg

W DP jest więcej kursów, ponieważ jedynka jest jedyną linią tramwajową, która pojawia się Targówku i części Bródna ;)

3. No to teraz coś w drugie mańkie ;) Przy okazji sfociłem sobie rozkład nocnej linii autobusowej - traf chciał, że sfociłem N01. Myślę, że będzie to ciekawostka dla Wlocka, bo sam rozkład jest skromny, ale opis trasy... ho-ho :mruga:
:strzałka: http://hostmat.eu/images/83912435944023549450.jpg

4. I jeszcze ostatnia ciekawostka - tymczasowa linia za tramwajowa Z4 - obecnie jedna z baaaardzo wielu zarówno na Targówku jak i na Bródnie. Ciekawostką linii Z4 jest to, że po pierwsze jakiś cwany króliczek w ZTM-ie wymyślił sobie, że będzie to linia o charakterze przyspieszonym. A po drugie nie wiedzieć czemu uznano, że w soboty, niedziele i święta będzie zbyteczna - inna sprawa, że Z-tek na Bródnie jest sporo, więc nie ma to większego znaczenia ;)
:strzałka: http://hostmat.eu/images/16648307571010180565.jpg

... Ufff. Był niegrzeczny misio i cwany króliczek. Czyli wszystko w komplecie - mogę kończyć swój post. Dobranoc :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: pmaster » 2015-09-06, 17:04

Stare londyńskie:
https://youtu.be/puRphMT4qcU?t=2m52s
Pod koniec jeszcze jest fajna scena
ObrazekObrazek

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: wlocek369 » 2015-09-06, 20:33

J-31 pisze: 1. Linia 28 - taka mała częstotliwość, że udało się wszystko pokazać w jednej, potrójnej tabeli :strzałka: http://hostmat.eu/images/26013638640768495921.jpg
ale chyba tylko dzięki temu że trasa mieści się w 1 kolumnie, bo z 2 przystanki więcej i jedna tabliczka mogła by nie wystarczyć.
J-31 pisze: 3. No to teraz coś w drugie mańkie ;) Przy okazji sfociłem sobie rozkład nocnej linii autobusowej - traf chciał, że sfociłem N01. Myślę, że będzie to ciekawostka dla Wlocka, bo sam rozkład jest skromny, ale opis trasy... ho-ho :mruga:
:strzałka: http://hostmat.eu/images/83912435944023549450.jpg
fakt :P chyba dłuższej trasy (liczba przystanków, jak i sama jej długość) już nie ma. ponadto patrząc się na ten rozkład można mieć wrażenie że 1 kolumna wykazu trasy przy standardowej szerokości zajmuje 1/4 szerokości rozkładu.
======================================================================================================
pmaster pisze:Stare londyńskie:
https://youtu.be/puRphMT4qcU?t=2m52s
Pod koniec jeszcze jest fajna scena

ciekawe czy obecne w rzeczywistości wyglądają podobnie jak na tej stronie ;)

http://www.londonbusroutes.net/routes.htm

czyt długie na kilka kartek. Polecam 453 a 24 jeszcze bardziej;)
MPK Włocławek: Tyle rodzin biletów ile lini podmiejskich rozbieżność cen biletów wynosi 70 gr (2.60-3.30zł)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28957
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: J-31 » 2015-10-01, 21:14

Wlocek mam dla Ciebie kolejną ciekawostkę. Rozkład linii 509 w Warszawie ;)

:strzałka: http://hostmat.eu/images/83592534014069414947.jpg

Nie podzielono tego rozkładu na dwie osobne karteczki, lecz zostawiono wszystkie trzy rozkłady na jednej, pomimo tego, że w godzinach szczytu w DP, autobusy tej linii kursują bardzo często a dodatkowo - jak widać na fotce - ogólnie jest sporo kursów nawet w dni świąteczne... a mimo to udało im się to zmieścić ;)
Obrazek

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: wlocek369 » 2015-10-01, 21:33

Nie pamiętam czy czasem ktoś na forum nie pisał że nie lubi dzielenia jednej godziny na 2 wiersze. Tak przy okazji to nastarsze włocławskiej rozkłady o jakich pisałem (niebieskie) miały podobną sytuację gdy w ciągu godziny było więcej niż 4 kursy. A wracając do rozkładu 509 to chyba jest to największa liczba wierszy (wyszło mi 25) jaka może być na 1 rozkładzie. Dodatkowo rozkład ratuje to że trasa zmieściła się w 1 wąskiej kolumnie.
MPK Włocławek: Tyle rodzin biletów ile lini podmiejskich rozbieżność cen biletów wynosi 70 gr (2.60-3.30zł)

kams333
Posty: 2
Rejestracja: 2015-12-18, 22:06

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: kams333 » 2015-12-19, 01:12

Witajcie. Jak wiadomo w Kielcach zbudowano słynne na cały kraj, jeśli nie świat przystanki. W ramach tej inwestycji zmienił się także wygląd rozkładów jazdy, które są nie tylko na nowych przystankach, lecz także są za każdym razem, gdy zachodzi potrzeba umieszczane na starszych przystankach.
http://wstaw.org/m/2015/12/18/DSCN4062.JPG
http://wstaw.org/m/2015/12/19/DSCN4063.JPG
W porównaniu ze starszymi rozkładami niewiele się zmieniło, dodano czas przejazdu, zmieniono wygląd listy ukazującej przystanki no i trochę grafika.
Tak wyglądały te starsze rozkłady które jeszcze w wielu miejscach wiszą.
http://wstaw.org/m/2015/12/19/DSCN3415.JPG

Chętnych odnośnie informacji na temat rozkładów kieleckich zapraszam na pw.

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 279
Rejestracja: 2007-10-02, 21:05
Lokalizacja: PL-WR,KR,KSU/IE-G

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: TranslatorPS » 2015-12-19, 21:16

Suuper, następna aktualka do BusMana do zdobycia...
A tak na serio, muszę przyznać, że ZTM porządnie zamówiło wzór (względnie AGC porządnie im wysztukowało) i schludnie to wszystko wygląda. Mi się osobiście podoba.
Signatureless...

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: Auper » 2015-12-20, 01:15

A ja bym się doczepił i z mienił jedno, mianowicie adnotacje co do wariantu kursu zrobiłbym małą literą i najlepiej po spacji, w tej chwili zlewa się to nieco z minutami i tworzy pewien nieład zmniejszający intuicyjność rozkładów

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: pmaster » 2015-12-20, 16:59

Piękne rozkłady. Linii kupa, kursują średnio raz na godzinę.
Piękne są też SMSy do sprawdzania pozycji autobusu, którą to pozycję w innych miastach sprawdza się w internetach
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 279
Rejestracja: 2007-10-02, 21:05
Lokalizacja: PL-WR,KR,KSU/IE-G

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: TranslatorPS » 2015-12-20, 17:00

@auper: Co do tego, to słowem wyjaśnienia powiem tak, że w BusManie literki wariantów kursów można dwojako mieć. Można pozwolić BusManowi wygenerować z automatu (wtedy o literce decyduje kolejność wariantów na liście i lecą od A po kolei), ale można też wpisać samemu ręcznie. Przy wpisaniu ręcznym literki każda tabliczka przystankowa się tego słucha i według tej literki kursy oznacza - ma to też miejscie w Kielcach od hen hen daleko (zresztą nie wiem jak teraz, ale 10 lat temu to bajzel w bazie danych to mieli, nie powiem). Jednak gdyby zostawić generowanie literek BusManowi, wtedy różne tabliczki przystankowe generują różnie - większość z automatu generuje duże litery, a niektóre małe (na bank bydgoska, gdańska, lubelska i płocka). Generalnie można wymusić małe litery, ale ja osobiście stosowałbym duże litery do wariantów, a małe litery do ograniczenia dni kursowania. A kursy niskopodłogowe to powinno się podkreślać, ale co ja się znam...

@pmaster: SMSy są, ale jest też strona internetowa z mapami Google od R&G (to samo, co macie w Płocku) oraz myBus na telefony ;)
Signatureless...

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: pmaster » 2015-12-20, 17:48

Najfajniej byłoby, gdyby każdy kurs był niskopodłogowy.
A jeśli jest to wszystko, to możnaby skasować już te SMSy premium. I tak pewnie nikt z nich nie korzysta.
ObrazekObrazek

wlocek369
Posty: 274
Rejestracja: 2009-05-10, 19:37
Lokalizacja: Włocławek

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: wlocek369 » 2016-01-05, 22:15

A jest ktoś w posiadaniu zdjęcia rozkładów krakowskiego szybkiego tramwaju który po dostosowaniu dla osób starszych i niedowidzących znajduje się na 2 tabliczkach ? no chyba że taka sytuacja dotyczy innej linii wtedy pytanie dotyczy danej linii.
MPK Włocławek: Tyle rodzin biletów ile lini podmiejskich rozbieżność cen biletów wynosi 70 gr (2.60-3.30zł)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28957
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: J-31 » 2016-01-05, 23:30

Ja byłem kilka razy w Krakowie, ostatni raz w 2012 - ale nie zajrzałem wtedy do KST... natomiast mam zdjęcie tabliczek linii 50 i 51 z roku 2009

:strzałka: https://hostmat.eu/images/15434309854127654136.jpg
Obrazek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28957
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: J-31 » 2016-01-31, 19:25

Od dawna oglądam swoje fotki z zeszłego roku z Gdańska - mam je tapecie - ale dopiero teraz się dopatrzyłem. Gdański ZTM w rozkładach jazdy informuje jaki operator obsługuje daną linię... i tu mnie naszło małe zaskoczenie. Nie spotkałem się z tym. A na pewno w Warszawie ZTM tego nie czyni. :cool:

Czy ktoś się orientuje czy gdzieś jeszcze organizator na rozkładzie wykazuje taką informację ? ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
oolek15
Posty: 748
Rejestracja: 2008-03-13, 13:02
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: oolek15 » 2016-02-01, 01:39

KZK GOP w rozkładzie internetowym oczywiście. Na tabliczkach chyba nie.

Piotr

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: Piotr » 2016-02-01, 06:56

ZTM Poznań na swoich rozkładach publikuje logo przewoźnika oraz numer telefonu do ów firmy.

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: 9507 » 2016-02-01, 16:23

We Wrocławiu na każdym przystanku wisi lista telefonów i adresów do odpowiedzialnych za pewne sprawy transportowe, znajdziemy tam również informacje o obsłudze linii przez poszczególnych przewoźników. Kiedyś pod rozkładami była adnotacja, np. "Linię obsługują Dolnośląskie Linie Autobusowe, ul. Krakowska xx, tel. xxxxxxx"

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 279
Rejestracja: 2007-10-02, 21:05
Lokalizacja: PL-WR,KR,KSU/IE-G

Re: Tabliczki z rozkładami jazdy na przystankach

Post autor: TranslatorPS » 2016-02-01, 16:35

W Radomiu można wywnioskować dopóki na danym przystanku znajdują się jakiekolwiek kursy zjazdowe (opisywane są one z reguły jako "B - kurs do zajezdni xxx (stałą trasą do yyy)" gdzie xxx to przewoźnik [MPK lub ITS], a yyy to ostatni przystanek na głównej trasie; alternatywnie pojawiają się litery D, a bardzo rzadko również C*), gdyż jak właśnie wspomniałem, w legendzie znajduje się informacja na którą zajezdnię zjeżdża dany wóz. Danych kontaktowych do samego przewoźnika na rozkładzie (ani na przystanku w ogóle) nie uświadczymy - odpowiednie nalepki znajdują się dopiero na kabinie w samym autobusie.
W Krakowie na samym dole pod listą przystanków z reguły znajduje się napis "MPK S.A. w Krakowie" czy któraś taka wariacja na ten temat, natomiast linie Mobilisa mają tam "Mobilis sp. z o.o.". Rozkłady linii Mobilisa zawierają również numer telefonu do dyspozytora tejże firmy - informacji tej nie ma na rozkładach MPK.

*) - drugie kuriozum radomskie. Praktycznie każda relacja ma swoją literkę w wariantach (na przykładzie ósemki literka kursów do Golędzina jest inna na odcinku Os. Wośniki - Bulwarowa / Pośrednia niż na odcinku Halinów - Wolanowska / Areszt; podobnie na 14 litery do Sadkowa lub na Port Lotniczy są inne na odcinku Potkanów / Stalowa - Wierzbicka / Warsztatowa, niż na odc. Os. Południe - Lubelska / Chorzowska). Jest to spowodowane tym, że z tej samej bazy danych (ba, z tego samego okienka w programie!) generowane są ulotki z rozkładami, które można kupić w wybranych Punktach Sprzedaży Biletów za (ileś tam lat temu na pewno, teraz nie jestem aż taki tego pewien) 70gr. Przykładowa ulotka wygląda tak >> http://i.imgur.com/LESa5gC.png . Na przedniej stronie ulotki w pierwszej, górnej części znajduje się motyw komunikacyjny, data ważności oraz dane kontaktowe do MZDiK, z tyłu natomiast znajduje się obowiązujący cennik biletów.
Signatureless...

ODPOWIEDZ