N4011

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki Neoplan...
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28896
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-01-08, 12:19

janko pisze:1. Dlaczego cały czas święci się kontrolka od ABS? czy jest to prawidłowe, jeżeli nie to co może być tego przyczyną?
A czy to nie jest czasami ostrzeżenie, że "nie działa ABS" :cool:
Obrazek

janko

Post autor: janko » 2009-01-08, 12:33

J-31 pisze:
janko pisze:1. Dlaczego cały czas święci się kontrolka od ABS? czy jest to prawidłowe, jeżeli nie to co może być tego przyczyną?
A czy to nie jest czasami ostrzeżenie, że "nie działa ABS" :cool:
Po żaświeceniu kontrolki ABS tył dział a przód blokuje na śliskim

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28896
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-01-08, 12:37

janko pisze:Po żaświeceniu kontrolki ABS tył dział a przód blokuje na śliskim
Jeżeli przednie koła blokują się na śliskiej nawierzchni (śniegi, lód), to znaczy, że ABS po prostu nie działa ;)
Obrazek

maly_miki

Post autor: maly_miki » 2009-01-08, 16:04

janko pisze:Czy ASR dział automatycznie czy jest do tego jakiś przełącznik?
Powinien działać automatycznie, ale jest to układ korzystający z tej samej elektroniki i czujników na kołach co ABS, więc jak ABS kuleje to i ASR może nie działać.
W pierwszej kolejności sprawdziłbym czujniki na przedniej osi. Bo jeżeli są wadliwe to elektronika nie wie, że koło się nie obraca i nie odpuszcza hamulców. To samo dot. ASR - u. Jak elektronika nie wie, że przednie koła się nie obracają to nie reaguje na osi napędowej.

Awatar użytkownika
Matlik
Posty: 612
Rejestracja: 2008-01-23, 23:02
Lokalizacja: Krynica-Zdrój

Post autor: Matlik » 2009-01-08, 20:08

Widzę, że wreszcie ktoś z mojego miasta zawitał :D Może ta kontrolka oznacza że właśnie ten ABS działa, czyt. nie ma problemu. Jak te Neoplany zajechały do Dębicy?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28896
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-01-09, 09:54

Matlik pisze:Może ta kontrolka oznacza że właśnie ten ABS działa, czyt. nie ma problemu.
Raczej nie. Z tego co zauważyłem po pulpitach różnych pojzdów, w tym Neoplanów - to wychodzi na to, iż cała logika jest taka: ;)

- jak coś działa - pulpit jest czysty, żadnych lampek - no poza tym co musi być, czyli np. światła drogowe (zielona lampka), czy włączone jakieś urządzenia obsługujące przedział pasażerski (jeśli istotnie mają podświetloną ikonę na pulpicie, bo może to być tylko podświetlony przycisk) ;)

- natomiast jak nie działa jakiś element, szczególnie związany z bezpieczeństwem prowadzenia pojazdu - np. ABS - to na pulpicie pojawia się lampka. Kolor lampki uzależniony jest od poziomu bezpieczeństwa. W tym wypadku ABS ma kolor pomarańczowy, co jest dla kierowcy ostrzeżeniem, że może jechać, ale musi zachować ostrożność. :cool:

Zresztą zauważyłem, że w samochodach osobowych jest dokładnie tak samo. Kolor poświetlonej ikony - na pulpicie - jest uzależniony od poziomu bezpieczeństwa pojazdu i tego, czy możesz nim poruszać się dalej "o własnych siłach". Ikony mają się pojawiać tylko w wypadku wystąpienia awarii.

Tak było u mnie w Yarisie. I tak mam teraz w Seacie Cordoba. W obu pojazdach mam ABS. I w momencie gdy nie działa pojawia się żółta ikona z napisem ABS ( w Yarisie zapala się ikona, a w Cordobie ikona pulsuje). Natomiast, gdy ABS działa normalnie, na pulpicie nie pojawia się nic, prócz "świateł".

Dla przykładu: zadławienie silnika (zgaszenie) czy brak ciśnienia oleju - czerwone ikony. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Matlik
Posty: 612
Rejestracja: 2008-01-23, 23:02
Lokalizacja: Krynica-Zdrój

Post autor: Matlik » 2009-01-09, 14:26

No racja, w zasadzie moje twierdzenie było nielogiczne trochę. Taką odpowiedź na BF dostałem:
Kontrolka od ABS nie powinna się świecić, coś jest niesprawne, najczęściej któryś czujnik przy kole. Albo są zwarte przewody, albo przetarte, dostaje się wilgoć itp. W tym przypadku najlepiej podpiąć pod komputer, inaczej to jest szukanie po omacku. Zegar na desce może mieć jakieś przepięcie od lamp prawdopodobnie. ASR chyba działa cały czas. Pytanie ode mnie: czy w MKS Dębica nie ma elektryka?

janko

Post autor: janko » 2009-01-10, 09:56

Matlik pisze:Widzę, że wreszcie ktoś z mojego miasta zawitał :D Może ta kontrolka oznacza że właśnie ten ABS działa, czyt. nie ma problemu. Jak te Neoplany zajechały do Dębicy?
Neoplany przyjechały na kołach z Berlina

imarcin

Post autor: imarcin » 2009-02-01, 16:14

Dziś na linię 52 wyjechał jeden z czterech kupionych dla SPAD-u Neoplanów N4011. Zostały kupione tylko dlatego że mogą przejechać pod pewnym bardzo małym mostkiem :). Do niedawna jeździły tam Jelcze M11.

Awatar użytkownika
Skoda 16T
Posty: 1136
Rejestracja: 2008-05-06, 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Skoda 16T » 2009-03-02, 21:30

Wałęsa dawaj moje 100 milionów! | :strzałka: naczarnych.ubf.pl

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2009-03-02, 21:53

Ten pasek nad światłami... :confused: Do Neosia to malowanie nie pasuje, szkoda też, że nie dostał diodowego wyświetlacza... ;)

Awatar użytkownika
Amalio
Posty: 5887
Rejestracja: 2006-12-31, 20:37
Lokalizacja: Pawłowice
Kontakt:

Post autor: Amalio » 2009-03-02, 22:00

To przecież jest 4011...
Tory na tiry!

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28896
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-03, 09:13

Owszem to jest N4011 i zdaje się, że długo nie pojeździł w oryginalnym malowaniu. ;)
Obrazek

imarcin

Post autor: imarcin » 2009-03-18, 18:18

Z moich informacji wynika że nie będzie miał tego niebieskiego pasku nad światłami widocznego w drugim zdjęciu :)

No i jest pierwszy dobrze pomalowany :). Moim zdaniem wygląda dobrze. Co sądzicie?

Obrazek
Ze strony http://www.mkm.szczecin.pl
Ostatnio zmieniony 2009-03-18, 22:56 przez imarcin, łącznie zmieniany 3 razy.

9507
Posty: 2871
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2009-03-18, 18:22

Całkiem, całkiem, ale: po co pierścień na kole na granat? i szkoda, że diodowych wyświetlaczy nie ma ;)

Kamil

Post autor: Kamil » 2009-03-18, 20:00

9507 pisze:po co pierścień na kole na granat?
A czy to w ogóle ma jakieś znaczenie? ;)

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: MKM_KK » 2009-03-18, 20:39

nom... diodowe wyświetlacze by nawet nieźle na nim wyglądały...

Awatar użytkownika
Shadow238
Posty: 3006
Rejestracja: 2006-10-22, 00:17
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Shadow238 » 2009-03-18, 21:22

MKM_KK pisze:nom... diodowe wyświetlacze by nawet nieźle na nim wyglądały...
Ale dośc kosztują, więc nie każdego przewoźnika stac na ten wydatek.
imarcin pisze:No i jest pierwszy dobrze pomalowany . Moim zdaniem wygląda dobrze. Co sądzicie?
No ładnie, byle żeby te wozy były dobrze myte na zajezdni bo biały dominuję w tym malowaniu.

MKM_KK
Posty: 118
Rejestracja: 2009-03-16, 20:14
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle

Post autor: MKM_KK » 2009-03-18, 21:30

Nom... Wkońcu za efekt trzeba płacić...

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 28896
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-03-19, 09:40

9507 pisze:Całkiem, całkiem, ale: po co pierścień na kole na granat?
On takie miał już przed przelakierowaniem. Tak więc ten granat na kole mu po prostu pozostawiono ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ