Elektrobus na bazie SORa

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki SOR...

Co sądzisz o Elektrobusie?

Czesi są do przodu - jak widać prace nad technologią są zaawansowane
6
13%
Pożyjemy zobaczymy
21
45%
I tak nic z tego nie będzie
2
4%
Dlaczego on jest taki pokraczny?!
18
38%
 
Liczba głosów: 47

Køemílek

Post autor: Køemílek » 2010-03-18, 14:34

siekierowy pisze: Zgadza się poza tym że elektrownie w Polsce są zasilane węglem brunatnym a nie ropą.
Na węgiel brunatny funkcjonuje w Polsce tylko pięć elektrowni (Bełchatów, Pątnów, Konin, Adamów i Turów). Reszta "jedzie" na kamiennym. Poza tym węgiel brunatny jest mniej kaloryczny od kamiennego ;-)

Lopez

Post autor: Lopez » 2010-03-22, 10:46

siekierowy pisze:Zgadza się poza tym że elektrownie w Polsce są zasilane węglem brunatnym a nie ropą.
Dodatkowe generatory są z reguły na ropę, bo są tańsze i ekonomicznejsze przy krótszym rozruchu.

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2010-06-12, 21:22

Eelektrobus jest już na stronie SORa :!:
http://sor.cz/site/elektrobus-sor-ebn-105

Wygląda więc na to, że pojazd jak najbardziej można już kupić. Mamy przy okazji dostęp do danych technicznych.

spex

Post autor: spex » 2010-07-21, 15:33

Gniazdka dla samochodów elektrycznych są np w Krakowie.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2010-07-21, 15:50

Ale leci przez nie za mało prądu, jak na autobus.

Awatar użytkownika
Marcin_558
Posty: 4011
Rejestracja: 2006-09-02, 19:08
Lokalizacja: Bydgoszcz/Łochowo
Kontakt:

Post autor: Marcin_558 » 2010-08-06, 19:06


Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2010-09-24, 11:02

Może nie będzie o SORze, ale w temacie jak widać rozgorzała dyskusja na temat sensowności elektrobusów i ich możliwości. A co na to Chińczycy :?: Myślę, że rozwiązali problem dość oryginalnie:
Zwróćcie uwagę na to urządzenie zamontowane na dachu tego elektrobusa:
http://phototrans.eu/14,440455,0,Sunwin ... _045G.html

Otóż służy to do ładowania akumulatorów na przystankach:
http://phototrans.eu/14,440459,0,Sunwin ... _005G.html

Awatar użytkownika
irisbus
Posty: 1944
Rejestracja: 2006-05-08, 17:24
Lokalizacja: Wałbrzych
Kontakt:

Post autor: irisbus » 2010-09-24, 11:30

Bardzo ciekawe rozwiązanie, autobus jest ekologiczny a za razem nie potrzebna jest budowa sieci na całej trasie, co umożliwia łatwiejszy rozwój takiego rozwiązanie na przykład na starówkach miast, gdzie na sieci wieszanie nie za bardzo chcą się godzić konserwatorzy i obrońcy zabytków. Ciekawe jakie są koszty takiego rozwiązania w stosunku do budowy sieci standardowego trolejbusu.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29014
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2010-09-24, 13:11

Super. Wymyślili fajnie rozwiązanie. Niemcy kiedyś testowali coś takiego, ale w konsekwencji autobus musiał ciągnąć przyczepkę, a ładowanie odbywało się na pętlach ;)

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2011-01-04, 23:49

mhd-ostrava.cz pisze:Drugi elektrobus (5002) wyjechał na linie 27 grudnia, kursując naprzemiennie z 5001 na 38. 8 października przedsiębiorstwo ogłosiło przetarg na dostawę dwóch elektrobusów na rok 2011.
No to robi się ciekawie w pobliskiej Ostrawie :)

Oprócz tego w Tatrach Wysokich pojawił się jako skibus trzeci elektryczny SOR, którego właścicielem (?) jest SAD Humenné.
http://www.busportal.cz/modules.php?nam ... 75&secid=3

siekierowy

Post autor: siekierowy » 2011-01-05, 11:00

Ale ładowanie odbywa się chyba na przystankach końcowych a nie na wszystkich, tam gdzie pojazd stoi dłużej. Jaki sens miałoby doładowywanie przez kilkanaście sekund podczas wymiany pasażerów. Poza tym takie szybkie ładowanie mocnym prądem nie jest zdrowe dla akumulatorów. Długie ładowanie na pętlach ogranicza bardzo mobilność pojazdu. Co zrobić gdy kilka pojazdów podjedzie na pętlę i braknie stanowisk, wszystkie wypadną z rozkładu? Jak dla mnie rozwiązanie ma bardzo dużo minusów.

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2011-06-17, 17:54

Tak no to powstał już 6 egzemplarz elektrycznego SORa, w tym 4 dla przewoźnika z Ostrawy.
http://www.danekf.cz/mhd-ostrava/obrazk ... 5004-1.jpg

Awatar użytkownika
Wojtek-MKM
Posty: 574
Rejestracja: 2010-08-06, 13:41
Lokalizacja: Kraków Czyżyny

Post autor: Wojtek-MKM » 2011-06-17, 20:47

Puściliby to wreszcie po Polsce...

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2011-06-17, 21:01

Wojtek-MKM pisze:Puściliby to wreszcie po Polsce...
Po co?

Awatar użytkownika
Wojtek-MKM
Posty: 574
Rejestracja: 2010-08-06, 13:41
Lokalizacja: Kraków Czyżyny

Post autor: Wojtek-MKM » 2011-06-17, 21:29

Na testy... chyba nie do mycia garów, nie? Sorry, ale ja za normalne pytanie miałem warna, a Amalio za spam to nie dostanie?

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2011-06-17, 21:55

To nie jest spam tylko proste pytanie na które Ty jak widać nie potrafisz konkretnie odpowiedzieć. Jakbyś nie zauważył to nie jest jakiś tam sobie autobus tylko pojazd elektryczny. Już widzę w Polsce tą niekończącą się listę zamówień na tej pojazd. Konkluzja z testów byłaby taka, że "no fajne, fajne ale diesel jest tańszy. A jak wydać wywrotkę pieniędzy, to już lepiej wydać pieniądze na hybrydę, bo nie będzie tak ograniczona zasięgiem".
No więc z czym to ludzi. Mało gdzie u nas są w stanie w ogóle pozwolić na coś więcej niż standard, a Ty chcesz jeszcze elektrobusa komuś opchnąć.

Awatar użytkownika
KB
Kierowca
Kierowca
Posty: 881
Rejestracja: 2008-09-13, 16:14
Lokalizacja: BB/Katowice/Rybnik
Kontakt:

Post autor: KB » 2012-06-19, 23:29

Na Czech Raildays 2012 pojawił się 8,5-metrowy elektryczny SOR:
- Zdjęcia: Tu i Tu

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4309
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2013-07-23, 22:53

SOR EBN 9,5 po liftingu. Wygląda nieźle, tylko tylny panel nie pasuje wzornictwem do przedniego.
Obrazek
Obrazek
Zdjęcia ze strony: http://www.busportal.sk/modules.php?nam ... 94&secid=7

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2013-07-24, 08:26

Ten przód nowym Tra... Liderem 9 zajeżdża.

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4309
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2013-07-24, 12:31

Jeśli mówisz o tym czarnym pasie pod szybą, to zapominasz, że to SOR wcześniej takie rozwiązanie stylistyczne wprowadził ;)

ODPOWIEDZ