Urbino 18 MetroStyle

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki Solaris...
nevander13

Post autor: nevander13 » 2012-02-18, 13:38

tak. tylko dlaczego ukrywają go w Polsce???
jest to IV generacja a na dzień dzisiejszy badają rynki itd.
wymyślenie pojazdu oraz prowadzenie próby itd to kosztuje a solarisa nie stać na wprowadzeniu modelu na 5-20 pojazdów bo zysków nie ma,

Awatar użytkownika
K4016td
Posty: 461
Rejestracja: 2011-06-01, 18:33
Lokalizacja: Kierownik Zamieszania
Kontakt:

Post autor: K4016td » 2012-02-18, 13:54

Mhm, a skąd masz takie dane że jest to IV generacja? I skąd wiesz że ich nie stać?

Pojazd robi się na zamówienie klienta, wedle jego potrzeb.

Aha, z tego co wiem to jednak jest Solaris BHNS :!:

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2012-02-18, 14:40

nevander13 pisze:tak. tylko dlaczego ukrywają go w Polsce???
A co - mają go trzymać w tajnej bazie na Syberii :?:
nevander13 pisze:jest to IV generacja
Wcale nie, bo dwunasta.
nevander13 pisze:a na dzień dzisiejszy badają rynki itd.
Na dzień dzisiejszy to jest autobus stworzony do konkretnych celów, do tras BRT :]
nevander13 pisze:wymyślenie pojazdu oraz prowadzenie próby itd to kosztuje a solarisa nie stać na wprowadzeniu modelu na 5-20 pojazdów bo zysków nie ma,
Może wyjaśnij jakoś szerzej o co Ci się rozchodzi, bo trudno się połapać. Solaris nie ma pieniędzy :?: Ma. Nie zrobił autobusu na kilkadziesiąt sztuk :?: No właśnie zrobił - BHNS.

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1491
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Auper » 2012-03-16, 00:28

No i Solaris rozpoczął testowe tournée po świecie, na pierwszy ogień Veolia Grudziądz...;)

Awatar użytkownika
Skoda 16T
Posty: 1136
Rejestracja: 2008-05-06, 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Skoda 16T » 2012-03-16, 08:40

Auper pisze:No i Solaris rozpoczął testowe tournée po świecie, na pierwszy ogień Veolia Grudziądz...;)
Dwa autobusy przegubowe Veolii będą jeździć po ulicach Grudziądza
Utworzono: 15-03-2012, godz. 15.03, Ostatnia aktualizacja: 15-03-2012, godz. 16.22

Obrazek
Marian Bereza, kierowca Veolii, będzie testował autobus

Dwa autobusy przegubowe Veolii o napędzie hybrydowym będą testowane na ulicach Grudziądza.

Jeden z nich został sprowadzony aż z Francji. Wyglądem przypomina pojazd z filmów science-fiction.

- Jest bardzo nowoczesny. Wszystko praktycznie zautomatyzowane. Wrażenie robi oświetlenie wnętrza i diody w podłogach - mówi Marian Bereza, który będzie testował autobus. - Jechałem nim już przez miasto i ludzie przyglądali mu się z zaciekawieniem.

Pojazd ma napęd hybrydowy - spalinowo-elektryczny. Po Grudziądzu będzie jeździł przez trzy tygodnie od soboty, na linii nr 12. Raczej nie ma szans, aby został u nas dłużej.

- Jest bardzo drogi. Poza tym, chyba nie ma potrzeby aby tak wielkie autobusy woziły pasażerów w Grudziądzu - dodaje pan Marian.
¬ródło:
:strzałka: http://www.mmgrudziadz.pl/artykul/dwa-a ... grudziadza

Solcity

Post autor: Solcity » 2012-03-16, 14:12

No proszę, chociaż spodziewałem się że ktoś inny będzie go testował niżeli Grudziądz ...

Awatar użytkownika
OPi
Posty: 2193
Rejestracja: 2008-09-20, 21:51
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: OPi » 2012-03-16, 16:56

Jest dostępna jakaś lista miast, które będą go testować? :P

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29080
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2012-03-16, 21:27

Powinni tego testera przyprowadzić do Warszawy. Nasi decydenci lubią takie drogie zabawki. A nuż się komuś spodoba :mruga:

Gadzie
Posty: 1046
Rejestracja: 2007-04-16, 20:48
Lokalizacja: Dobroszyce
Kontakt:

Post autor: Gadzie » 2012-03-16, 23:43

Tego chyba nikt się nie spodziewał :D A drugi to jaki?

Awatar użytkownika
Biały
Posty: 276
Rejestracja: 2011-10-26, 01:22
Lokalizacja: Piła

Post autor: Biały » 2012-03-17, 00:34

J-31 pisze:Powinni tego testera przyprowadzić do Warszawy.
Wszystko byście chcieli tylko dla siebie :chytry:
A tak serio to chyba ten autobus ma sens eksploatacji tylko w Warszawie :roll: no bo po co taka krowa gdzie indziej :?:

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2012-03-17, 00:38

Biały pisze:no bo po co taka krowa gdzie indziej :?:
Możesz wyjaśnić co rozumiesz przez "krowa" :?: To jest normalny autobus przegubowy. Z tymże przeznaczony do BRT. Więc nadaje się gdzie bądź.

Szkoda tylko, że do Grudziądza mam tak daleko...

Awatar użytkownika
Biały
Posty: 276
Rejestracja: 2011-10-26, 01:22
Lokalizacja: Piła

Post autor: Biały » 2012-03-17, 01:23

Dobra apologize :lol: nie wiem czemu myślałem, że jest trochę większy od normalnej 18. No ale cena tego autobusu na pewno nie taka, żeby jeździł "gdzie bądź" ;)

Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 380
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Post autor: Rudy » 2012-03-17, 13:59

Ja już widzę że zaliczy faila, popatrzcie na przód http://www.galeriamkmgrudziadz.za.pl/ga ... p?pos=-554 wydaję mi się że jak wjedzie w większą dziurę to się nieźle przód porysuje.

Awatar użytkownika
Przemek
Administrator
Administrator
Posty: 4391
Rejestracja: 2007-02-20, 10:44
Lokalizacja: Nie
Kontakt:

Post autor: Przemek » 2012-03-17, 17:00

Mnie tylko zastanawia jedno - cena szyby przedniej ;)

M11
Posty: 68
Rejestracja: 2011-09-01, 23:09
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: M11 » 2012-03-17, 17:03

Potestują go trochę i skończy w PKM Sosnowiec. Do kolekcji będą mieli :diabeł:

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1491
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Post autor: Auper » 2012-03-18, 23:45

Rudy, na 90% ani długość, ani wysokość przedniego zwisu nie różni się od standardowego SU, więc żadem fail...;)


Solcity

Post autor: Solcity » 2012-03-24, 14:29

Hehe jest świetny, chociaż szkoda że w sekcji A ma same półtoraki :) i że ma te "boczne skosy" z przodu.

Awatar użytkownika
Mrozard
Moderator
Moderator
Posty: 1563
Rejestracja: 2009-06-18, 10:17
Lokalizacja: co

Post autor: Mrozard » 2012-03-24, 14:38

Szkoda, że same półtoraki? Bardzo dobrze! Szerokie przejścia i dużo miejsca dla pasażerów stojących. Toż to wóz do BRT.

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9998
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2012-03-25, 04:30

mrozard pisze:Szkoda, że same półtoraki? Bardzo dobrze! Szerokie przejścia i dużo miejsca dla pasażerów stojących. Toż to wóz do BRT.
A ja się nie zgodzę, na półtoraku usiądzie tyle samo osób co na pojedycznym siedzeniu, więc marnuje się miejsce. Jeśli pozwala na to szerokość nadkoli, to lepiej zrobić układ 2+1 i wtedy 33,(3)% pasażerów więcej zajmie tyle samo miejsca. Chociaż z tego co widziałem to bardziej pasowałyby tam podwójne siedzenia.
Deska też zdecydowanie nie wyszła, w kawałku plastiku a'la Wspólnota Niepodległych Państw mamy 3 wyświetlacze LCD (ojej, ale nowocześnie!), a za kierowcą z lewej strony? Tak, tak, wszystkie przyciski, które nie zmieściły się na desce :/

ODPOWIEDZ