Elektroniczne tablice przystankowe

Tutaj dowiesz się o technice stosowanej w pojazdach komunikacji miejskiej Masz problem natury technicznej? Napisz tutaj.
Poznaniak

Elektroniczne tablice na pętlach

Post autor: Poznaniak » 2006-02-10, 18:51

To zapraszam do dyskusji :)

Czy w Waszych miastach takowe tablice są :?:
Co sądzicie o pomyśle instalowania takowych tablic, czy ma to jakiś sens :?:

Ja w skrócie napisze sytuacje w Poznaniu:

Najnowoczesniejsza takowa tablica działa obecnie na petli Starołęka. Składa sie ona z 4 paneli. Wyswietlane są następujące informacje:
- numer linii
- kierunek trasa przejazdu
- peron z którego tramwaj (autobus) odjeżdza
- godzina odjazdu
Tablica ta jest bardzo czytelna i z pewnoscią ułatwia pasażerom wybranie tramwaju który najszybciej z petli odjeżdza

Druga (troche starsza tablica) działa na dworcu na Ratajach. Składa się ona z 8 paneli, pokazywane są te same informacje jak na pętli na Starołecke. Obecnie trwaja prace nad dostosowaniem systemu do przetwarzania informacji o liniach podmiejskich

Trzecia tablica znajduje sie na petli PST. Składa sie ona z dwóch paneli i informuję o:
- numerze linii
- peronie
- godzinie odjazdu

Tablica ta jest dość mało czytelna dlatego jej zywot już sie kończy. Wczoraj zamontowano tam pierwszą z nowych tablic finansowanych przez MPK przyu współpracy z ZPORR. Tablica składa sie z 3 paneli. Wyswietlane będa informacje o numerze linii, kierunku trasie przejazdu, peronie i godzinie odjazdu. O czytelności nic nie moge jeszcze powiedziec poniewaz ów tablica jeszcze nie działa (zacznie pewnie dopiero jak zainstaluja drugą podobną). Jutro postaram sie dostarczyć fotkę

Do końca tego kwartału podobne tablice maja stanąć na:
- dworcu Sródka (6 dwustronnych tablic po 2 panele)
- dworcu Górczyn (tablica z 8 paneli)
- dworcu (czy jak kto woli juz pętli) Starołęka (2 tablice po 2 panele)
- węźle przesiadkowym Ogrody (2 tablice po 4 panele)

voy

Post autor: voy » 2006-02-10, 19:11

Porób jakieś fotki :)

rupak9
Posty: 1082
Rejestracja: 2004-11-27, 20:42
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: rupak9 » 2006-02-10, 19:15

Takie tablice to bardzo fajne rozwiązanie (np. zamiast rozkładów), ale jak się do nich dobiorą "skiny", to już jest gorzej.

ppln

Post autor: ppln » 2006-02-10, 20:46

W Łodzi jest jedna taka tablica na Kaliskim i druga na Wyszyńskiego (tramw.), ale kiedyś nie działała. Obydwie informują o linii, kierunku i czasie odjazdu. Czas odjazdu miga na minutę przed odjazdem. I nie macie wydzielonych postojów na każdą linię? W Łodzi taki system funkcjonuje przy autobusach na większych krańcówkach i się sprawdza. A tramwaje tam gdzie staną tam będą stały bo chyba nie opłaca się budować osobnego toru na każdą linię.

Poznaniak

Post autor: Poznaniak » 2006-02-10, 22:01

ppln pisze:. I nie macie wydzielonych postojów na każdą linię? W Łodzi taki system funkcjonuje przy autobusach na większych krańcówkach i się sprawdza. A tramwaje tam gdzie staną tam będą stały bo chyba nie opłaca się budować osobnego toru na każdą linię.
Tzn na chybił trafił np. na PSTce peron pierwszy jest praktyczie w całosci przeznaczony dla linii 16, z drugie startuje 12,14,15..Na Starołęce podobnie
- z 1: zazwyczaj startują 3, 4, 12
- z 2: zazwyczaj 13,17,18
- z 3: podczas szczytu linia 12
Systen na petli jest sterowany komputerowe dzieki temu żadncyh wadliwych informacji na tablicy nie ma

Poznañczyk

Post autor: Poznañczyk » 2006-02-10, 22:59

Poznaniak pisze:z 3: podczas szczytu linia 12
Nieraz wsiadalem też do 3/4 na 3 peronie.

Na Sobieskiego zawieszono już wczoraj 2 nowe 3-wierszowe tablice(jedna dla tramwajów a druga dla busów). Kolega Poznaniak niech podejdzie koło kiosku "Pętla" to zobaczy i drugą...
Poznaniak pisze:praktyczie w całosci przeznaczony dla linii 16
Wczoraj na Sobieskiego widziałem "12" na peronie 1...

Aha, na Górczynie też już wisi wielka tablica...

Damhan

Post autor: Damhan » 2006-02-10, 23:09

U nas to każda linia ma swoje wydzielone stanowiska. M.in. w Jelitkowie. Na Chełmie także tak będzie. :)

Poznaniak

Post autor: Poznaniak » 2006-02-11, 17:23

Poznańczyk pisze:
Poznaniak pisze:z 3: podczas szczytu linia 12
Nieraz wsiadalem też do 3/4 na 3 peronie.
Jak wyjazd z zajezdni z awari do nie dziwie się..
Poznaniak pisze:praktyczie w całosci przeznaczony dla linii 16
Poznańczyk pisze:[Wczoraj na Sobieskiego widziałem "12" na peronie 1...
Zapewne rano, gdy na Sobieskiego trudno jest zobaczyć szestnastkę, popołudniu praktycznie w całosci przeznaczony jest dla linii "16" za wyjatkie sytuacji wawaryjnych

Sorki za jakoś zdjec ale warunki były fatalne:
Starołęka
Rataje dworzec
Sobieskiego (widok od petli autobusowej)

Poznañczyk

Post autor: Poznañczyk » 2006-02-11, 17:30

Poznaniak pisze:Zapewne rano, gdy na Sobieskiego trudno jest zobaczyć szestnastkę,
Dokładnie o 13:53 :retard:
Poznaniak pisze: Jak wyjazd z zajezdni z awari do nie dziwie się..
Tak, szczególnie jak przed kilkoma minutami przyjechał z trasy i po prostu zawracał przez zajezdnię...

Poznaniak

Post autor: Poznaniak » 2006-02-11, 18:11

Poznańczyk pisze:
Poznaniak pisze:Zapewne rano, gdy na Sobieskiego trudno jest zobaczyć szestnastkę,
Dokładnie o 13:53 :retard:
No to była opóźniona :), a zdrugiego pewnie 15stka odjeżdzała :)

Poznańczyk pisze: Tak, szczególnie jak przed kilkoma minutami przyjechał z trasy i po prostu zawracał przez zajezdnię...
No chyba, ze była taka ogromna zadyma na pętli :)

Poznañczyk

Post autor: Poznañczyk » 2006-02-11, 19:01

Poznaniak pisze:No to była opóźniona :smile:, a zdrugiego pewnie 15stka odjeżdzała :smile:
Dokładnie, a "12" jak zwykle opózniona.... to był jakiś 105Na+105NaD

Poznaniak

Post autor: Poznaniak » 2006-02-11, 20:50

Poznańczyk pisze:
Poznaniak pisze:No to była opóźniona :smile:, a zdrugiego pewnie 15stka odjeżdzała :smile:
Dokładnie, a "12" jak zwykle opózniona.... to był jakiś 105Na+105NaD
No to masz odpowiedź co robiła na pierwszym peronie...

Moze to "za cudo" na 12/3 bodajze 294...

Poznañczyk

Post autor: Poznañczyk » 2006-02-11, 21:42

Z linii PST poza 16 na peronie pierwszym właśnie najczęsciej widuję beznadziejną "12-tkę"... :shocked:

Kuba_2837

Post autor: Kuba_2837 » 2006-02-14, 12:01

W Bydgoszczy mamy parę elektronicznych tablic, ale to tylko na większych pętlach.

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2006-02-14, 21:21

Bydgoszcz zdaje ma takie tablice już od dłuższego czasu. W końcu PIXEL w pobliżu :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28952
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-15, 13:45

Jak widzę koledzy z Bydgoszczy i Poznania, to prawdziwi szczęściarze. Takie tablice spokojnie funkcjonują na większych pętlach, czy dworcach przesiadkowych. A np. w Warszawie nie ma czegoś takiego i na razie nie zapowiada się na taką "rewolucję" :|
Obrazek

ppln

Post autor: ppln » 2006-02-15, 13:48

W Łodzi też mamy kilka takich, nie zapominaj o nas ;) Wy macie Solarisy, a my mamy tablice na krańcówkach ;)

voy

Post autor: voy » 2006-02-15, 19:17

J-31 jak się nie zapowiada? A remont Banacha - Gocławek to co? :mruga:

Damhan

Post autor: Damhan » 2006-02-15, 22:49

voy pisze:J-31 jak się nie zapowiada? A remont Banacha - Gocławek to co? :mruga:
I myslisz, że zamontują tam takie tablice?

Poznañczyk

Post autor: Poznañczyk » 2006-02-15, 23:45

Wypadałoby skoro będzie to gruntowny remont z ZPORR. W Poznaniu montaż tablic jest przeprowadzony osobno bez jakichkolwiek remontów (projekt autonomiczny).

ODPOWIEDZ