[BAHN] Symulacja

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

[BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2006-10-19, 12:35

Szanowni koledzy mam zgodę Neo na to by móc się odrobinkę pochwalić.

Otóż od sierpnia wspólnie robimy symulację miasta, które w zasadzie nie ma nazwy. Miasto wciąż się rozbudowuje, chociaż aktualnie koncentrujemy na tworzeniu komunikacji miejskiej.

No, ale po kolei. Oto nasze miasto wraz z elementami zewnętrznymi
Obrazek

Na symulację obecnie składają się takie elementy jak:

1. miasto, jest ono może zbyt kwadratowe, ale w przyszłości będzie się jeszcze rozrastało

2. dwa lotniska - można do nich dojechać zarówno autobusem pospiesznej linii L (łączy je) jak również pociągami SKM

3. Miasteczko z fabryką o nazwie "Stare Gacie"

================
Nasze miasto jest ośrodkiem przemysłowym, a do ważniejszych zakładów, które się znajdują na symulacji należy:

1. Fabryka "NEOMAN", której założycielem i pomysłodawcą był Neo
Obrazek

Fabryka jest potężna i posiada jest podzielona na wewnętrzny serwis oraz działy:
Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejnym sporym zakładem który na razie jest w fazie budowy i organizacji jest fabryka "KONSTAL", natomiast nie co mnieszą fabryką jest "PESA". Produkuje nam ona tramwaje:
Obrazek

Zajmuje ona więcej miejsca, Zobaczycie to poniżej. A kolejnym dużym i poważnym zakładem pracy jest Rafineria:
Obrazek

Mamy również kopalnię
Obrazek


==============
kilka słów o komunikacji miejskiej. Najważniejszym jej elementem jest wewnętrzna komunikacja kolejowa - typu SKM. Są to cztery linie S1, S3 oraz dwie okólne linie S21 i S22. Linią S1 można dojechać na lotnisko krajowe, a linią S3 na lotnisko międzynarodowe.

Tutaj Macie screen z jednego z przystanków linii okólnej
Obrazek

Jesteśmy nowocześni a więc są też dwa duże centra handlowe
Obrazek Obrazek

Oprócz centrów handlowych są również: bazar oraz Hale Targowe. Można będzie do nich dojechać komunikacją miejską, w tym również tramwajami. Do Centrów handlowych dodatkowo można dojechać "darmobusami". Linię do C.H. "Janusz" obsługuje ajent - firma ITS, Zwróćcie uwagę na makijaż ich autobusów.

Komunikacja miejska na dzień dzisiejszy to

- 13 linii trolejbusowych, w tym dwie pospieszne (E50 i E51),

- 26 linii autobusowych

- 1 linii prywatnej do Starych Gaci (ITS10)

- 14 linii tramwajowych zwykłych oraz czterech linii szybkich (Szybki Tramwaj) linie E1-E4

Wśród linii tramwajowych zwykłych mamy jedną podmiejską - nr. 4 - do Starych Gaci.

Na terenie Starych Gaci istnieje komunikacja miejska - trzy linie G1-G3

Ważnymi elementami komunikacji miejskiej są węzły przesiadkowe. Najczęściej są to dworce kolejowe, ale też są węzły przesiadkowe komunikacji miejskiej. Oto jedno z nich:
Obrazek
Tutaj dojeżdżają tramwaje ze Starych Gaci, stąd można dojechać do większych zakładów pracy lub dalej w miasto.

==============
Tabor

1. Od razu muszę napisać, że wagony typu 120N oraz wszystkie modele autobusów, trolejbusów i ciężarówek wykonał Neo. :)

2. Nasze miasto jest pierwszym miastem na świecie, które eksploatuje wagony tramwajowe typu 120N
Obrazek

3. Warto zwrócić uwagę, że fabryka "NEOMAN", której twórcą jest NEO produkuje również trolejbusy.

A tutaj Macie serię screenów przedstawiających modele w naszej symulacji:
Obrazek Obrazek

Mamy też autobusy pracownicze - to jest Jelcz M120 "Supero" Rafinerii"
Obrazek

A na tym screenie widać trolejbus linii expresowej - to ten, który nie wjechał do zatoczki przystankowej
Obrazek


Ciąg dalszy jutro. I co o tym Myślicie ? :)

Awatar użytkownika
204wras
Motorniczy
Motorniczy
Posty: 356
Rejestracja: 2006-06-02, 20:57
Lokalizacja: Wrocław Bronx

Post autor: 204wras » 2006-10-19, 14:48

Przepiękne.
J-31 czy dałbyś do ściągnięcia? I mam malutki problem jak zarejestrować Bahna?

rupak9
Posty: 1082
Rejestracja: 2004-11-27, 20:42
Lokalizacja: Gdynia

Post autor: rupak9 » 2006-10-19, 14:50

Widać, że strasznie dużo pracy w to włożyliście :).

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-19, 14:52

No no super symulacja. <b>napewno</b> napracowaliście się przy niej :) Może umieścicie ją na www.bahn.w.pl ? Albo chociaż tu na forum. Chciałbym zobaczyć "na żywo" wasze miasto :mruga: Mam tylko jedno "ale" jeśli chodzi o pojazdy. Są bardzo podobne do tych na www.mzk804.prv.pl :] Czyżby naprawde Neo nie wzorował się na nich?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-10-19, 15:13

Michał pisze:Są bardzo podobne do tych na www.mzk804.prv.pl
Ta strona jest w przebudowie, więc raczej chyba Neo się nie wzorował. Z tego co wiem ich makijaż to był pomysł Neo. Ja go tylko zachęciłem do wyobraźni. Chciałem aby autobusy miały coś z żółci i czerwieni. :)
Michał pisze:Chciałbym zobaczyć "na żywo" wasze miasto
Na razie niczego nie mogę obiecać - decyzja należy również do Neo. Pomysłodawcy symulacji.

Po za tym, póki co symulacja jest jeszcze w fazie budowy. ;)

Awatar użytkownika
pmaster
Posty: 9999
Rejestracja: 2005-10-31, 16:42
Lokalizacja: Europa Środkowa

Post autor: pmaster » 2006-10-19, 16:03

J-31 pisze:Miasteczko z fabryką o nazwie "Stare Gacie"
Co ta fabryka produkuje? :chytry:
J-31 pisze:A kolejnym dużym i poważnym zakładem pracy jest Rafineria:
:retard:
J-31 pisze: - 1 linii prywatnej do Starych Gaci (ITS10)
J-31 pisze:Wśród linii tramwajowych zwykłych mamy jedną podmiejską - nr. 4 - do Starych Gaci.
I się nie dublują? Ja tam wolałbym pojechać tramem niż autobusem prywaciarza, ale w końcu to normalne… :D
Moje uwagi ogólne: wszystko ładnie pięknie, tylko te miasto jakieś takie za bardzo właśnie kwadraciaste — można to było rozplanować inaczej, np. tu się krzyżują 2 drogi, to walimy miasto, miasto się potem rozrasta, powstają nowe dzielnice, zakłady pracy, nowe komunistyczne dzielnice z blokami z wielkiej płyty, jeszcze trochę zakładów pracy, całkiem nowe dzielnice, o — potrzebna obwodnica to ją robimy, i efekt narysować. Na razie miasto jest trochę bez wyrazu.
Poza tym — kawał dobrej roboty. :mruga:

[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 16:04 ]
J-31 pisze:Miasteczko z fabryką o nazwie "Stare Gacie"
Co ta fabryka produkuje? :chytry:
J-31 pisze:A kolejnym dużym i poważnym zakładem pracy jest Rafineria:
:retard:
J-31 pisze: - 1 linii prywatnej do Starych Gaci (ITS10)
J-31 pisze:Wśród linii tramwajowych zwykłych mamy jedną podmiejską - nr. 4 - do Starych Gaci.
I się nie dublują? Ja tam wolałbym pojechać tramem niż autobusem prywaciarza, ale w końcu to normalne… :D
Moje uwagi ogólne: wszystko ładnie pięknie, tylko te miasto jakieś takie za bardzo właśnie kwadraciaste — można to było rozplanować inaczej, np. tu się krzyżują 2 drogi, to walimy miasto, miasto się potem rozrasta, powstają nowe dzielnice, zakłady pracy, nowe komunistyczne dzielnice z blokami z wielkiej płyty, jeszcze trochę zakładów pracy, całkiem nowe dzielnice, o — potrzebna obwodnica to ją robimy, i efekt narysować. Na razie miasto jest trochę bez wyrazu.
Poza tym — kawał dobrej roboty. :mruga:

[ Dodano: Czw 19 Paź, 06 16:19 ]
I mógłbyś napisać trochę o przedsiębiorstwach KM w mieście, np.:
Organizatorem KM jest od strajku w 1995 r. Zarząd Komunikacji Januszowic i Starych Gaci (ZKJiSG), organizuje on przetargi na obsługę linii autobusowych, z czego większość obsługuje będący spółką miejską Zakład Komunikacji Autobusowej i Trolejbusowej (ZKAiT), niektóre ITS Warszawa o/Januszowice, a także po 1 linii PKS Januszowice i firma Wojciecha Pękały. Linie trolejbusowe obsługuje ZKAiT, a tramwajowe i SKM — Zakład Komunikacji Szynowej (ZKS), sprzedany grupie Connex w 2002 r. (udziały mają także PKP PR i miasta Januszowice i Stare Gacie). Linie G1-G3 obsługuje PKS Januszowice pt. Stare Gacie.
No, coś takiego.

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-19, 17:54

J-31: Co innego wzorować się na czymś (przerobić) a co innego wymyśleć samemu.

pecik

Post autor: pecik » 2006-10-20, 00:27

Kopalnia bez bocznic kolejowych, albo kolejki wąskotorowej? Tirami ten wągiel z podziemi wywożą? :D

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 500
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2006-10-20, 07:35

Michał pisze:J-31: Co innego wzorować się na czymś (przerobić) a co innego wymyśleć samemu.
Co do Neomanów to one powstały od podstaw i są moim dziełem jak też modernizacje 102Na i 105N/Na które niedługo zobaczycie na symulacji.

A co do dania linka na forum naszej symulacji na razie sie wstrzymamy z tym.Ale już niedługo pojawi się ona na forum i zobaczycie ją sobie na żywo.

Nie zdradze sekretów jakie jeszce mam w zanadrzu więc wasza ciekawosć jeszcze bardziej wzrośnie :devil:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-10-20, 10:05

Neo ma rację po prostu symulacja jest jeszcze nie skończona, zatem takie detale jak np. wewnętrzna kolej tudzież bocznica kolejowa pojawią się później. Na razie pochwaliliśmy się tym co już udało się zrobić. Reszta później.
plocmaster pisze:I mógłbyś napisać trochę o przedsiębiorstwach KM w mieście
Tak. Już to czynię. Specjalnie zostawiłem to na później.

Otóż komunikację autobusową - oczywiście tą publiczną - obsługuje dwóch przewoźników. Różnią się oni kolorystycznie, ale barwy autobusów mają jeden wspólny kolor. Jest to czerwony.

Ponieważ w górnej (prawej) części miasta brakuje zajezdni KM, zatem firma ITS - na zasadzie podwykonawcy - przejęła obsługę komunikacji publicznej w tej części miasta. Tudzież wspomaga ona KM swoimi brygadami na niektórych liniach.

Na razie - powtarzam sprawa jest mocno rozwojowa i jeszcze wiele się zmieni - autobusy zarówno KM (zaj. ADP1) jak i ITS-u można spotkać na linii 103. A poniżej screeny przedstawiające zarówno trasę tej linii oraz jej tabor.
Obrazek Obrazek

Drugi screen przedstawia sytuację gdy autobus KM (ADP1) właśnie podąża na trasę linii 103, a inny autobus ITS-u właśnie z niej zjeżdża - nie wjechał na pętle. Jest to południowa wymiana brygad.

Na naszej symulacji autobusy zazwyczaj obsługują komunikację lokalną, linie są krótkie i mają dowieźć lokalnie do tramwaju lub pociągu. Ewenementem jest jednak linia 126. Obsługa KM (zajezdnie ADP1 i ADP2). Poniższy screen przedstawia trasę linii 126.
Obrazek

Na naszej symulacji trolejbusy, podobnie jak tramwaje, obsługuję głównie komunikację ogólnomiejską. Przynajmniej na razie.

A poniżej screen z jedej z pętli "węzłowej" mieszczącej się na "Rondzie autobusiarzy". Można tutaj przesiąść się zarówno do tramwajów jak i autobusów lokalnych lub trolejbusów (na razie tylko lonii 505) jadący dalej do górnej części miasta.
Obrazek Obrazek

Jak Widzicie tabor trolejbusowy jest znacznie zróżnicowany. I są to zarówno Ikarusy 280.49 jak i niskopodłogowe Neomany oraz Solarisy Trollino. ;)

...O trolejbusach napiszę jednak więcej w poniedziałek... :P

[ Dodano: 2006-10-20, 11:12 ]
plocmaster pisze:I się nie dublują? Ja tam wolałbym pojechać tramem niż autobusem prywaciarza, ale w końcu to normalne…
Na szczęście nie dublują się. Linia tramwajowa (czwórka) nie dojeżdża do centrum miasta a jedynie do "Węzła Przesiadkowego", natomiast autobusy prywaciarza (linia ITS10) jadą zupełnie inną trasą i dojeżdżają do ścisłego centrum, a pętlę mają przy Dworcu Głównym. ;)

Zatem dla każdego coś miłego, ale... wiadomo. Coś, za coś. Tramwaj to komunikacja publiczna, łatwość przesiadki (np. do szybkiej linii E4, która jest miejskim przedłużeniem linii 4) i jest możliwość kupienia biletu okresowego, który umożliwia łatwy, szybki przejazd przez miasto bez dopłat. :P

A prywaciarz, to osobny bilet. :mruga:

autobusiarz6

Post autor: autobusiarz6 » 2006-10-22, 11:33

Super miasto.W piątek ściągłem Bahn i nareszcie dobrze mi działa.Przedtem nie mogłem stawiać zwrotnic bo wyskakiwał błąd.Komunikacja w tym mieście jest bardzo ciekawa.

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-22, 14:21

Po następnych screenach nie mam wątpliwości - Ikarusy są żywcem ściągnięte z mzk804 (zmieniliście im tylko malowanie) a Neomany są to zmisz-maszowane inne pojazdy z tej strony. Tramwaje również są identyczne...

Awatar użytkownika
NEO
Posty: 500
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: NEO » 2006-10-22, 17:33

No i co. My tego nie publikujemy dla wszystkich. Symulację zobaczą tylko wybrańcy.A po drugie jak ci się nie podobają to sam zrób lepsze.

Przepraszam adminów za moje uniesienie ale niech kol. pozostawi takie komentarze dla siebie.

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-22, 18:06

Przecież to jest złamanie praw autorskich. Widzicie: jednak Neo przyznał się, że to nie jego pojazdy jak wcześniej twierdził. :/

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-10-23, 11:37

Michał pisze:Przecież to jest złamanie praw autorskich
Neo wymyślił sam ten makijaż. Co więcej tego typu makijaż ja mu podsunąłem i nie wzorowałem się na żadnej ze stron internetowych. Te pojazdy tak miały wyglądać, zatem jak można pisać bzdury o łamaniu praw autorskich skoro strona, którą Podałeś nie działa. :mruga:
Michał pisze:Neomany są to zmisz-maszowane inne pojazdy z tej strony
O ile wiem Neoman pochodzi bezpośrednio z misz-maszy które wykonał sam osobiście Neo, na podstawie moich rysunków. Zajrzyj do misz-maszy na KMF. Odnajdziesz je bez trudu. ;)

Czy Możesz podać link do zmisz-maszowanych pojazdów, które podobno są na wspomnianej przez Ciebie stronie ? ;)
Michał pisze:Tramwaje również są identyczne
Gdybyś trochę lepiej zwrócił uwagę, to wykorzystaliśmy w symulacji wagony tramwajowe MPK Poznań. Niczego nie kopiowaliśmy, ani niczego nie zmienialiśmy (docelowo będą pewnie inne). Są to nadal tramwaje MPK Poznań.

Nie ma więc podstaw mówić i pisać bzdur o łamaniu praw autorskich ponieważ, każdy do swojej symulacji może wykorzystać dowolne wagony z pośród istniejących w programie Bahn. Ty też :mruga:

Wagon typu 120N został wykonany osobiście przez Neo. Został przez Neo stworzony od podstaw na podstawie dostępnych zdjęć. I miał to być 120N PESA Bydgoszcz. Nigdzie nie jest napisane, że model 120N PESA nie jest modelem 120N PESA :nuts:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-10-23, 12:12

Jeszcze nim napiszę o trajtkach wspomnę trochę o linii 4 do Starych Gaci.

Oto jej trasa i dla porównania trasa prywatnej linii ITS10. Jak widać nie pokrywają się.
Obrazek

Linia jest poprowadzona po starym torowisku kolejowym. W części podmiejskiej jest to szlak jednotorowy z mijankami.
Obrazek

A to jest jedna z pętli linii 4. Konkretnie jest to rynek w Starych Gaciach. Na górze stoi autobus "prywaciarza" - czyli firmy ITS. Stoi na pętli linii ITS10. Pozostałe autobusy obsługują lokalną komunikację miejską na terenie Starych Gaci, czyli linie G1, G2, G3.

Jest więc możliwość przesiadki z tramwaju do autobusu.

Obrazek Obrazek

Zauważcie, że linia jest zakończona ślepym torem, tak więc zaistniała potrzeba wykorzystania tramwajów dwukierunkowych firmy Bombardier. ;)

No i jeszcze na koniec
Michał pisze:Widzicie: jednak Neo przyznał się, że to nie jego pojazdy jak wcześniej twierdził.
Ja nigdzie tego nie zauważyłem :mruga: I prosiłbym Cię o to byś mi nie denerwował wspólnika, ponieważ ten jeszcze gotowy wybudować fabrykę czołgów na naszej symulacji. I wteeedy by było... :devil:

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-23, 13:02

Bezczelność...
J-31 czy byłoby ci miło gdyby ktoś waszą symulacje umieścił gdzieś w sieci i podpisał się pod nią? Co do misz-maszów wyraziłeś zgodę na ich publikowanie czyż nie? A autor "waszych" pojazdów nic o nich nie wie. Nie chodzi mi o wykorzystanie tych pojazdów, a o przywłaszczenie ich. Zresztą gdy strona, z której braliście pojazdy będzie znowu działała wszyscy poznają prawdę. Nigdy bym się tego nie spodziewał, że taki dobrodziej jak J-31 jest zdolny do czegoś takiego... :wall:

[ Dodano: 2006-10-23, 13:03 ]
J-31 pisze:
Michał pisze:Widzicie: jednak Neo przyznał się, że to nie jego pojazdy jak wcześniej twierdził.
Ja nigdzie tego nie zauważyłem :mruga: I prosiłbym Cię o to byś mi nie denerwował wspólnika, ponieważ ten jeszcze gotowy wybudować fabrykę czołgów na naszej symulacji. I wteeedy by było... :devil:
ROTFL, a to:
Neo pisze: No i co. My tego nie publikujemy dla wszystkich. Symulację zobaczą tylko wybrańcy.A po drugie jak ci się nie podobają to sam zrób lepsze.
ja napisałem?

Awatar użytkownika
Piotrek_2274
Posty: 700
Rejestracja: 2005-09-03, 13:29
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Piotrek_2274 » 2006-10-23, 14:36

<b>niewiem</b> jak to się ma do Pesy i innych tramwajów, ale gdy strona mzk804 jeszcze działała sciągnąłem stamtąd autobusy i trolejbusy i rzeczywiście są one bardzo podobne, a nawet identyczne to tych z symulacji... Kolega Neo jedynie przemalował je.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29342
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-10-23, 15:17

Michał pisze:Bezczelność...
J-31 czy byłoby ci miło gdyby ktoś waszą symulacje umieścił gdzieś w sieci i podpisał się pod nią? Co do misz-maszów wyraziłeś zgodę na ich publikowanie czyż nie?
A autor "waszych" pojazdów nic o nich nie wie. Nie chodzi mi o wykorzystanie tych pojazdów, a o przywłaszczenie ich. Zresztą gdy strona, z której braliście pojazdy będzie znowu działała wszyscy poznają prawdę. Nigdy bym się tego nie spodziewał, że taki dobrodziej jak J-31 jest zdolny do czegoś takiego... :wall:
No dobra, a czy zamiast gadać, Mógłbyś w końcu przesłać mi działający link do strony gdzie są te pojazdy. Bo ja ich nie widziałem i nawet nie wiem o czym Piszesz ;)
Michał pisze:ROTFL, a to:
Wiem co napisał Neo. Przeczytałem to ze zrozumieniem i Ciebie też bym o to jednak prosił. Neo nigdzie nie napisał: "Tak, podrobiłem". Nie ma tam takiego stwierdzenia, zatem ROTFL :mruga:

Jeśli jeszcze nie Zrozumiałeś, to ja powtórzę. Neo miał na myśli to i, iż symulacja nad którą pracujemy nie będzie przeznaczona do publikacji. Więc w czym problem ? :chytry:
Michał pisze:Co do misz-maszów wyraziłeś zgodę na ich publikowanie czyż nie?
Wyraziłem zgodę na misz-masz ;)

Michał

Post autor: Michał » 2006-10-23, 17:49

Drogi użytkowniku J-31: napisałem, że te pojazdy są żywcem ściągnięte z tej strony. Neo napisał "No i co". Czyli przyznał się do tego. Ty naucz się czytać ze zrozumieniem. Piotrek2274 potwierdził moje przypuszczenia co do tych pojazdów. Skoro nie chcecie publikować tej symulacji to czemu zaśmiecacie forum takimi tematami jak ten? Może każdy sobie będzie tworzył symulacje, zakładał nowy temat i codziennie dopisywał nowe posty opisując ją.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulatory”