NG 3x3

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki Man...
_Tomasz

Post autor: _Tomasz » 2006-02-17, 19:30

Ja wiem tylko, że niedawno jeździł na 116, ale ostatnio go nie widziałem.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28962
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-23, 10:35

Piotrek_2274 pisze:Przeczytałem na jednym z warszawskich forów że po południu 3906 jako 5/522 na przystanku Łowcza się złamał. Może ktoś wie coś więcej?
Wczoraj tj. 22.02 widziałem NG313 #3906 na Sobieskiego. Obsługiwał linię 116. Autobus zachowywał się normalnie, otrzymał pionową czarną listwę.

Natomiast co do tego złamania, to ja mam pewną hipotezę. Otóż niedawno byłem świadkiem uszkodzenia innego NG313 ze stalowej. Tylna część przyczepy osiadła na jezdni. Powód: wcale nie przełamanie, po prostu nie wytrzymało zawieszenie w przyczepie. W konsekwencji autobus o własnych siłach zjechał awaryjnie do zajezdni (R13) w asyście pogotowia (Ikarus 280/A). Jechał bardzo powoli, ponieważ ostro szorował tylnym zwisem o jezdnię. :/

... I pewnie tak bylo z #3906 ;)
Obrazek

Jenom

Post autor: Jenom » 2006-02-23, 11:25

Witam wszystkich! Przepraszam, że zaczynam moją działalność na KM Forum od zaprzeczeń;)
Jeśli bowiem chodzi o 3906 to pokazał do czego zdolny jest pchacz, i to nawet spacyfikowany elektroniką. Wyjeżdżając z przystanku Łowcza-> Wilanów, wóz złożył się pod niezwykle ostrym kątem i tak już został, zajmując 1,5 pasa ulicy Wiertniczej, oraz po części chodnik.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28962
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-23, 12:13

Jenom pisze:Witam wszystkich! Przepraszam, że zaczynam moją działalność na KM Forum od zaprzeczeń;)
Jeśli bowiem chodzi o 3906 to pokazał do czego zdolny jest pchacz, i to nawet spacyfikowany elektroniką. Wyjeżdżając z przystanku Łowcza-> Wilanów, wóz złożył się pod niezwykle ostrym kątem i tak już został, zajmując 1,5 pasa ulicy Wiertniczej, oraz po części chodnik.
Witamy na forum. Czyli to była awaria zupełnie z innego powodu. I co z nim zrobili ? :shocked:
Obrazek

Profesor

Post autor: Profesor » 2006-02-23, 12:35

Niestety NG313 mają swoje wady. Jedną z takich wad jest słaba konstrukcja mocowania silnika. Wszystkie Krakowskie many podczas wizyty w serwisie miały wstawiane dodatkowe wzmocnienia do konstrukcji mocowania silnika, inaczej silnik mógłby się oberwać lub na nierównościach <b>poprostu</b> by "latał". W krakowskich manach problem jest także z szarpiącymi srzyniami biegów, sądze jednak iż jest to wina zużycia części które nie są wymieniane. A jeśli chodzi o zawieszenia, trzymają się ona nawet dobrze, w autach bardziej "zadbanych" jest wręcz bardzo dobre.

Jenom

Post autor: Jenom » 2006-02-23, 18:53

Wracając do 3906- na miejsce przyjechały 2 pogotowia autobusowe, radiowóz Nadzoru Ruchu i po kilku godzinach wóz zjechał o własnych siłach do ZEA Chełmska. No i dalej służy liniowo.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28962
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-04-03, 11:30

Mam dla Was, nie tylko zdjęcie już archiwalne (choć wykonałem je w marcu br.), ale również zagadkę.

Dokąd zmierza ten autobus ? :mruga:

Obrazek

Aby ułatwić Wam życie dopiszę tylko:
:strzałka: Przedni display - "131 Sadyba"
:strzałka: Boczny display - "131 Dw. Centralny" :devil:
Obrazek

Podi

Post autor: Podi » 2006-04-03, 14:50

Nic dziwnego..nieraz zdarzają sie takowe pomyłki...

Dziwny

Post autor: Dziwny » 2006-04-03, 15:18

To raczej nie jest pomyłka tylko po prostu super wyświetlacze R&G, które lubią zostawić z boku inny napis niż z przodu.

Awatar użytkownika
Piotrek_2274
Posty: 700
Rejestracja: 2005-09-03, 13:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Piotrek_2274 » 2006-04-03, 15:31

Dziwny pisze:To raczej nie jest pomyłka tylko po prostu super wyświetlacze R&G, które lubią zostawić z boku inny napis niż z przodu.
Np: z przodu 112 Karolin, z boku 524 Bródno-Podgrodzie :P

Dziwny

Post autor: Dziwny » 2006-04-03, 15:37

W Krakowie bardzo lubi zostać na bocznym wyświetlaczu napis "Wyjazd na linię", podczas gdy przedni i tylny pracują jak najbardziej normalnie.

jacool

Post autor: jacool » 2006-04-03, 16:41

To ja mam pytanie... po co na jednej ścianie boczne 3 razy to samo. Na wyświetlaczu 131, na tablicy 131 i na naklejce 131...

voy

Post autor: voy » 2006-04-03, 17:37

Ja strzelam - jedzie na Sadybe;) ale sytuacja nietypowa - bo przy wyświetlaczach Pixelowskich mnie to by nie zdziwiło nadto - pomyłka kierowcy przy ustawieniu. Ale R&G?? Tych wyświetlaczy nie można ustawiać z osobna.

ppln

Post autor: ppln » 2006-04-03, 18:00

To do pixelowskich trzeba kilka razy jeden kod podawać (na wszystkie displaye)?

@Jacool: Też się dziwię, że kierowcy te dykty wsadzają. W Łodzi dykty idą w ruch tylko kiedy padną wyświetlacze albo gdy ich nie ma :)

Awatar użytkownika
u2w
Posty: 2030
Rejestracja: 2005-02-15, 16:59
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Post autor: u2w » 2006-04-03, 19:05

ppln pisze:To do pixelowskich trzeba kilka razy jeden kod podawać (na wszystkie displaye)?
W życiu. Obsługa zarówno systemu R&G jak i Pixela sprowadza się do wklepania linii i kierunku (Pixel) lub wariantu (R&G). A to, co napisał Dziwny wynika raczej z awarii systemu. Pewnie wiadomo, że tablica się zawiesza ale jakoś nie ma chętnych, żeby to naprawić/zgłosić do serwisu :(

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2006-04-03, 19:59

jacool pisze:na naklejce 131...
To nie naklejka, ino kawał dykty z wypisanymi przystankami (BTW przydatny patent), jest dla ZTM W-wa tym, czym dla chrześcijan krzyż.
Autobusy MZA generalnie nie mają z boku wyświetlaczy, z wyjątkiem NG313 i chyba NM223, choinka (jak tenże wynalazek jest nazywany) wystarcza.
ObrazekObrazek

jacool

Post autor: jacool » 2006-04-03, 20:09

plocmaster pisze:To nie naklejka, ino kawał dykty z wypisanymi przystankami
Nieważne :) Na fotce chodzi mi o to żółto-zielone pod dyktą z 131 :)
Ale OK, skoro dla ZTM to taka relikwia, to nie czepiam się.
Bardzo tego brakuje w pojazdach tylko z wyświetlaczami... Przydałyby się przynajmniej takie patenty, jak na przykład mała tablica wsuwana w specjalne prowadnice gdzieś wewnątrz pojazdu (piszę tutaj o Gdańsku) :)

ppln

Post autor: ppln » 2006-04-03, 20:56

Właściwie to najlepsze są displaye wewnętrzne w autobusie i mapka na przystanku. Bo czasami wątpię, żeby kierowcom takiego 69 (2 dodatkowe warianty) się chciało przekładać choineczki w wozach z wyświetlaczami.

jacool

Post autor: jacool » 2006-04-03, 21:36

ppln pisze: displaye wewnętrzne w autobusie
Rozdzielczośc... Najwyżej dwie linie tekstu... Czyli cała trasa nie może być przedstawiona. Chyba że zamontujemy monitory LCD z wykazem przystanków :)
ppln pisze:mapka na przystanku.
Były w Gdańsku, teraz nie ma... Tylko na przystanku spis wszystkich przystanków.
A co do zmieniania przez kierowcę choinki/termometru czy jak to kto tam zwie :) To trochę sportu nikomu jeszcze źle nie zrobiło. Zmiana jednaj tablicy w środku pojazdu trwa ok 30 sekund...

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9997
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2006-04-03, 21:52

jacool pisze:Były w Gdańsku, teraz nie ma... Tylko na przystanku spis wszystkich przystanków.
A nie dlatego, że macie remonty i trzebaby codziennie zmieniać mapkę?
jacool pisze:Chyba że zamontujemy monitory LCD z wykazem przystanków :)
Czemu nie, Niemcy mają coś takiego. Szacowałem kiedyś koszty i mało kto zbankrutowałby od tego. :D
ObrazekObrazek

ODPOWIEDZ