Chętnie kupię monitor, tel....

Wszystko co dziwne i niewyjaśnione na Forum. Takie UFO 😉
faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Chętnie kupię monitor, tel....

Post autor: faja_k » 2007-11-13, 20:14

plocmaster pisze:A monitor to nie wiem, od czego się popsuł
Mnie się pół roku temu popsuł, zdaje się, że od tego, że mu się gwarancja 2 miesiące wcześniej skończyła... LG Flatron T710PH? :P

Posty wydzielone z tematu "plocmaster". Mod J-31 ;)

PAFAWAG

Post autor: PAFAWAG » 2007-11-13, 20:18

KKS pisze:LG Flatron
Nie strasz mnie, właśnie z niego korzystam! Jak dotąd nie sprawia problemów, i mam nadzieję, że sprawiał nie będzie... :roll:

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2007-11-13, 21:28

PAFAWAG pisze:Zrób se elektroskop, nie będzie problemu - ozelektryzujesz się, i komputer będzie cały
Mam w domu instalację elektryczną z uziemieniem, myślę, że schwytanie bolca (bez skojarzeń) w gniazdku wystarczy. I chyba jeszcze trzeba oprócz tego pamiętać o rozładowaniu wszystkich osób grzebiących. Co za życie…
PAFAWAG pisze:a jeśli był stary, no to cóż...
2,3 lata
PAFAWAG pisze:Jeśli macie kineskopy, lepiej wywietrzcie pomieszczenie po długim forumowaniu - zbyt duża ilość zjonizowaneo powietrza nie jest za zdrowa.
Coraz bardziej przekonuję się do LCD.
KKS pisze:LG Flatron T710PH?
Nie, Samsung 765MB. Dobry z niego sprzęt był, szkoda, że nie działa. Zaraz zresztą zdejmę mu pokrywę i zobaczę co się stało, choć się nie znam, może któryś kondensator jest spuchnięty albo coś… Aha, i jak nagle zniknę z forum, to znaczy, że jednak rozkręcanie monitora bez posiadania wiedzy na temat jest naprawdę niebezpieczne

faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2007-11-13, 22:46

PAFAWAG pisze:Nie strasz mnie, właśnie z niego korzystam! Jak dotąd nie sprawia problemów, i mam nadzieję, że sprawiał nie będzie...
Mój też nie sprawiał, Twojemu życzę 10 lat sprawnego działania :P
plocmaster pisze:2,3 lata
2,3 lata to niecałe 7 miesięcy, toż to nówka prawie.
plocmaster pisze:Coraz bardziej przekonuję się do LCD.
Ja też się nie mogłem przekonać, ale się poddałem ;)

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2007-11-13, 22:59

PAFAWAG pisze:Może kondensator, jeśli to monitor kineskopowy - to jedna z jego wrażliwszych części, a jeśli był stary...
Z pewnością... a który :?:
plocmaster pisze:schwytanie bolca w gniazdku wystarczy. I chyba jeszcze trzeba oprócz tego pamiętać o rozładowaniu wszystkich osób grzebiących
Najlepiej uziemić obudowe kompa. Raczej grzebiąc na pewno jej każdy dotknie.
KKS pisze:Mnie się pół roku temu popsuł... LG Flatron T710PH
To wiele wyjaśnia :P
PAFAWAG pisze:Nie strasz mnie
Podobno Nostradamus przepowiedział, że w listopadzie tego roku nastąpi kres wszystkich produktów LG :D
plocmaster pisze:Samsung 765MB. Dobry z niego sprzęt był, szkoda, że nie działa
No patrz, a już sądziłem, że nie masz zalet (bez urazy - żart). Jak co, to mam na zbyciu ten model.
plocmaster pisze:Coraz bardziej przekonuję się do LCD.
Może Samsung SM 206BW :?:
KKS pisze:2,3 lata to niecałe 7 miesięcy
Wg jakiego kalendarza :?: :chytry:

faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2007-11-13, 23:06

u2w pisze:Wg jakiego kalendarza
Jedno lato trwa trzy miesiące, podobnie, jak zima, wiosna, czy jesień, więc nie wiem, czemu się dziwisz...

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2007-11-14, 00:17

Ja też mam Flatrona tyle, że miałem trochę więcej szczęścia - spalił się nie cały miesiąc przed zakończeniem gwarancji :D

faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2007-11-14, 00:18

Oddałeś go, czy wymieniłeś na nowy? :P

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29084
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2007-11-14, 11:08

plocmaster pisze:Coraz bardziej przekonuję się do LCD.
Ja już się dawno przekonałem. I...polecam :mruga:

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2007-11-14, 14:39

KKS pisze:Jedno lato trwa trzy miesiące
No tak, nie wziąłem pod uwagę, że kol. Plocmaster używa(ł) ten monitor tylko w lato. Zapewne ma inny na każdą porę roku :mruga:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29084
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2007-11-14, 15:02

A to ja już chyba rozumiem, czemu Plocmaster co chwila jeździ do Warszawy... Po prostu Plocmaster skupuje monitory. W Płocku nikt mu już nie chce sprzedać, to jeździ do Warszawy :diabeł:

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2007-11-14, 19:57

KKS pisze: 2,3 lata to niecałe 7 miesięcy, toż to nówka prawie.
Nie pij tyle.
u2w pisze:Podobno Nostradamus przepowiedział, że w listopadzie tego roku nastąpi kres wszystkich produktów LG
Uuu, a ja mam telewizor LG
u2w pisze:No patrz, a już sądziłem, że nie masz zalet
Ależ ja mam pełno zalet, jestem bardzo mądry i w ogóle
u2w pisze:Może Samsung SM 206BW
Jakieś 19-20 cali LCD. Zastanowię się tylko, czy panoramiczny, czy nie.
u2w pisze:No tak, nie wziąłem pod uwagę, że kol. Plocmaster używa(ł) ten monitor tylko w lato. Zapewne ma inny na każdą porę roku
Ty też tyle nie chlej
J-31 pisze:A to ja już chyba rozumiem, czemu Plocmaster co chwila jeździ do Warszawy... Po prostu Plocmaster skupuje monitory. W Płocku nikt mu już nie chce sprzedać, to jeździ do Warszawy
Eee tam, najpierw miałem wycieczkę szkolną, a potem musiałem kupić parę rzeczy. A monitor to nie wiem, gdzie się kupi.

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2007-11-14, 20:38

plocmaster pisze:Jakieś 19-20 cali LCD. Zastanowię się tylko, czy panoramiczny, czy nie.
206BW ma 20" i jest panoramiczny
plocmaster pisze:Ty też tyle nie chlej
Niestety już się skończyło :retard: BTW jeśli piłem to tylko do KKS-a

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2007-11-14, 20:51

A w ogóle to jak sądzicie - brać panoramę czy nie?

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2007-11-14, 21:49

IMO brać. Internet: nie przeszkadza, filmy - pomaga, gry - różnie, inne aplikacje - na pewno nie przeszkadza. Sam miałem dylemat, przekonano mnie i jestem zadowolony.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2007-11-14, 22:02

u2w pisze:filmy - pomaga
Zależy jakie, niepanoramiczne są rozciągnięte, a ja lubię stare polskie
u2w pisze:gry - różnie
Pomaga głównie przy nowszych, a pogram sobie w nie najprędzej za rok.
Ale chyba jednak będzie panorama.

faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2007-11-14, 22:18

plocmaster pisze:Pomaga głównie przy nowszych, a pogram sobie w nie najprędzej za rok.
Jak dużo grasz, a nie masz kasy na dobrą kartę to nie bierz panoramy. Innych przeciwwskazań nie ma... W sumie żałuję, że sam nie wziąłem.

ppln

Post autor: ppln » 2007-11-14, 23:06

IMO panoramiczne na poważnie zaczynają się od 21-22" (1680x1050), te z mniejszą rozdzielczością są za niskie.

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2007-11-14, 23:15

plocmaster pisze:niepanoramiczne są rozciągnięte
Nieprawda.
ppln pisze: poważnie zaczynają się od 21-22" (1680x1050)
Samsung 20" ma taką rozdzielczość.

PAFAWAG

Post autor: PAFAWAG » 2007-11-15, 23:02

ppln pisze:IMO panoramiczne na poważnie zaczynają się od 21-22"
Mój LG Flatron L1732S ma ok. 17,4 cali w przekątnej, i obraz nie jest rozciągnięty - jest kwadratowy, tak, jak monitor, i mimo, że z tego, co napisał u2w, nie zalicza się do panoram, obraz jest raczej przyzwoitej wielkości :]
u2w pisze:inne aplikacje - na pewno nie przeszkadza
Wszelkie LCD (nie tylko panorama) nawet polepsza - w kineskopach jest tak, że te elementy pasków zadań, które znajdują się najbliżej krawędzi ekranu, mogą nie być widoczne całkowicie, ze względu na krzywiznę jego ekranu.
Na mojej ok. 17,4-calówce te wszystkie elementa są widoczne doskonale, a mam porównanie, gdyż mój Dziadek użytkował do niedawna kineskopa z drugiej połowy lat 90. :D

ODPOWIEDZ