[BAHN] Program nadal się rozwija!

Forum poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...
Awatar użytkownika
NEO
Posty: 500
Rejestracja: 2004-12-09, 13:58
Lokalizacja: Szczecin

Re: [BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: NEO » 2018-04-04, 20:46

Przecież napsiałem, że pracują nad tym mostem zwodzonym wiec jeszcze nie gotowy

Awatar użytkownika
Auper
Moderator
Moderator
Posty: 1516
Rejestracja: 2010-05-20, 20:21
Lokalizacja: Tychy
Kontakt:

Re: [BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: Auper » 2018-04-04, 21:18

Heh, zabawne bo własnie przez ostatnich kilka kwartałów pracujemy w firmie nad projektem który między innymi zawiera mosty zwodzone ;) Ale dobrze widzieć że program jest ciągle rozwijany przez fanów, to dzięki właśnie społeczności fanowskiej takie tytuły stają się praktycznie nieśmiertelne

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29448
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: J-31 » 2018-04-04, 21:36

Ja myślę, że problem polega na czymś innym i mimo wszystko jest on prosty do naprawienia ;)

Jednakże aby to opisać, najpierw trzeba zrozumieć dwie rzeczy:

1. Po pierwsze - sygnalizacja. Otóż aby sygnalizacja świetlna zapaliła się na "czerwono" to znaczniki muszą być odwrotnie... czyli aby sygnalizacja świetlna zareagowała, napływający statek musi przepłynąć przez znacznik "+"

Jeżeli popatrzymy na ten screen, to mam wrażenie, że teraz, gdy rzeką przepłynie statek (przez znacznik "-"), most zostanie "otwarty" na zasadzie szlabanu - a sygnalizacja świetlna (o ile jest podłączona do systemu) zapali się na zielono

Jeżeli jednak statek popłynie dalej, przepłynie przez znacznik "+"... tym samym zamknie za sobą most - a sygnalizacja powinna zapalić się na czerwono... o ile jest podłączona do systemu ;)

A to przecież jest bez sensu, bo chcielibyśmy uzyskać sytuację odwrotną ;)

Wydaje mi się - patrząc na te screeny - że sygnalizacja świetlna nie została podłączona do systemu... i tym samym zawsze świeci się na zielono. Czyli jest ona tylko dla ozdoby - a to kolejny nonsens :mruga:

2. Po drugie, wydaje mi się, że twórca pomysłu wykorzystał szlaban do stworzenia mostu. Czyli zamiast szlabanu - mamy most. W takiej sytuacji będzie on działał... tak jak jest teraz na screenie. Aby most się otworzył, statek musi przepłynąć najpierw przez znacznik "-", a następnie - aby most się zamknął - przez znacznik "+"

Jak zatem to rozwiązać ?

Wg. mnie rozwiązanie jest śmiesznie proste. Po prostu muszą być dwa, niezależne systemy sygnalizacji:
- osobny dla mostu (S1)
- osobny dla sygnalizacji świetlnej (S2)

I tym samym system znaczników musi być podwójny, a zarazem - odwrotny. Czyli tak jak na screenie poniżej

Obrazek

Tym samym, statek płynący korytem rzeki (przykładowo z dołu do góry):

- najpierw przepływa przez znacznik nr. 1 - i tym samym aktywuje sygnalizację świetlną po obu brzegach mostu... czyli mamy efekt, że zanim most się otworzy, sygnalizacja zapali się na czerwono ;)
- następnie przepływa przez znacznik nr. 2 - tym samym otwiera most

- przepływa pod mostem

- potem przepływa przez znacznik nr. 3 - zamyka za sobą most (jak szlaban)
- a na koniec przepływa przez znacznik nr. 4 - tym samym zmieniając status sygnalizacji świetlnej na "zielony" ;)

Tak przynajmniej ja to widzę. Trochę to skomplikowane, ale działa ;)

Awatar użytkownika
EZTDriver
Posty: 1
Rejestracja: 2020-01-28, 20:43

Re: [BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: EZTDriver » 2020-02-18, 20:18

Witam Wszystkich!

Polska scena Bahn powoli wymiera, mam nadzieję że jeszcze ktoś w tym programie grzebie. Ja zacząłem zabawę dawno temu, jak dla mnie świetny program. Od jakichś 4 lat pracuję nad symulacją sieci kolejowej w Polsce. W obecnej chwili sieć ma następujący kształt:
https://zapodaj.net/c211ddc3418d9.jpg.html
Póki co, pracuję z rozkładem na lato 2019. Jednak obecny rozkład wydaje mi się ciekawszy ale myślę że trzeba ukończyć rozkład 2019 żeby coś opublikować. Symulacja oddaje na dzisiejszy dzień ruch pociągów PKP Intercity (myślę że już z 70% wszystkich wykonywanych kursów). Po skończeniu dodawania pociągów PKP IC opublikuję symulację, a dalej będę pracować nad przewoźnikami regionalnymi.

Pozdrawiam,

Bartek

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29448
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Program nadal się rozwija!

Post autor: J-31 » 2020-02-18, 22:25

Mało osób się z tym bawi, ale ja jeszcze - w wolnych chwilach - buduję i w sumie też się bawię w rozbudowane symulacje, składające się dużej ilości miast. Bo w sumie bardziej mnie korci komunikacja miejska. Oczywiście wyłącznie fikcja.

Jest pewien problem. Przy dużych symulacjach - zauważyłem to przy poprzedniej mojej dużej symulce, którą musiałem porzucić z tego powodu - jest jakiś wbudowany limit w postaci ilości przystanków. ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Symulatory”