Autosan Sancity 18LF LNG (na licencji Solbusa)
- Marcin_558
- Kontakt:
Autosan Sancity 18LF LNG (na licencji Solbusa)
Autosan wygrał przetarg 90 przegubowców LNG w Warszawie: wygrał z ofertą przegubowca na licencji Solbusa.
Re: Autosan Sancity 18LF LNG (na licencji Solbusa)
Napiszę post pod postem, bo zaczyna się robić z tego dosyć ciekawy temat. Otóż początkowo wydawało się, że oferowany przez Autosana autobus, będzie to typowy Solbus SM18LNG - czyli, taki jakiego już znamy.
Teraz jednak okazuje się, że prawdopodobnie to nie będzie Solbus, ale ... Autosan Sancity 18LF LNG, bazujący na dokumentacji Solbusa. A jeśli dodać, że Autosan, prócz jednego prototypu, który jest nadal w ruchu na Górnym Śląsku, w zasadzie nie ma żadnych doświadczeń w budowie autobusów przegubowych i w zasadzie zaprzestał prace nad takowym, to zaczyna się robić ciekawie. Wychodzi na to, że Autosan ma wyprodukować dużą liczbę autobusów 18-metrowych, których w zasadzie nie mają i do tego mają wejść w technologię... której nie znają. Oferują wprawdzie autobusy CNG, ale nie mają w swoim portfolio autobusów LNG, a te jednak się różnią.
A zatem, co z tego wyjdzie ? Aż sam jestem ciekaw
PS. Link do Infobusa
http://infobus.pl/najwiekszy-kontrakt-n ... 26155.html
Teraz jednak okazuje się, że prawdopodobnie to nie będzie Solbus, ale ... Autosan Sancity 18LF LNG, bazujący na dokumentacji Solbusa. A jeśli dodać, że Autosan, prócz jednego prototypu, który jest nadal w ruchu na Górnym Śląsku, w zasadzie nie ma żadnych doświadczeń w budowie autobusów przegubowych i w zasadzie zaprzestał prace nad takowym, to zaczyna się robić ciekawie. Wychodzi na to, że Autosan ma wyprodukować dużą liczbę autobusów 18-metrowych, których w zasadzie nie mają i do tego mają wejść w technologię... której nie znają. Oferują wprawdzie autobusy CNG, ale nie mają w swoim portfolio autobusów LNG, a te jednak się różnią.
A zatem, co z tego wyjdzie ? Aż sam jestem ciekaw
PS. Link do Infobusa
http://infobus.pl/najwiekszy-kontrakt-n ... 26155.html
- Marcin_558
- Kontakt:
Jednak Autosany Sancity 18LF LNG beda się nieco rożnić od obecnych Sancity. Ciekawe czy to wstęp do II generacji Sancity?
Kolejnych 90 gazowców – tym razem od Autosana
Miejskie Zakłady Autobusowe kupią kolejnych 90 przegubowych autobusów niskoemisyjnych. Spółka zawarła umowę z firmą Autosan na dostawę pojazdów napędzanych skroplonym gazem ziemnym. Do końca 2022 w barwach MZA będzie kursowało w sumie 305 gazowców.
To niezwykłe, ale najstarszy istniejący w Polsce producent taboru komunikacji miejskiej po raz pierwszy w swej historii dostarczy autobusy dla warszawskiego przewoźnika komunalnego. Wcześniej mieliśmy do czynienia tylko z testami: w latach 80. miejskiej wersji Autosana H-10 oraz już w obecnym wieku dwunastometrowej wersji modelu Sancity. Zamówienie jest wyjątkowe także dla Miejskich Zakładów Autobusowych – to będzie największa w historii firmy i jednocześnie największa w Europie dostawa autobusów napędzanych skroplonym gazem ziemnym.
– W tej chwili eksploatujemy 35 autobusów LNG marki Solbus. Ten rodzaj napędu sprawdził się i chcemy rozwijać go w warszawskim transporcie publicznym – mówi Jan Kuźmiński, Prezes Zarządu Miejskich Zakładów Autobusowych. – Jesteśmy przekonani, że fabryka o tak bogatej tradycji i doświadczeniu, dostarczy nam tabor wysokiej jakości, z którego warszawiacy będą zadowoleni.
Autosan skorzysta z technologii firmy Solbus. Na bazie tej licencji powstaną autobusy LNG dla Warszawy, które zachowają jednak nieco zmieniony design modelu Sancity. Pojazdy będą wyposażone w silniki amerykańskiej firmy Cummins i automatyczne skrzynie biegów ZF. Ich wyposażenie będzie zgodne z wymaganiami Zarządu Transportu Miejskiego, na które składają się między innymi: klimatyzacja, biletomaty, monitoring bezpieczeństwa, elektroniczna informacja wewnętrzna i zewnętrzna, wszelkie udogodnienia dla osób niepełnosprawnych czy systemy zliczania pasażerów
Umowa z Autosanem to już drugi w ostatnich tygodniach kontrakt na dostawę pojazdów gazowych. Wcześniej podpisaliśmy umowę obejmującą 70 autobusów CNG marki Solaris, które mają dotrzeć do nas w 2021 roku.
Miejskie Zakłady Autobusowe są jednym z europejskich liderów w dziedzinie pojazdów zero i niskoemisyjnych. Do końca 2022 roku w taborze Spółki będzie się znajdowało w sumie prawie 500 tego typu autobusów.
https://www.mza.waw.pl/kolejnych-90-gaz ... -autosana/
Cóż. Pożyjemy zobaczymy. Aż ciekawy jestem jak bardzo będą się różnić i jakie to będą zmiany. Reasumując, z niecierpliwością czekam na te pojazdy. No i najważniejsze - wyprodukuje je Autosan. Rzekłbym .... WOW!
- Marcin_558
- Kontakt:
http://autosan.cba.pl/historia/historia28.html - Ostatni projekt graficzny jak ma wyglądać Sancity 18LF LNG dla Warszawy.
Prawdę rzekły w Warszawie mocno oczekujemy jakichkolwiek informacji na temat produkcji tych autobusów, szczególnie, że czas jakiś pojawił się w necie głos związkowców, którzy mieli ponoć ostrzegać, że firmy nie stać jest na rozpoczęcie produkcji. Autobusów na razie nie ma, nawet w wersji szkieletowej i nie wiadomo kiedy dokładnie będą. Nie mniej jednak projekt nas nie zaskakuje, bo zdawaliśmy sobie sprawę, że to będą Sancity, ale podobno już po jakiejś modyfikacji
- Marcin_558
- Kontakt:
Tutaj nawet nie widać zmiany na przodzie. Miały być zmiany wizualne, a ich nie ma.
Zgadza się, też to oglądałem i faktycznie nie znalazłem większych zmian.
Nie mniej jednak na razie nie traktowałbym jakoś na serio tego "projektu". Poczekajmy aż producent łaskawie zaprezentuje pierwszy gotowy pojazd, wtedy będzie co komentować
Nie mniej jednak na razie nie traktowałbym jakoś na serio tego "projektu". Poczekajmy aż producent łaskawie zaprezentuje pierwszy gotowy pojazd, wtedy będzie co komentować
- Marcin_558
- Kontakt:
Dzisiaj premiera na targach Transexpo 2021 w Kielcach.
Trzeba im przyznać, że to było spore zaskoczenie. Nie mieliśmy żadnej informacji na temat produkcji tego prototypu. Firmie udało się wszystko utrzymać w tajemnicy. Sam autobus robi wrażenie, dziwny jest tylko ten tylny zwis, ani to półka, ani oparcie, brak siedzenia. Dobre jedynie jest to, że jest z tyłu okno, w przeciwieństwie do Solbusów SM18LNG - tam jest pełna zabudowa. Może to i lepiej
Nie wiem czemu, ale wcześniej na TWB któryś z internautów puścił jakąś nie sprawdzoną plotkę, że ten autobus miałby mieć, ponoć, zmieniony desaign ściany przedniej. Ja tu jednam zmian nie widzę. Jest po staremu - co w sumie i tak nie ma znaczenia
Brakuje tylko gumek na zderzakach, pewnie pojawiają się docelowo - zobaczymy w przyszłym roku.
Cóż. Generalnie, wizualnie, autobus robi pozytywne wrażenie i cieszę się, że jest już prototyp. Z niecierpliwością oczekuję tych pojazdów w Warszawie. Warto byłoby się tym przejechać i lepiej ocenić. Jak znam Sancity z testów, a miałem już wcześniej okazję trochę tym pojeździć, to dosyć dobrze oceniam te autobusy.
Zatem czekamy - 90 szt., dostawa pojazdów w przyszłym roku
Nie wiem czemu, ale wcześniej na TWB któryś z internautów puścił jakąś nie sprawdzoną plotkę, że ten autobus miałby mieć, ponoć, zmieniony desaign ściany przedniej. Ja tu jednam zmian nie widzę. Jest po staremu - co w sumie i tak nie ma znaczenia
Brakuje tylko gumek na zderzakach, pewnie pojawiają się docelowo - zobaczymy w przyszłym roku.
Cóż. Generalnie, wizualnie, autobus robi pozytywne wrażenie i cieszę się, że jest już prototyp. Z niecierpliwością oczekuję tych pojazdów w Warszawie. Warto byłoby się tym przejechać i lepiej ocenić. Jak znam Sancity z testów, a miałem już wcześniej okazję trochę tym pojeździć, to dosyć dobrze oceniam te autobusy.
Zatem czekamy - 90 szt., dostawa pojazdów w przyszłym roku