Mercedes Citaro

bystrzak2000

Post autor: bystrzak2000 » 2009-09-04, 14:01

Długie Citaro już jeżdżą po mieście. Wygląda na to, że większych różnic w wyposażeniu w porównaniu z poprzednimi partiami nie ma.

mpConroe

Post autor: mpConroe » 2009-09-07, 17:02

Jak to nie ma? Jechałem dziś bodajże 8328:
- klima wyłączona, cholernie gorąco w autobusie!
- brak LCD, wystaje tylko jakiś kabel owinięty folią bąbelkową - cud, że chociaż folia jest...

Kpina po prostu kpina. A wyświetlacz tekstowy dalej nie jest zamontowany zamiast tego czegoś od "STOP" (tak jak w Volvo) tylko przykręcony na odwal jak w Kartoflach (ale tam inaczej się nie da).

9507
Posty: 2900
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2009-09-07, 20:51

Tobie to nic nie pasuje :confused: A wyświetlacz moze sie zepsół? Może zabrakło? Problemy czysto techniczne, a jak gorąco, to można podejść i poprosić kierowcę o klimę (przy okazji pozamykałbyś okna), może by włączył? Trochę dobrej woli, bo przepisów w MPK o klimie na cały pojazd jeszcze chyba nie ma... Poza tym dziś specjalnie gorąco nie było, wiem, bo spędziłem 40 minut w #7303 - otwarte 3 okna i miły chłodek ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29402
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-09-08, 08:19

A czy te najnowsze przegubowe Citaro mają półkę za czwartymi drzwiami ? Czy tym razem wstawiono tam fotele ? ;)

mpConroe

Post autor: mpConroe » 2009-09-08, 09:00

No jasne, bo czy w autobusie jest klima i czy ma to co powinien jest mniej wazne, niz to, ze jakis tramwaj ma inny silnik niz mial... Jak zamowili klime to powinni ja wlaczac. Poza tym zwrocilem uwage kierowcy ze klima nie dziala, a on na to: "to sobie kup" - dziwny czlowiek. 9507 nie wymadrzaj sie tak bo autobus miec powinien wyswietlacz, bo z wyswietlaczem zostal zamowiony...
J-31 - tak, maja te głupie półki...

bystrzak2000

Post autor: bystrzak2000 » 2009-09-08, 12:24

@mpConroe: nie ośmieszaj się. LCD został tymczasowo zdemontowany, bo najpewniej uległ awarii lub coś innego mu się przytrafiło. Czy z tego powodu autobus ma stać odstawiony w zajezdni? To nie jest żarówka, którą można sobie ot tak wymienić, a autobus musi jeździć. A co do klimy, to miej pretensje do kierowcy i napisz skargę do MPK...

mpConroe

Post autor: mpConroe » 2009-09-08, 14:34

Mi to wyglądało na zupełny brak LCD a nie "defekt". Jakby był popsuty, np. wypalone pixele, to by to zostawili i ewentualnie wymienili - jak już dostaną nowy. Przynajmniej kabelki byłyby bezpieczne.

bystrzak2000

Post autor: bystrzak2000 » 2009-09-08, 15:30

mpConroe pisze:Mi to wyglądało na zupełny brak LCD a nie "defekt". Jakby był popsuty, np. wypalone pixele, to by to zostawili i ewentualnie wymienili - jak już dostaną nowy. Przynajmniej kabelki byłyby bezpieczne.
Nie chcę dalej ciągnąć tego OT, ale jak Twój nowy monitor się zepsuje, to kupujesz zaraz jeszcze nowszy, czy oddajesz go do serwisu korzystając z gwarancji?

ppln

Post autor: ppln » 2009-09-08, 19:43

Cóż, jak twój przemysłowy monitor się zepsuje to albo masz zapas albo wymianę typu najpierw przyjeżdża na wymianę, potem oddaje się zepsuty.

mpConroe

Post autor: mpConroe » 2009-09-08, 20:11

bystrzak2000 pisze: Nie chcę dalej ciągnąć tego OT, ale jak Twój nowy monitor się zepsuje, to kupujesz zaraz jeszcze nowszy, czy oddajesz go do serwisu korzystając z gwarancji?
Skoro traktujesz sprawę jak wymianę monitora w Mediamarkt, to nie dojdziemy do porozumienia :| .
@Powyżej - wybacz ppln nie zauważyłem Twojego postu.
EOT.

9507
Posty: 2900
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2009-09-08, 20:34

Chodzi o to, że LCD tak naprawdę i tak służy kilku osobom i nie ma sensu, aby lekko wybrakowany wóz grzał miejsce na zajezdni z powodu pierdoły - gwarantuję ci, że już dziś bądź za kilka dni będzie miał to nieszczęsne LCD. Rozumiem, że można mieć pretensje o pękniętą szybę w autobusie, ale o brak LCD, który w praktycznie żaden sposób nie wpływa na bezpieczeństwo podróży jest to zwykłe czepialstwo... Można to potraktować jako jednostkowy przypadek i ciekawostkę, ale nie jako ogół ostatniej dostawy - to był jedyny przypadek tego typu - czysto techniczny. I skończmy już ten temat (lub niech mu to ktoś wytłumaczy w inny sposób)

faja_k
Posty: 6026
Rejestracja: 2007-01-08, 21:57
Lokalizacja: Nie jest kolorowo.

Post autor: faja_k » 2009-09-08, 23:02

Cóż, kiedyś na forum sami pokazywaliście zdjęcia "ciekawostek" we wrocławskich autobusach, więc nie dziwi mnie to, że po demontażu LCD autobus nie jest odstawiony do zajezdni. Zresztą dla mnie to nie powód. A z klimą to dla mnie skandal, ja już bym skargę pisał. Chociaż pewnie MPK by się wytłumaczyło, że jak kierowca rano wyjeżdżał na linię to było poniżej 25 stopni :D

mars84
Ekspert
Ekspert
Posty: 168
Rejestracja: 2008-07-12, 22:27
Lokalizacja: Łozina/Wrocław

Post autor: mars84 » 2009-09-08, 23:37

A może Pan kierowca po prostu nie zauważył, że autobus którym jedzie posiada klimatyzację przedziału pasażerskiego... w końcu jest no nowość a nie norma niestety.

mpConroe

Post autor: mpConroe » 2009-09-08, 23:40

9507 pisze:Chodzi o to, że LCD tak naprawdę i tak służy kilku osobom i nie ma sensu, aby lekko wybrakowany wóz grzał miejsce na zajezdni z powodu pierdoły - gwarantuję ci, że już dziś bądź za kilka dni będzie miał to nieszczęsne LCD. Rozumiem, że można mieć pretensje o pękniętą szybę w autobusie, ale o brak LCD, który w praktycznie żaden sposób nie wpływa na bezpieczeństwo podróży jest to zwykłe czepialstwo... Można to potraktować jako jednostkowy przypadek i ciekawostkę, ale nie jako ogół ostatniej dostawy - to był jedyny przypadek tego typu - czysto techniczny. I skończmy już ten temat (lub niech mu to ktoś wytłumaczy w inny sposób)
Mój Boże, zachowujesz się, jakbyś miał jakiś kompleks albo coś w tym stylu. Nie dość, że się wymądrzasz to jeszcze wmawiasz mi czepialstwo i zarzucanie MPK wypuszczania niesprawnych autobusów (wyolbrzymiasz moje wypowiedzi i nadajesz im inne znaczenie).
Po drugie napisałem wyraźnie - autobus 8328 nie ma LCD i nie była włączona w nim klima, a kierowca zachował się bezczelnie. Chyba oczywiste jest, że kpiną jest dla mnie wyłączona klimatyzacja i zachowanie kierowcy? Niektórym to trzeba czarno na białym, bo zaczynają się doszukiwać ukrytego przesłania i teorii spiskowych :lol:. To wątek o autobusach Citaro, więc w czym problem? Jak na WFK potrafią się wykłócać o numerki kartofla z innym rodzajem foteli albo, że wcześniej tramwaj miał inną przetwornicę/silnik czy inne mało ważne rzeczy z punktu widzenia teraźniejszego to jest ok, a jak autobus wyjechał bez LCD i powiadamiam o tym na forum to jest źle? - Zwłaszcza, że autobus jest nowy i powinien być już w pełni wyposażony.

Napisałem gdziekolwiek, że autobus powinien zostać w zajezdni? Nie, to ty sobie dopisałeś taką sugestię.
Nie wymądrzaj się już, bo nie chce mi się odpisywać na twoje posty.

9507
Posty: 2900
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2009-09-09, 08:26

I nawzajem.
To tak, jakby Mercedes wyjechał z zepsutymi wyświetlaczami (nie mogły się zepsóć?), jak masz coś do zachowania kierowcy to napisz skargę do MPK, nie mozesz przyjąć do wiadomości, że to pierdoła? A kilka dni temu na dworze upału nie było, a w autobusach nawet przy otwartym jednym oknie było chłodno, a ty klimy chcesz? Tobie byłoby przyjemnie, a reszcie pasażerów by zęby szczękały - klima jest od iluś tam stopni (zdaje się, że u nas też coś koło 25, a było 21-2, więc się już o tę klimę nie czepiaj), zawsze można otworzyć okna. Klima nie będzie włączana zawsze, w każdym autobusie, jak ty będziesz chciał, bo ci gorąco. I już nie wmawiaj wszystkim, że ty masz rację. (może częściowo, ale nie w 100%). A to takie pierdoły jak brak LCD spowodowany problemami technicznymi/awarią potrafisz się kłócić tylko ty...
A mi się coś wydaje, że autobus #8328 LCD nie miał, a nie nie ma. Wolałbyś, że by jeździł np. z uszkodzonym ekranem (cos jak w komórkach - masz puzzle), czy żeby go zdjeli i naprawili, a przez kilka dni pojeździł bez tego LCD?

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29402
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2009-09-09, 08:36

Panowie. Z tej dyskusji i tak nic nie wyniknie. Bo każdy stoi przy swoim. Zatem proszę o spokój. ;)

Awatar użytkownika
Rudy
Posty: 384
Rejestracja: 2009-12-06, 20:31
Lokalizacja: Wrocław/Slough UK

Post autor: Rudy » 2010-06-26, 12:01

Wie ktoś z Wrocławia czy to Citaro już jeździ?

9507
Posty: 2900
Rejestracja: 2008-10-03, 18:15
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: 9507 » 2010-06-26, 13:57

Podobno już sobie pojechało, ale jakoś nikt tego oficjalnie nie potwierdził ;) Na mieście liniowo nie jeździło.

Awatar użytkownika
Inturbin
Posty: 61
Rejestracja: 2009-09-17, 18:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: Inturbin » 2010-06-26, 23:21

9507 pisze:Podobno już sobie pojechało, ale jakoś nikt tego oficjalnie nie potwierdził ;) Na mieście liniowo nie jeździło.
Bodajże w czwartek widziałem to Citaro, jak jechało przez Kraków, nawet napis na wyświetlaczu był ten sam :)

Awatar użytkownika
Marcin_558
Posty: 4021
Rejestracja: 2006-09-02, 19:08
Lokalizacja: Bydgoszcz/Łochowo
Kontakt:

Post autor: Marcin_558 » 2010-06-26, 23:27

Inturbin pisze:Bodajże w czwartek widziałem to Citaro, jak jechało przez Kraków, nawet napis na wyświetlaczu był ten sam
To Citaro jest teraz w Warszawie:

z Wawkomu:
Rav5202:
Na R10 stoi mecedes, na niemieckich numerach, czy to jest jakis testowy?

http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.ph ... &start=615

ODPOWIEDZ

Wróć do „Autobusy”