M121M

Tutaj są prowadzone dyskusje oraz wyrażane opinie o autobusach marki Jelcz...
Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-01, 10:45

Odświeżmy trochę temat. Coś - chyba - zaczyna się zmieniać w kwestii wymiany wyświetlaczy zewnętrznych, na warszawskich M121M. Ponad rok rozmawialiśmy na ten temat z kol. 56247. 56247 mówił mi, że MZA chce stopniowo wymieniać displaye z zielonych pixeli na pomaranczowe diody. Było to rok temu, ale MZA jakoś nie spieszyło się z taką wymianą...

...Aż do wczoraj. Ponieważ właśnie wczoraj udało mi sie przyuważyć pierwszego M121M z diodowymi displeyami - był to #4734 z R13 "Stalowa". Obsługiwał linię 128.

Diodki bardzo ładnie komponują się zarówno z przodu jak i z tyłu. Nie rażą po oczach, ale są dobrze widoczne z daleka.

No i teraz ciekawy jestem:
:strzałka: czy to jedyny taki pojazd,
:strzałka: czy to dopiero początek,
:strzałka: czy to jakaś zaplanowana akcja na większą skalę,
:strzałka: czy po prostu przypadek ? :mruga:

Jak myślicie ? ;)

[ Dodano: 2006-02-07, 10:24 ]
Nikt tego nie skomentował :cry: , to dodam, że kolejny M121M ma już diodowe wyświetlacze zewnętrzne. Tym razem jest to #4762 z zajezdni R6 "Redutowa". Widziałem go wczoraj na pl. Wilsona, obsługiwał linię 701 ;)

RadziuGW

Post autor: RadziuGW » 2006-02-20, 10:34

Nikt tego nie skomentowa
Moze zbyt malo osob mieszka w Wawie :P

tak propo m121m taki jeden wypozyczylo nasze MZK z Piły :)

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2006-02-20, 13:57

To bardzo fajnie, że MZA za to się wzieło... w końcu 7903 tez ma diodki :)
Ja wam mogę tylko życzyć aby więcej wozów miało te wyświetlacze!
Ps my tez mamy M121M ale tylko bodajże 7

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-21, 12:20

Pozwólcie, że zwrócę Waszą uwagę na pewną nie konsekwencję warszawskiego MZA. Chodzi o ułożenie numerów taborowych na pudle pojazdu, a konkretnie na jego lewym boku.

O ile na przednim zwisie numer taborowy znalazł jedno miejsce, o tyle na tylnym zwisie bywa już różnie. Na początku wszystkie M121M miały numer na żółtej części, tuż pod kratką, a tuż nad czerwonym pasem dolnym. Jak np. ten #4775

Natomiast w ramach NG, remontów, czy innych napraw, lub w ramach alokacji taborowej numer taborowy, albo znikał (jak np. na M121M z R6), albo zmieniał swoje położenie. Czasami wywędrował na pas nad okienny, a czasami został zdublowany.

I takim właśnie ciekawym przypadkiem ...jest ten #4738
Tutaj, na zwisie tylnym, numer taborowy został zwyczajnie zdublowany. Pojawił się w dwóch miejscach. Na dolnym czerwonym pasie, a jednocześnie naklejono go na górny pas nadokienny. Taki model prezentuje jedynie Z.E.A. MZA R13.

Pozostałe zajezdnie inaczej. Jak widać każda zajezdnia ma swoje pomysły na ozdabianie autobusów... ;)

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2006-02-21, 14:32

To tak jak 34006 miał numer nad 1 drzwiami i pod 1 oknem z prawej :D

B.A. Baracus

Post autor: B.A. Baracus » 2006-02-21, 15:17

J-31 pisze:Nikt tego nie skomentował , to dodam, że kolejny M121M ma już diodowe wyświetlacze zewnętrzne. Tym razem jest to #4762 z zajezdni R6 "Redutowa". Widziałem go wczoraj na pl. Wilsona, obsługiwał linię 701
Jak teraz wygląda sprawa z diodami :?: Doszły jakies nowe, czy tak jak już pisałes powyżej są tylko dwa :?:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-21, 15:25

B.A. Baracus pisze:Jak teraz wygląda sprawa z diodami :?: Doszły jakies nowe, czy tak jak już pisałes powyżej są tylko dwa :?:
Dzięki za zainteresowanie się tematem :) .

Jak na razie ja widziałem dwa M121M. Możliwe, że jest ich więcej - uważnie się rozglądam, ale więcej nie widziałem. Temat obserwuję nadal z zaciekawieniem. Jak coś znajdę - napiszę... :P

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2006-02-21, 15:29

A w środku też jest nowy wyświetlacz?

56247

Post autor: 56247 » 2006-02-21, 23:18

W KAżDYM nispokładowym wozie MZA jest zamontowany wewnętrzny display board firmy R&G.

Wyjątkiem jest wóz #4348,czyli Jelcz 120 M,który również posiada wewnętrzny display w/w firmy.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-22, 11:59

Pozwólcie, że ja dodam coś zupełnie z innej beczki, a co z kolei zapewne zainteresuje kol. 56247.

Obrazek

Jest to front M121M #4776 z R7. Zauważyłem go wczoraj na linii 107. Mam wrażenie, że temu pojazdowi chyba wymieniają lub naprawiają zewętrzny display przedni. Zdemontowano go, a w jego miejsce wstawiono taki mały (zwykle jest on z tyłu) na numer linii. I normalnie działa. Oczywiście ten tylny wyświetlacz działa normalnie.

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2006-02-22, 13:57

To jest PIXEL?

56247

Post autor: 56247 » 2006-02-22, 14:10

M_Szymkowiak pisze:To jest PIXEL?

Nie!
To jest R&G!
Jako rzekło się wcześniej WSZYSTKIE NISKOPOKłADOWE POJAZDY MZA Sp. z o.o wyposażone są w display board'y firmy R&G oraz autokomputery SRG 3000 P w/w firmy!

Awatar użytkownika
M_Szymkowiak
Posty: 1535
Rejestracja: 2005-01-21, 18:56
Lokalizacja: Kraków - Prądnik Cz.
Kontakt:

Post autor: M_Szymkowiak » 2006-02-22, 14:21

A zrobione tak jakby to był pixel...

56247

Post autor: 56247 » 2006-02-22, 14:24

kol.J-31,trochę "upixelił" czcionkę na swoim rysunku.. :rotfl:

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-22, 14:48

56247 pisze:kol.J-31,trochę "upixelił" czcionkę na swoim rysunku.. :rotfl:
No bo on ma wyświetlacz pixelowski - zielony. Rysunek dokładnie odzwierciedla to co zobaczyłem wczoraj :mruga:

56247

Post autor: 56247 » 2006-02-22, 23:35

J-31 pisze:
56247 pisze:kol.J-31,trochę "upixelił" czcionkę na swoim rysunku.. :rotfl:
No bo on ma wyświetlacz pixelowski - zielony. Rysunek dokładnie odzwierciedla to co zobaczyłem wczoraj :mruga:

Chodziło mi o firmę "Pixel Bydgoszcz".
Gdybym miał na myśli rodzaj display'a nie pisałbym prez "x" (iks) tylko napisałbym:
"PIKSEL".

jacool

Post autor: jacool » 2006-02-23, 07:44

56247 pisze:
J-31 pisze: No bo on ma wyświetlacz pixelowski - zielony. Rysunek dokładnie odzwierciedla to co zobaczyłem wczoraj :mruga:
Chodziło mi o firmę "Pixel Bydgoszcz".
Gdybym miał na myśli rodzaj display'a nie pisałbym prez "x" (iks) tylko napisałbym:
"PIKSEL".
IMO wyświetlacz pixelowski to produkt firmy Pixel, a wyświetlacz pikselowy to typ :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 29404
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: J-31 » 2006-02-23, 10:02

Ok. Wobec tego, żeby nie było nieścisłości, to jest display pikselowski xD

jacool

Post autor: jacool » 2006-02-23, 23:17

J-31 pisze:pikselowski
Wredny Ty :P

56247

Post autor: 56247 » 2006-02-23, 23:23

J-31 pisze:Ok. Wobec tego, żeby nie było nieścisłości, to jest display pikselowski xD

-żeby NIE BYłO NIEśCISłOśCI, w przyrodzie występują dwa rodzaje tych produktów :strzałka: Tradycyjny display PłATKOWY (zwany też klapkowym)-u Ciebie noszący miano "pikselowego"

:strzałka: Display DIODOWY

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jelcz”